Jak zmienić kolor w grze?

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Spelus
Użytkownik Forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 sie 2010, 16:47
Lokalizacja: Jarocin (Wlkp)

Jak zmienić kolor w grze?

Post autor: Spelus »

Witam! Mam do was pytani. Czy ktokolwiek wie jak grać w ''Knights and Merchants,, innym kolorem np: zielonym
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Kolor możesz zmienić w edytorze misji (do samej zmiany tylko kolorów polecam starszą wersję 0.2, z http://lewin.namsys.com.au/kam/download ... it-0.2.zip ).
Będziesz musiał pozmieniać osobno wszystkie pliki misji; w nich zarówno swój kolor, jak i przeciwnika, żeby się nie powtarzały.
Przed tym wszystkim zrób kopię zapasową plików misji.
Listę numerów kolorów znajdziesz w pliku pomocy edytora, zakładka Appendix->ID numbers->Colors.
Dla koloru zielonego wartości będą wyglądały tak:
!SET_MAP_COLOR 231 //kolor na minimapie
!SET_NEW_REMAP 104 105 106 107 108 109 110 111 //kolor flag itp.
Musisz je po prostu dodać w odpowiednim miejscu (pod linią !ENABLE_PLAYER 0) - brak tych dwóch linii ustala domyślny kolor, czerwony.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Fortunatv
Użytkownik Forum
Posty: 51
Rejestracja: 04 gru 2010, 12:34

Post autor: Fortunatv »

Jak to aktywować żeby działało w grze? Tzn. wybrałem sobie już takie ustawienia jak chce i co dalej? Zapisać to i jak wgrać żeby obowiązywało w misjach?
:)
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Jeśli zrobiłeś już kopię zapasową i działasz na właściwych plikach (w \data\missions\) to wystarczy zapisać. Jeśli nie - musisz dodatkowo wkleić plik misji do tego katalogu i nadać mu odpowiednią nazwę (patrz ten temat, pkt.1).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Fortunatv
Użytkownik Forum
Posty: 51
Rejestracja: 04 gru 2010, 12:34

Post autor: Fortunatv »

Jak zrobić kopię zapasową?
:)
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Najlepiej skopiować cały katalog mission w inne miejsce, zakładając, że nic jeszcze nie zmieniałeś. Jeśli jest inaczej - w dziale download są do pobrania pliki kopii zapasowej do wersji SR2. W razie potrzeby (jak coś się zepsuje, czy zechcesz, żeby było tak jak wcześniej) kopiujesz z powrotem oryginalny plik.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Fortunatv
Użytkownik Forum
Posty: 51
Rejestracja: 04 gru 2010, 12:34

Post autor: Fortunatv »

Ale jak znaleźć jakiś katalog mission?
Proszę dokładniej!
:)
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Jeśli wgrałeś KaM do standardowego katalogu, to będzie to
C:\Program Files\Km TPR\data\mission\

Jak będziesz mieć nadal problemy, po prostu użyj Windowsowej wyszukiwarki ;-)
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Fortunatv
Użytkownik Forum
Posty: 51
Rejestracja: 04 gru 2010, 12:34

Post autor: Fortunatv »

A gdzie mogę znaleźć ten standardowy katalog żeby sprawdzić?
:)
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Chyba napisałem.
Sprawdź albo ręcznie, albo w start -> uruchom (lub pasku wyszukiwania, jeśli masz Vistę/7)
C:\Program Files\Km TPR\data\mission\

Jeśli masz 64-bitowy system, standardowo będzie to:
C:\Program Files (x86)\Km TPR\data\mission\

Możesz też szukać pod innymi nazwami, mającymi coś z "Knights", mogę nie wiedzieć o jakichś innych kompilacjach.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Zablokowany