Drogi

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Vesper
Użytkownik Forum

Drogi

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Vesper »

Przepraszam jeśli był gdzieś taki temat, ale takowego nie znalazłem, więc założyłem ten.

Mianowicie DROGI jakie robicie?

Wąskie, szerokie, czy robicie małe placyki i ronda przy najważniejszych budynkach?

A może uważacie budowę szerokich dróg za stratę czasu i kamienia?

Zapraszam do dyskusji...
:szczerzy:
"Armia baranów prowadzona przez lwa jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana"

N. Bonaparte
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

No raczej że normalne, żeby jak najszybciej dotrzeć do danego budynku, niezbyt ciekawy temat do dyskusji bo to jest raczej oczywiste. ;)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, 19:34 przez krzychu26, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
LeVi
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: LeVi »

Wiec jak zaczynasz misje to oczywiste jest ze czas to pieniadz wiec robisz drogi "pojedyncze" skladajace sie z 1kamienia-czasem niektorzy lacza drogi po samym skosie zeby zaoszczedzic na czasie.

Szersze drogi powinny sie znajdowac pomiedzy: spichlerzami,Warownia i innymi punktam gdzie znajduje sie najwiekszy ruch.

Na poczatku rob pojedyczne drogi a jak zaczniesz juz robic armie itp. to miedzy czasie mozesz poszerzac drogi,populacja rosnie wiec i autostary mile widziane :P
Awatar użytkownika
zen
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: zen »

Witam
Częściowo można ograniczyć ruch np. budując prawie na styk karczmę koło warowni wtedy żołdacy głodni mają o krok stołówkę i nie muszą pędzić gdzieś dalej za żarciem, i robić niepotrzebny ruch na drogach.

Inna sprawa aby zapewnić pełne półki w gospodzie.

I na w/w przykładzie trzeba wzorować się z innymi budowlami.
Wniosek od sprytnego zaplanowania rozkładu dróg, zależy czy ruch będzie względnie szybki, bez korków.
zen
Awatar użytkownika
Vesper
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Ja do rycerza post wyżej:

Jak sobie wyobrażasz poszerzanie dróg w rozwiniętym mieście gdzie działanie każdej gałęzi gospodarki jest oparte na innej?

Wiem że dobre planowanie jest opłacalne ale czasem trudno nawet najlepszy plan wykorzystać w praktyce...
"Armia baranów prowadzona przez lwa jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana"

N. Bonaparte
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Ja zawsze przy wielkich miastach mam kłopoty z komunikacją... Nigdy nie jestem w stanie zapanować nad ogromną metropolią, gdzie regularnie są korki, kłopoty z dostawą żarcia i gospodami. Co chwila w takich metropoliach, jak we wprowadzeniu słyszę jęk umierania pomocników, a widzę zatkany spichrz i gospody... Powód? Oczywiście fatalnie rozplanowana infrastruktura, to jest moja pięta achillesowa w KaM. Ja potrafię zapanować jedynie nad małymi miastami, z niewielką liczbą budynków w każdej gałęzi. Tak właśnie wygląda gra na balisty - kamieniołom (czasem 2), do czterech leśniczówek i tartaków, ze 2-3 piekarnie, jedna kopalnia złota i mennica, ze trzy-cztery kopalnie węgla, tyleż samo od żelaza, podobnie jest z dymarkami i warsztatami wojennymi. Czasem dorzucam ratusz, by mieć mięso armatnie dla balist... Miasto jest małe, a transport surowców niezwykle sprawny, nigdy nie mam kłopotów z żarciem. Drogi? Poza spichrzem, szkołą i gospodą, gdzie są dwa pasy mam drogi pojedyncze, nie ma zastojów przez małą liczbę poddanych na nich. Co do samych dróg - grube drogi polecam robić przy kluczowych strukturach (warownie, spichrze, szkoły, gospody), by uniknąć ogromnych korków. Oczywiście nie wolno zapominać o blokadach towarów w spichrzu, a także nie można pominąć częstego stawiania zarówno gospód, jak i spichrzy, zwłaszcza na odległych krańcach miasta. Często się bowiem zdarza, że przy ogromnych metropoliach nawet 10 gospód to może być mało...
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Vesper
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

no właśnie... to wymaga ogromnej zręczności...
Michailloff tylko 2 pasma przed spichrzem i gospodą??? i się dziwisz że ci się korki robią? ja przed spichrzem zawsze conajmniej ze 3 pasma jest to kosztowne i zabiera trochę czasu ale procentuje w przyszłości...
wszystkie drogi większe to podwójnie robię... dojazdowe do budynków wież obronnych robię pojedyncze a główne arterie miasta potrójne... i wszystko dobrze funkcjonuje... nie uzyskuje moją techniką żywnościową takich wyników jak niektórzy ale wszystko działa... a żeby jeszcze to przyspieszyć robię wszystko zgodnie z najlepszą sztuką budowania tzn. jedzenie jakby w jednej "dzielnicy" broń tartaki i drewno w drugiej itp...

i działa.... :szczerzy:

N. Bonaparte
Awatar użytkownika
Kamson
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamson »

To teraz "Mistrz noobków" :D się wypowie.
Ja nie mam takiego problemu jak wy, mianowicie kiedy sie rozbudowuje myśle o przyszłości zostawiam 3 kratki odstępu od każdego budynku i robie droge "jednopasową".Kiedy się już lepiej rozbuduje to poszeżam te drogi na "trzypasowe" i unikniam korków.Jednak do tego trzeba mieć silną gospodarke ponieważ to będzie duże miasto a na duże miasto trzeba dużo pomocników i dużo jedzenia i jeszcze wojsko :coongada::
ale zazwyczaj daje rade.
Awatar użytkownika
Vesper
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

niby jest to dobra metoda ale potem poszerzanie tych dróg jest kłopotliwe...
w niektórych misjach jak nie zaplanujesz i nie zbudujesz szerokich dróg do sprawnej gospodarki to można się na tym trochę przejechać...

N. Bonaparte
Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamyk »

Ja zawsze podwójne drogi mam między spichrzem, szkołą, gospodą i warownią.Na początku zostawiam sobie wolne miejsce pod budynkami żeby w przyszłości gdy gospodarka się rozkręci zrealizować ten plan. Zawsze odznaczam sobie towary w spichrzu, które można przetworzyć(np. ziarno czy skóry)przez co wystarcza mi tylko jeden spichrz. Zawsze na początku stawiam 3 gospodarstwa, 3 młyny i 3 piekarnie żeby nie było głodu. Stawiam je w miarę daleko od miejsc gdzie planuję zbudować budynki militarne. Dzięki temu wystarczy do nich pojedyncza droga, bo nie grożą im korki.
Dalej budynki do wojska i złoto, i już z górki :).
Odpowiedz