Wyższość wielkiego miasta nad małym i na odwrót

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
007Agentos
Użytkownik Forum

Wyższość wielkiego miasta nad małym i na

Odpowiedz z cytatem

Post autor: 007Agentos »

Witam wszystkich !!! Gralem ostanio prze internet 1v1. Zawsze myslalem ze klucz do zwyciestwa w ta gre to posiadanie jak najwiekszego miasta i odpowiednie przelozenie jego potegi na sile militarna.......Okazalo sie jednak ze to niekoniecznie prawda. Zwiedzilem baze mojego przeciwnika jego miasto nie bylo duze jednak wszystko bylo bardzo madrze rozmieszczone i rozplanowane. Moj nieudolnie przeprowadzony atak na jego baze(zaatakowalem mu na baze mial tam wieze i w ogole.......) zakonczyl sie wielkim niepowodzeniem od tego mometu gra byla przesadzona........Ale mniejsza o to nie to jest tu istotne. Chodzi mi o to aby kazdy kto ma ochote opisal jaki typ miasta preferuje i sprobowal udowodnic jego wyzszosc nad drugim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Setman »

Ja wole małe miasta, ponieważ małym miastem mozna wyzywic dużo ludzi, a nie buduje się go długo. ja np prawie nigdy nie buduje chlewów, rzezni, garbarni, poznieważ zajmuje to dużo czasu. :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Blaszak
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Blaszak »

Jesli chodzi o mnie to nie mam wypracowanej taktyki czy robić duze miasto czy male :D Zazwyczaj patrzę z czasem gry czy bardziej mi się przyda większe miasto czy mniejsze :szczerzy:
..:::ZEST Riddles:::.. To cię pochłonie...

www.zestriddle.oz.pl
Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Luki »

jesli o mnie codzi to jak gram z kis bez sojuszu i zadnyzh ograniczen czasowych(tzn mozna atskowac od razu) to robie szybko male miasto z przemyslem zelaznym

jesli mam duzo czasu to robie ekonomie i zloto najpierw a potem zelazo i reszte

Zaletą malego miasta jest latwosc obrony ,natomiast duzego duzo wiecej towarow oraz
moznosc kontroli wiecej terenu.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Miasta i gigatwierdze

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

:idea: Moja taktyka to:
Kampania: małe, chronione setkami wież miasteczko (spichrz, szkoła, gospoda, kamieniołom,
leśniczówka, tartak, 4-5 winnic [nie robię wojska])
Misja pojedyncza: 25 Gospodarstw 14 młynów i piekarń, 8 chlewów i rzeżni i 3 garbarnie,
9-10 kopalń węgla 6-7 gospód 4-5 kopalń złota i węgla, 4-5 spichrzy, 5-6 szkół, 5-6 leśniczówek i tartaków, 1-2 warownie i 4-5 ratuszy, 3-4 kamieniołomy 1-4 chaty rybackie, 2 stajnie, 3 warsztaty (kużnie) płatnerskie i pancrzy i 1 warsztat wojenny, ok 60-140 :) pomocników, 6-7 budowniczych, ok 30 do 250 :P wież, ew. 5-6 winnic i gruuuuuube drogi (takiego miasta nigdy nie zbudowałem :mrgreen: ) (dziś będę próbować :P )
Awatar użytkownika
Blaszak
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Blaszak »

a wole małe miasta, ponieważ małym miastem mozna wyzywic dużo ludzi, a nie buduje się go długo. ja np prawie nigdy nie buduje chlewów, rzezni, garbarni, poznieważ zajmuje to dużo czasu
Setman, to mam rozumieć że przeważnie robisz tyko żołdaków czy przemysł żelazny?

