Co składujecie w spichrzu?
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
Co składujecie w spichrzu?
Jak w temacie. Zakładając, że mamy już średnio rozwiniętą osadę, co przechowujecie w spichrzu, a co blokujecie, by pomocnicy popylali od razu do miejsca docelowego?
Ja osobiście składam jedynie jedzenie, złoto, deski i kamienie (te dwa ostatnie ponieważ czasem potrafię zlecić budowanie kilku budynków na raz, bądź składać hurtowe zamówienia na topory lub łuki, do tego dochodzą wieże strażnicze, które trzeba zaopatrywać ekspresowo). Zastanawiam się jednak nad optymalizacją blokad towarów. Jakie są wasze sugestie?
Oczywiście czasem blokada przeszkadza w obróbce i wyrobie. Np. zanim postawię kuźnie, zazwyczaj mam już mnóstwo sztab stali, wobec czego chwilowo zezwalam na składowanie ich w spichrzu (aby dymarki cały czas były w ruchu), robię też niewielkie zapasy węgla.
Ja osobiście składam jedynie jedzenie, złoto, deski i kamienie (te dwa ostatnie ponieważ czasem potrafię zlecić budowanie kilku budynków na raz, bądź składać hurtowe zamówienia na topory lub łuki, do tego dochodzą wieże strażnicze, które trzeba zaopatrywać ekspresowo). Zastanawiam się jednak nad optymalizacją blokad towarów. Jakie są wasze sugestie?
Oczywiście czasem blokada przeszkadza w obróbce i wyrobie. Np. zanim postawię kuźnie, zazwyczaj mam już mnóstwo sztab stali, wobec czego chwilowo zezwalam na składowanie ich w spichrzu (aby dymarki cały czas były w ruchu), robię też niewielkie zapasy węgla.
Nie śmiać się za głośno.
Ja robię podobnie jak Ty.
Blokuję takie towary, które podlegają następnej obróbce lub są do czegoś wykorzystywane, a wyjątki są takie: kamienie i deski oraz jedzenie.
Tak więc blokuję:
-pnie
-rudy żelaza i złota
-węgiel
-żelazo
-ziarno
-mąka
-rulon (jak nie robi pancerzyków to niech pomocnicy niosą rulony do spichrza)
-świnia
-płaty
-bronie
i tyle ode mnie.
Chyba temat można byłoby przenieść do gawędów, czy nie?
Blokuję takie towary, które podlegają następnej obróbce lub są do czegoś wykorzystywane, a wyjątki są takie: kamienie i deski oraz jedzenie.
Tak więc blokuję:
-pnie
-rudy żelaza i złota
-węgiel
-żelazo
-ziarno
-mąka
-rulon (jak nie robi pancerzyków to niech pomocnicy niosą rulony do spichrza)
-świnia
-płaty
-bronie
i tyle ode mnie.
Chyba temat można byłoby przenieść do gawędów, czy nie?
No to mamy tak - zbieram wszystkiego po trochu; jednak gdy muszę już z czegoś rezygnować na rzecz dobra obywateli, to jest to oczywiście mąka. A jak można się domyślić, od mąki idzie to do ziarna, dzięki czemu dobra trafiają do budynków w mig. Węgiel zbieram zawsze, dzięki temu nie będzie on się marnował po wyczerpaniu się zasobów przykładowo kopalni żelaza i szedł tylko w drodze z rudą złota do mennicy. Nim wybuduję w innych miejscach nowe kopalnie żelaza będę miał pewność, że w spichrzu jest jeszcze dostatecznie dużo worków węgla, które - po wystawieniu w kopalniach żelaza czerwonych chorągiewek - pomocnicy z Wiedźminami zaniosą mi do dymarek. Gdyby się tego nie zrobiło, po wzniesieniu kopalni żelaza przegródka z workami byłaby pusta, a pokłady węgla zubożałby znacznie.
- BananowyJasio
- Użytkownik Forum
Witam
Jeśli pozwolicie dorzucę i ja,swojego doświadczenia troszka.
Mianowicie jeśli bym miał się wyrazić bardziej ogólnikowo, to prawie wszystko blokuje w spichrzu.
Oczywiście kontrolując wszelką produkcję,czy nie potworzyły się maksymalne zapasy w zakładach,warsztatach produkcyjnych,gdy takowe nadmiary produktów powstają odblokowuję w spichrzu miejsca składowania.
Na różnych etapach gry ta blokada rodzaju towarów jest odmienna,inna w zależności od danej sytuacji i potrzeby.
