[poradnik] Misja 2

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Tora1996 pisze:A wiec, jak myślicie? Jest sens, aby nadal pisać poradniki dla początkujących i nie tylko? ;)
Nie.
Przerost formy nad treścią. Analizując od początku: graczy w instruktarzu nie obchodzi, jakie jednostki posiadają, gdy sami potrafią zobaczyć, co otrzymali na początku misji. Wyskakujący komunikat jest niezależny od poziomu rozbudowywania się, zaś wprowadzenie w błąd czytelnika prowadzi do reperkusji w przyszłości i gracz będzie próbował rozwijać państewko w taki sposób, by nie zyskać komunikatu o ataku. Na próżno. W końcu dowie się, kto wprowadził go w błąd i będzie z siekierą czekał na klatce schodowej redaktora. Precyzujesz, iż pojawi się taki komunikat. Wedle zrzuta ekranu, nie występuje żaden. Potocznie "zrzucenie czegoś z ekranu" można nazwać zrobieniem włączonemu monitorowi zdjęcia tudzież wydrukowania zawartości ekranu. Mija się to z celem i gracza nie interesuje. Zdania, które napisałeś, nie są płynne. Nie łączą się w całość, nie imają się z sobą i są całkowicie urwanymi myślami. W jednym informujesz kulturalnie, że nastąpi wizyta kogoś, o kim nie opowiedziałeś i którego lokum nie zdradziłeś. Zdanie później opisujesz początek i przewidywaną końcówkę pierwszego starcia, licząc na to, że gracz przejdzie misję ruch w ruch, jak Ty to zrobiłeś. Bez własnej inwencji działania. Urwane myśli, które nie mają krztyny sensu, nie będąc w otoczeniu - nie: pomocnych, a nieodzownych zdjęć - nie jest wart umieszczania na stronie. Mało osób jest także zainteresowanych faworyzowanymi przez Ciebie powszechnymi metodami, których celem jest zrugowanie adwersarzy z zajmowanych przezeń ziem. Opis misji z wywabiającym łucznikiem także znalazł się już na stronie. Używanie emotikon w celu podkreślenia mało statecznego podejścia do rzeczy, odtrąca potencjalnych czytelników i sprawia, iż omijają Twą publikację szerokim łukiem. Zdarza używać Ci się w wypowiedziach pleonazmów, które odzwierciedlają wartość merytoryczną artykułu i podkreślają Twój poziom formowania wypowiedzi. Wnioskuję, że masz trzynaście lat. Polecam rzucenie okiem na mych pare opisów, które pisałem licząc jedną wiosnę więcej. Co dalej... W opisie nie pojawia się żaden opis akcji, okolicy i gospodarki. Każdy detal, którego nie potrafisz bądź nie chcesz opisać, starasz się zaprezentować w formie obrazkowej, jak to miało miejsce w czasach prehistorycznych. "Wywabiamy wroga, aż do momentu (..)" - próbujesz iść na skróty, używając aluzji i skrótów myślowych, do których musiałby się uciec zmuszony do tego czytelnik. Podsumowując: nie, nie podoba mi się Twój tekst. Nie opublikowałbym go na stronie. Umieszczenie w tutejszym serwisie nie jest zależne ode mnie, ale jako miła persona zdradzę, że Twoja praca jeszcze nie miałaby szans.
Awatar użytkownika
kamtpr
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kamtpr »

Khel to byla tylko jego propozycja, rozumiem cie ze chcialbys i oczekujesz czegos co jest dopracowane w calu.Poradnik do 2 misji TSK moglby zostac przeciez uzupelniony i dopieszczony pod kazdym wzgledem lub usuniety z forum, tylko musimy jednoglosnie stwierdzic czy jestesmy "ZA" ,czy "PRZECIW"