PS: Jestem tylko ciekaw. Jeśli nie będziesz chciał odpowiedzieć na temat swojej taktyki to nie mam nic przeciwko.
..:::ZEST Riddles:::.. To cię pochłonie...

www.zestriddle.oz.pl
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

Ja zawsze stawiam na początku dwa gospodarstwa, młyny i piekarnie, a później wydobywam żelazo. Szybko rekrutuję wojsko i już po godzinie wysyłam na wroga, gdy tymczasem moje miasto stopniowo się powiększa, a broń nadal produkuje.
Awatar użytkownika
tick
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: tick »

zozol92 pisze:Ja zawsze stawiam na początku dwa gospodarstwa, młyny i piekarnie, a później wydobywam żelazo. Szybko rekrutuję wojsko i już po godzinie wysyłam na wroga, gdy tymczasem moje miasto stopniowo się powiększa, a broń nadal produkuje.
ciekewae zagramy :mrgreen: ale ni o tym

otóz jam preferuje duze duze nawet ogromne miasto choc małym równiez nie pogardze
ale tu postawie :!: bo duze miasto to duza odpowiedzialnos trzeba juz na samym poczatku pomyslec jak ico bo potem np niebendzie miejsca na koszary czy cos tam"lubie se długo pograc" ta sentencja bendzie najstosowniejsza :smiesne: ale małe miasteczko tez niczego sobie szybko jest wszystkoale niestety jak to ujołem nie ma jak spendzic 4 h nad swoja metropolija i sie nia cieszyc patszyc jak 200 pomocników sie giba 5 stołówek wypełnionych michem kiełbachai zakalcem i wysmienitym winem<ryby tesch> kiedy np 12 gospodarstw pełnych po przegi sianem a farmer sypie ziarna na miły kwadracik a i w kopalniach tetni zycie słuchac kilof czasem zjezdza winda
no i czy nie jest przyjemnym gdy słyszymy 4/6 młotów kowali albo gdy odlewaja nam zelazo .......dalej mi sie nie chce pisac :smiesne: pewno to dusche ujebało mi sie od cosaków bo tam liczy sie liczba a w KaM liczy sie precyzja i umiejetnosc wszakrze ta gra moze sie zaliczac do gatunku symulatora miasta sredniowiecznego ale to chyba wiecie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
tick
Zbanowany

Re: Miasta i gigatwierdze

Odpowiedz z cytatem

Post autor: tick »

Michailoff pisze::idea: Moja taktyka to:
Kampania: małe, chronione setkami wież miasteczko (spichrz, szkoła, gospoda, kamieniołom,
leśniczówka, tartak, 4-5 winnic [nie robię wojska])
Misja pojedyncza: 25 Gospodarstw 14 młynów i piekarń, 8 chlewów i rzeżni i 3 garbarnie,
9-10 kopalń węgla 6-7 gospód 4-5 kopalń złota i węgla, 4-5 spichrzy, 5-6 szkół, 5-6 leśniczówek i tartaków, 1-2 warownie i 4-5 ratuszy, 3-4 kamieniołomy 1-4 chaty rybackie, 2 stajnie, 3 warsztaty (kużnie) płatnerskie i pancrzy i 1 warsztat wojenny, ok 60-140 :) pomocników, 6-7 budowniczych, ok 30 do 250 :P wież, ew. 5-6 winnic i gruuuuuube drogi (takiego miasta nigdy nie zbudowałem :mrgreen: ) (dziś będę próbować :P )
proponuje szanowny kolego wiencej robotników do tak zacnego miasteczka :smiesne: :smiesne: np15 powino se dac rade
Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Setman »

Blaszak pisze: Setman, to mam rozumieć że przeważnie robisz tyko żołdaków czy przemysł żelazny?

PS: Jestem tylko ciekaw. Jeśli nie będziesz chciał odpowiedzieć na temat swojej taktyki to nie mam nic przeciwko.
Tak, dokładnie tak.
zozol92 pisze:Ja zawsze stawiam na początku dwa gospodarstwa, młyny i piekarnie, a później wydobywam żelazo. Szybko rekrutuję wojsko i już po godzinie wysyłam na wroga, gdy tymczasem moje miasto stopniowo się powiększa, a broń nadal produkuje.
To widze, żę jesteś kozak, jak po godzinie już masz żelazne wojsko.

Muszę z Tobą zagrać przez sieć.
Obrazek
Odpowiedz