W czym mi taka blokada pomaga?
Pomocnicy nie tracą czasu na wnoszenie towaru do spichrza,tylko od razu zanoszą w konkretne miejsce budowę,produkcję.
Nie tworzą się zatory przed spichrzem
(pomocnicy nie muszą wnieść towaru po to aby zaraz natychmiast wynieść go)
W sytuacjach pewnych taki zbędny ruch do spichrza jest niepożądany wg.mnie.
Ale oczywiście każdy RYCERZ tego forum ma własne wypracowane zdanie i sposoby.
Pozdrawiam
//Michailoff - strasznie ,przeraźliwie jesteś precyzyjny nawet na takie znaki jak "ś". No ale dobra niech ci bedzie
Jeśli pozwolicie dorzucę i ja,swojego doświadczenia troszka.
Mianowicie jeśli bym miał się wyrazić bardziej ogólnikowo, to prawie wszystko blokuje w spichrzu.
Oczywiście kontrolując wszelką produkcję,czy nie potworzyły się maksymalne zapasy w zakładach,warsztatach produkcyjnych,gdy takowe nadmiary produktów powstają odblokowuję w spichrzu miejsca składowania.
Na różnych etapach gry ta blokada rodzaju towarów jest odmienna,inna w zależności od danej sytuacji i potrzeby.
W czym mi taka blokada pomaga?
Pomocnicy nie tracą czasu na wnoszenie towaru do spichrza,tylko od razu zanoszą w konkretne miejsce budowę,produkcję.
Nie tworzą się zatory przed spichrzem
(pomocnicy nie muszą wnieść towaru po to aby zaraz natychmiast wynieść go)
W sytuacjach pewnych taki zbędny ruch do spichrza jest niepożądany wg.mnie.
Ale oczywiście każdy RYCERZ tego forum ma własne wypracowane zdanie i sposoby.
Pozdrawiam
//Michailoff - strasznie ,przeraźliwie jesteś precyzyjny nawet na takie znaki jak "ś". No ale dobra niech ci bedzie
Ostatnio zmieniony 30 maja 2008, 22:40 przez zen, łącznie zmieniany 1 raz.
zen
Ja też osobiście jestem za metodą blokowania wszelakich półproduktów w spichlerzu (poza rulonami skór). Gdyby tylko pomocnicy byli bardziej skorzy do wybierania się po odpowiednie produkty... Zauważyłem bowiem, ze gdy mamy za mało pomocników, np. ziarno bądź węgiel potrafią dość długo leżeć w budynkach i nikt się po nie nie fatyguje. Natomiast produkty, które mogą być składowane w magazynie mają tak jakby "pierwszeństwo"
Być może się mylę ale takie odniosłem wrażenie. Przy mniejszych miastach lub gdy nie uruchomimy jeszcze wielkiej machiny produkującej oręż, problem małej liczby pomocników oczywiście nie występuje 
Och, kolejny starszy ode mnie użytkownik... witamy, witamy. Poczułem się nagle taki młody, hehe...
Jeżeli w budowlach od przetwarzania różnych dóbr jest materiałów pod dostatkiem, to pomocnikom nie spieszy się z przynoszeniem nowych produktów. Co innego, jeśli mamy możliwość ustawienia ilości przedmiotów mających czekać w składziku (kuźnie, warsztaty i inne graty), wówczas pomocnicy przynoszą od razu wszystkiego, by liczba tegoż towaru była w rezerwie równa pięciu sztukom.
Jeżeli w budowlach od przetwarzania różnych dóbr jest materiałów pod dostatkiem, to pomocnikom nie spieszy się z przynoszeniem nowych produktów. Co innego, jeśli mamy możliwość ustawienia ilości przedmiotów mających czekać w składziku (kuźnie, warsztaty i inne graty), wówczas pomocnicy przynoszą od razu wszystkiego, by liczba tegoż towaru była w rezerwie równa pięciu sztukom.
- Lacondeguy
- Użytkownik Forum
Ja zazwyczaj mam 2 lub więcej spichrzy. W pierwszym trzymam wszystko oprócz jedzenia i broni (bo zazwyczaj mam już warownie), a w drugim całe jedzenie. Czasami jak mam jeszcze trzeci to zazwyczaj w jakimś lesie i składuje tam same deski i drewno przed dostarczeniem do tartaku (zapomniałem jak się nazywa
). Ot i cała filozofia według mnie