Stworzyłem ten temat po to, ponieważ chciałbym sie dowiedzieć (jak z pewnością wielu innych) jaka misje/mapy wg. Was wyszła najgorzej. Dlaczego ta misja/mapa, a nie ta nastepna. Co w niej jest złego. Podzielajcie tutaj swoje opinie.
Moim zdaniem najgorszą misją/mapą jest misja 18.
Dlaczego?
Nie widze w niej nic takiego, co wyróżnia sie od pozostałych misji. Wprawdzie upekszacze są, ale...
Co do misji ...
"Najśmieszniejsze" pojecie, jeżeli chodzi o ten przypadek ... : Miasta niekamowate! Dużo budynków jest w jednej linii. Góry nie są naturalne. Śnieg na nich plus te wzniesienia pogarszają o wiele moją opinie o mapie.
Jestem bardzo ciekaw, jakie Wy macie zdanie!
PS- przepraszam za powtórzenia, zaznaczyłem je na kolor zielony
Kampanii TSK i tutorialowi nie mam (chyba) nic do zarzucenia.
Za to TPR... duży minus za kopiowanie istniejących fragmentów map (chociażby most w 4 i 13 TPR i góra kamieni w 1 TSK i 12 TPR), niezbalansowane ilości surowców (przy używaniu wież obronnych brakuje kamieni), misje pojedyncze (usuń polecenia misji sieciowej-->dodaj podstawowe AI-->gotowe!).
Mam o tym podobne zdanie, co Kuba.
Mapy TSK są świetne. A co to TPR, to ich dużym minusem jest właśnie to kopiowanie i brak zbalansowania. Zauważyłem to po raz pierwszy (dopiero!) w misji 14 TPR. Otóż ta górka z żelaza, na której bazę ma wróg, jest skopiowana z misji 7 TSK. Potem znalazłem dużo innych powtórzeń.
Ale mapy, same w sobie, uważam za ładne.
Maperzy TPR przyłożyli się do roboty, w przeciwieństwie do skrypterów.
Najgorsza mapa, tak? Jak już mam wybrać, wybiorę 17 mapę.
Dużo byle jakich gór, i tyle.
Może i w TPR jest kilka kopii, ale trzeba przyznać, że mapy z tejże kampanii są znacznie lepiej dopracowane od tych z TSK. Jest więcej urozmaiceń, są też - wydaje mi się - bardziej przemyślane.
Dokładnie. O tym, że mapy są zrobione porządnie, świadczy też obecność kilku nowych typów terenu, takich jak lód. Co oczywiście nie znaczy, że mapy z TSK są złe.
Prawda, 18 misja jest zwalona na maksa, chociaż mi się podoba możliwość rozbudowy. Dobra, ale to jest tylko jeden plus, a reszta to minusy, typu:
- jedna wioska wroga przy 18 misji? No chyba przy świetnej sztucznej inteligencji by była trudna
- zabrakło góry przy prawej stronie mapy, można wejść łatwo do wroga, uważając na ciężką jazdę, ale przy umiejętnościach przejściu misji 11 lub 14 to pikuś
- mogli by zrobić z trzy miasta i dla zmyłki je połączyć, wiecie, po lewej, w środku i po prawej, byłoby pięknie
- zachodnia część w ogóle nie wykorzystana, jest tam jedynie rzeka, o której istnieniu dowiedziałem się coś za czwartym razem przechodzenia tej misji (ironia z tym istnieniem)
- oddalone pokłady żelaza i złota, choć w tej misji może bym dodał jak plus?
i to chyba tyle.
No plusem jeszcze może być dodanie kuszników na tej górce, ale łatwo ich wybić, chociaż już mi trochę pozabijały wojska.