Proponuje Tora1996 zeby na wstepie tego poradnika zostala umieszczona sonda z pytaniem dotyczacym tego, kto chcialby aby takie ulatwienia powstawaly lub nie.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

kamtpr pisze:Poradnik do 2 misji TSK moglby zostac przeciez uzupelniony i dopieszczony (...)
Chciałeś powiedzieć - napisany od zera. Tu nie ma co uzupełniać. Tu właściwie nic nie ma.
kamtpr pisze:Proponuje (...) zeby na wstepie (...)
We wstępie.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

"Sorki za screeny"? Następnym razem wstawiaj miniaturki, forum się przez to rozjeżdża a ImageShack podaje przecież gotowy kod do wklejenia na forum (thumbnail size).
I używaj darmowego ScreenshotCaptor, po co Ci znaki wodne?

Przeczytałem Twój poradnik, a następnie opisy z naszej i anglojęzycznej strony - domyśl się, o co mi chodzi...

Poza tym, pisanie typowego How-To (krok po kroku) nie ma sensu, chociażby dlatego, że czasami taktyka może być identyczna, a mimo to coś pójdzie nie tak, jak miało. (inne kwestie pomijam, poprzednicy już się rozpisali)
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Tora1996 »

Szkoda. :(
Moje checi poszły na marne. Temat w takim bądź razie do zamkniecia.
Pozdrawiam, tora1996.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Nie do zamknięcia, tylko ćwiczysz, ćwiczysz i jeszcze raz ćwiczysz. Nie ma takiego banalnego poddawania się. Jesteś dojrzałym chłopakiem, który powinien wiedzieć, czego chce od życia. Masz ambicje i świetnie! Ale to jeszcze nie jest półmetek. Zajmij się pisaniem, komponowaniem zdań, opisywaniem sytuacji tak, by osoba mogła zobaczyć Twoimi oczami to, co chcesz jej przekazać. Jest to wysoka szkoła jazdy, ale na pewno nie poza Twoim zasięgiem.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2009, 09:43 przez Kheli, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Jak napisze poradnik do misji 1 lub 3 tsk to poprawie jezyk ;).
Pozdrawiam, tora1996.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Świetnie. Możesz mi prywatnie podesłać tekst lub napisać na maila. Sprawdzę, skorektoruję i pomogę doprowadzić do ładu.
Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Napisz mi na PW swoje gg.
Pozdrawiam, tora1996.
Awatar użytkownika
kamtpr
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kamtpr »

Khel pisze:
kamtpr pisze:Poradnik do 2 misji TSK moglby zostac przeciez uzupelniony i dopieszczony (...)
Chciałeś powiedzieć - napisany od zera. Tu nie ma co uzupełniać. Tu właściwie nic nie ma.

No wiesz co, moze i duzo rzeczy w tym temacie brakuje, ale to jest dopiero I krok. Powinnismy sie cieszyc, ze ktos z naszego forum podjal sie takiego tematu, ktory moze byc narazony na ostra krytyke, np z twojej strony Khel.
kamtpr pisze:Proponuje (...) zeby na wstepie (...)
We wstępie.
Mysle ze ten temat jest przede wszystkim poswiecony poradnikom dotyczacym misji, a nie zasadom pisowni poprawnej polszczyzny. Rozumiem, ze popelnilem blad, lecz jego wytykanie mi jest chyba odrobina zlosliwosci. Zastanawiam sie czy jak bede zwracal sie do Twojej osoby jako "Khel", to czy nie karzesz mi mowic na "Pan", poniewaz nie wiem jak duza roznica wiekowa jest miedzy nami. Nie chcialbym sie narazic Twojej osobie, wiec czy moglbys sie okreslic w tym kierunku. Mysle, ze bedziemy zyli w zgodzie i nie podzieli nas taki jeden skromny temacik. Na koniec chcialbym wyrazic swoje zainteresowanie dotyczace tego czym sie Twoja osoba zajmuje, jesli oczywiscie moge wiedziec.
Odpowiedz