K&M TSK i jednostki z TPR

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
grubas
Użytkownik Forum

K&M TSK i jednostki z TPR

Odpowiedz z cytatem

Post autor: grubas »

Witam!

Mam K&M TSK z TPR i interesuje mnie czy wy w kampaniach TSK budujecie budynki z TPR oraz szkolicie jednostki.
Awatar użytkownika
fanTSK
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: fanTSK »

O ile wiem to da się tak np. podczas tworzenia misji można załadować misje z budynkami i jednostkami TPR pod TSK. Nie wiem jak to się robi.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
grubas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

wiem jest taki program z dzialu download i mozna takie rzeczy podmieniac :!:

jednak mnie interesuje czy wy po w kampaniach TSK po wybudowaniu mennicy czy dymarki budujecie ratusz luba warsztat wojenny (zbrojownie)
i szkolicie np. barbarzynce\wojownika :?:
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

grubas pisze:wiem jest taki program z dzialu download i mozna takie rzeczy podmieniac :!:

jednak mnie interesuje czy wy po w kampaniach TSK po wybudowaniu mennicy czy dymarki budujecie ratusz luba warsztat wojenny (zbrojownie)
i szkolicie np. barbarzynce\wojownika :?:
Jak najbardziej. Od misji 8 TSK w górę jeśli gram na rozbudowę (a nie bawię się w misje bez produkcji wojska :P), zatrudniam do pomocy paręnaście-parędziesiąt balist (w misji 16 TNL zrobiłem 40 balist w 2 grupkach 15/25 i puściłem bez protekcji na ogromnie liczebnego wroga - kolo nie miał żadnych szans - i to jest jedyny sensowny sposób na tą misję; podobnie zresztą zrobiłem w misji 8 i 20 TSK z identycznym efektem). Z usług barbarzyńcy korzystam względnie rzadko (piechoty w kampanii szkolić nie mam w zwyczaju, chyba, że jako żywą tarczę), jeśli jednak formacje piechurów szkolę - wówczas i kilku tych świetnych wojowników znajduje miejsce w mych szeregach (ach, czego się nie robi dla ulubionej jednostki :P). Z chaty rybackiej korzystam zawsze wtedy, gdy to możliwe (kto tego nie robi, zawsze to trochu żarcia). Natomiast jeżeli chodzi o lekką armię z ratusza, to jej nie zatrudniam nawet w dobie kryzysu - te jednostki są tak beznadziejne, że mi szkoda złota - miast 5 rebeliantów, wolę dorzucić do chorągwi 10 worów węgla i 10 sztab żelaza, by mieć 5 pikinierów... Pachołek to porażka (jednostka, z której usług korzystam jedynie wtedy, gdy jest mi dana, bo jest o 3 skrzynie złota za droga), żołdak w ratuszu to nieporozumienie (lepiej miast 2 skrzynek dać jedną i dwie dechy drewna - wyjdzie dużo taniej, a wartość ta sama - co nie znaczy, że z żołdaka nie korzystam, bo jest wręcz przeciwnie), włóczęgę szkolę wtedy i tylko wtedy, gdy potrzebuję zwiadu/wywabnika/dywersanta, a nie mam możliwości zwerbowania innego kawalerzysty (czyli bardzo, bardzo rzadko, aczkolwiek raz, czy dwa się zdarzyło).
Crimson (king) Michailoff
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Ja natomiast nie korzystam z nich praktycznie w ogóle - nawet w kampanii TPR. Balisty i katapulty jakoś nie pasują moim zdaniem do gry i są stanowczo zbyt silne - niewielka grupa (15) potrafi wykończyć większą, albo nawet i całą armię. Psuje to całą zabawę. Jednostek ratuszowych podobnie - te są z kolei bardzo słabe, i drogie, jak na swoje zdolności (nie mówiąc o barbarzyńcy - dobry, ale i stanowczo za drogi). Czasami zdarzyło mi się szkolić małe grupy rebeliantów - mięso armatnie, tylko w celu chwilowego zatrzymania oddziału wroga, nigdy nie trzymam ich dłużej bo szkoda jedzenia.

Głównym powodem tego, że ich nie używam, są jednak błędy. Wyszkolenie kilku jednostek w ratuszu potrafi drastycznie opóźnić czas reakcji wszystkich jednostek, co jest poważnym problemem w bitwach. Pachołka nie można powstrzymać od strzelania, gdy ten tylko zacznie, a ryby - owszem, są dobrym pomysłem, ale można nimi wyżywić tylko cywili.

A skoro w kampanii TPR mi się nie zdarza, to w TSK tym bardziej.
grubas pisze:wiem jest taki program z dzialu download i mozna takie rzeczy podmieniac!
Jeśli o silniku TSK mowa, to absolutnie się nie da użyć w nim dodatków z TPR.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Ja natomiast uznałem, iż skoro głupota wroga jest tak wielka, to sobie utrudniłem grę. Teraz korzystam tylko z ratuszowych, i misje nareszcie są trudne.
Na błąd mam lekarstwo - ponowne uruchomienie gry, z którego i tak korzystam dość rzadko, tylko przed dużymi bitwami.
A machin wojennych buduję maksymalnie 6, do pomocy.

A że rybami można wyszkolić tylko cywili, to dobrze.
Bo ryby się w końcu skończą, w przeciwieństwie do innego jedzenia.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
grubas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

dzieki za posty :D

a jesli chodzi o te slowa z dzialem download wyjasniam ze nie jestem chiterem i gram uczciwie :D
Odpowiedz