Dziwne bugi

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Adijos
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Adijos »

Gościu nie dziwota, że gra Ci wariuje, a chociaż raz skanowałeś kompa antyvirusem, jak nie to masz wirusy, które zapewne zżerają Ci windowsa jak mi kiedyś :|
Awatar użytkownika
Gravemaster
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gravemaster »

Stawiam złotówki przeciwko orzechom że masz rację.
EDIT:
Po zabiciu paru(dziesięciu) żołnierzy problem znikł. Straiłem złotówki :|
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Wirusy... ha ha ha.

Być może ten błąd jest spowodowany pewną zależnością. W KaM jest limit jednostek na mapie (Dark Lord to niegdyś sprawdzał, wynosi on około 1243 jednostki - wliczając cywili, żołnierzy, zwierzęta i rośliny wodne). Później zaczynają się dziać dziwne rzeczy, tak jak błąd "pijanych żołnierzy" (rozpraszają się i biegają po całej mapie) począwszy od wersji 1.56.

Masz może zapis gry?

Za to ja spotkałem się z jeszcze dziwniejszym błędem, spowodowanym prawdopodobnie przypadkowym umieszczeniem !SET_AI_PLAYER i podobnych parametrów pod !SET_HUMAN_PLAYER lub błędem interpretacji skryptu przez grę. Chociaż pierwsza opcja wydaje się być mniej prawdopodobna, gdyż kiedyś zrobiłem coś podobnego i misja działała normalnie.
Jak to wyglądało? Raczej 'nie wyglądało'. Misja się nie wyświetlała, jedynie lewy panel. Minimapa - owszem, ale stopniowo się zaczerniała (tak jak aktualizacja minimapy, nie wszystko naraz, tylko z góry na dół). W wyborze budynków miałem do wyboru (losowe budynki) gospodę i winnicę, a w statystykach - uwaga uwaga - zielony kolor poddanych (w skrypcie czerwony) oraz losowo odblokowane jednostki i budynki, a każdego z nich było kilkadziesiąt lub kilkanaście tysięcy!

Kolejny, nieco prostszy - wróg zaczynał z samym spichrzem i musiał rozbudować bazę. Do budowy gospody wybierał zawsze to samo miejsce, jednak pomocnicy przynieśli zaledwie 1 deskę i 1 kamień na plac budowy, zatrzymując całkowicie rozbudowę. Przeniesienie spichrza o 1 kratkę w prawo pomogło...
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Ciekawe bugi i bardzo oryginalne. Ja też miałem jeden z bardziej oryginalnych bugów o którym kiedyś pisałem ale chyba nikt nie zwrócił na o uwagi. Kiedy wtargnąłem się do wioski przeciwnika jedną lekką jazdą coś zaczęło się dziać z lekką jazdą ale to pikuś bo po chwili pomocnik przeciwnika wszedł w skałę ( taką z jakiej wydobywa się kamień) i wyniósł albo albo kiełbasę albo świnie (już dokładnie nie pamiętam).

Miałem jeszcze jeden ciekawy bug o którym nie pisałem o tuż wysłałem budowniczych na przeciwnika bo już mi nie byli potrzebni. Kiedy budowniczy został zabity przez kamień wieży to za chwilę znowu się pojawił i został zastrzelony przez kuszników.

Oprócz tego jeszcze dwa klasyki : toczący się kamień, buntujący się lancarze.
Westess krutue szaleń
Awatar użytkownika
Gravemaster
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gravemaster »

Kuba: aby wywołać buga, spróbuj zrobić w misji 12 TPR miasto na południowo-wschodzniej części mapy... O save'ie nie pomyślałem, a bug zniknął po pozbyciu się niebieskiego wroga...więc zapewne to ilość żołnierzy....Chociaż wcześniej coś takiego mi się nie wydarzyło. A skoro już przy bugach....jednostki z ratusza powodują lagi i złe zachowanie strzelców, którzy podczas ucieczki po lurowaniu stają, odrwacają się i strzelają...ale to już było.
SaKeR
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: SaKeR »

Blaszak pisze:A wracając do tych bugów, bez przerwy w misji 2 przychodzą do mnie w gościnę pomocnicy wroga. Wchodzą do gospody i żrą!!! Co z tym zrobić??? Czy ten SR2 pomoże??
Chyba w TSK, bo 2 misja w TPR to walka. Może spróbuj zagrać od nowa, albo ich zabij. A szansa że SR2 pomoże wynosi 5/90. Więc zrób co uważasz za słuszne
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

Ha ha ha, to był post sprzed trzech lat, kolego. Rozległa, dawno zapomniana debata, wyjaśniła chyba już wszystko temu nieobecnemu na forum, od długiego czasu, użytkownikowi... ale jak to mówią - gest się liczy :P
Awatar użytkownika
Szajbus
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Szajbus »

Mi w misji 5 pojawił sie taki bug że po jakimś czasie zabrakło mi węgla oraz
złota więc wybudowałem 2 kopalnie węgla burząc stare kopalnie po pewnym czasie w kopalniach pojawił sie węgiel ale pomocnicy ani rusz, mimo że miałem ich wystarczająco na całe miasto w mennicy było max złota do przetopienia
może mi ktoś powiedzieć gdzie stoi problem? :shock:
Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dumdas »

Ja mam coś takiego, że mam komunikat z ikonką budynku, który odnosi się do tego, ze budynek nie ma gospodarza, ale w treści pisze, że ten oddział jest bardzo głodny :P
A jak dostałem wiadomość w której powinno pisać właśnie że oddział jest bardzo głodny pisało "Podział żelaza".
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

Najprawdopodobniej błąd plików "lib". Jeśli bardzo Ci to przeszkadza, masz tu prawidłowe (po podmienieniu w folderze "misc" powinno być wszystko w porządku).
Odpowiedz