Kilka pytań.

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Gryzzli22
Użytkownik Forum

Kilka pytań.

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gryzzli22 »

Czy to dobry dział?
Mam kilka pytań. Od razu pisze, że próbowałem szukać, ale ja tego nie potrafię.

1. Ile pól do jednego gospodarstwa? Wyczytałem gdzieś, że 20, ale mam dziwne wrażenie, że chłop zasieje 20 zetnie może 10 i zasieje te 10(może źle patrzę?).
2. Wojsko. Tu raczej jestem pewien, ale zapytam. Czy dziobaków (pikinier, halabardnik) szkolić dużo mniej niż piechurów, konnicy i strzelców.
3. Czy też tak macie, że dostawy węgla do kuźni różnego rodzaju są małe? Pancerzy skórzanych mam ok ~200 a metalowych zbroi 10/15. Może robię jakiś błąd w gospodarce? (z 4 kopalnie węgla 1 żelaza, 1 złota, dymarka, mennica 3x kuźnia, 2x to od pancerzy).
4. Jakieś "buildy" co do budowy gospodarki?
5. Czasami mam takie kryzysy, że nagle zaczyna brakować jedzenia w gospodzie a w spichrzu ciągle jest. Nie wiem po co pisałem ten punkt.

Prawie zapomniałem.
Czy w multi gra się na przyśpieszeniu czasu?
Czy łączy się drewniaków z metalowymi? Chodzi o to czy szkolić tych i tych czy skupić się tylko na, np metalowych?
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Gryzzli22 pisze:1. Ile pól do jednego gospodarstwa? Wyczytałem gdzieś, że 20, ale mam dziwne wrażenie, że chłop zasieje 20 zetnie może 10 i zasieje te 10(może źle patrzę?).
20 to jak dla mnie odrobinę dużo na jeden budynek, sam z reguły nie daję więcej niż 16, podobnie mówi samouczek.
Gryzzli22 pisze:2. Wojsko. Tu raczej jestem pewien, ale zapytam. Czy dziobaków (pikinier, halabardnik) szkolić dużo mniej niż piechurów, konnicy i strzelców.
Moim zdaniem nie - są tańsi od reszty piechurów, a w połączeniu ze strzelcami ich mniejsza siła traci na znaczeniu.
Gryzzli22 pisze:3. Czy też tak macie, że dostawy węgla do kuźni różnego rodzaju są małe? Pancerzy skórzanych mam ok ~200 a metalowych zbroi 10/15. Może robię jakiś błąd w gospodarce? (z 4 kopalnie węgla 1 żelaza, 1 złota, dymarka, mennica 3x kuźnia, 2x to od pancerzy).
4 kopalnie na 5 budynków potrzebujących węgla mogą nie wystarczać.
Gryzzli22 pisze:4. Jakieś "buildy" co do budowy gospodarki?
Konkretniej?
Gryzzli22 pisze:5. Czasami mam takie kryzysy, że nagle zaczyna brakować jedzenia w gospodzie a w spichrzu ciągle jest. Nie wiem po co pisałem ten punkt.
Obstawiam: za mało gospód, pomocników lub źle rozplanowane drogi powodujące korki.
Gryzzli22 pisze:Czy w multi gra się na przyśpieszeniu czasu?
Nie.
Gryzzli22 pisze:Czy łączy się drewniaków z metalowymi? Chodzi o to czy szkolić tych i tych czy skupić się tylko na, np metalowych?
Obydwie grupy jednocześnie - szybsza produkcja armii.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Gryzzli22
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Gra na multi musi trwać wieki:D.

Teraz miałem taki problem, że za mało sztab żelaza do kuźni pochodziło:
http://www.multiupload.com/DY0ZYSAAUN sejw.
Zazwyczaj przegrywam tak jak tu. Zaczynam produkować armię a komputer wpada do mojej wioski "szturmem". Chyba za późno szkolę armię. Nie buduję wież to też jest chyba błąd.

Te buildy to chodzi mi po ile budynków do gospodarki.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Gdybyś nagrał się przez lata w TSK, nie narzekałbyś na wieczystość rozgrywek.

Komputer ma to do siebie, że częstokroć dane mu jest zaczynać rozgrywkę z już uszykowaną armią. Gdyby miał zaczynać z tej samej pozycji infrastruktury, nie byłby zdolny do stanowienia zagrożenia tudzież motywowania do rychłego szykowania się na jego wizytę. Wieże są jak najlepszym pomysłem, choć stają się mniej potrzebne, gdy potencjalne zagrożenie najazdu mija - czyli gdy rośnie się w przewagę.

Ilość budynków również zależy od odległości konkretnych surowców od warsztatów i kuźni ich wymagających, o czym niewielu pamięta. Dlatego też nie jest zawsze możliwe ocenienie, po ile budynków powinno stawiać się na pełnych obrotach, by przynosiły odpowiednią serię zysków. Zdarza się, iż gracze umieszczają wszelakie wytwórnie rynsztunku w środku wioski, miast na granicach, w odnogach głównych dróg wiodących do chociażby kopalń. Tempo przyrostu jest wtedy niestabilne, zanim pomocnicy przebiją się przez tętniące życiem aleje. Możesz ustalić sobie optymalną liczbę dóbr w spichrzu, której przypływ przedmiotów miałby się trzymać. Ewentualnie przyjrzeć się, po ile przedmiotów zalega (lub nie zalega) w magazynie każdego z warsztatów. Jeżeli zapas za szybko znika, a stawiasz głównie na rozwój tego i tego towaru, wyłączając gromadzenie produktu w spichrzu możesz przyspieszyć dostarczanie od razu z tartaków, kopalni, chlewów eksport desek, płatów skór, itd., itp. Zaznacz też, ile przedmiotów cieśla lub kowal będą wymagali. Takie proste rozwiązanie pomoże Ci pilnować prędkiego zużywania lub nieprzekraczania optymalnej liczby. Jeżeli ona spadnie, miałbyś prostą oznakę, której wytwórni jest wciąż za ciężko pracować samej, w czego rezultacie zaleca się wzniesienie nowej. Posługując się przykładem: jeżeli Twoja kuźnia zbroi ma pięć czekających worków węgla, a liczba przynoszonych rud żelaza wynosi naprzemiennie od jednego do dwóch, to właśnie tego towaru masz niedosyt i zwiększyć ilość rud zalegających do naprzemiennie trzech, czterech możesz po postawieniu od jednej do dwóch dymarek. Stawianie ich większej liczby powoduje potrzebę dodatkowych kopalni węgla, aby tym kosztem nie zmalały one w kuźniach zbroi.
Gryzzli22
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Co do blokowania dostaw do spichrza to blokuje wszystko oprócz żywności. Warownie staram się stawiać blisko warsztatów te z kolei przy tartakach/dymarkach a te przy kopalnia/leśniczówkach.

Z przeciwnikiem mam taki problem, że stoi on przez długi czas w miejscu, aż nagle jego jednostki zaczynają biegać w te i z powrotem przy czym kilku wpada do mojej wioski i zabija ludzi a jak któregoś zaatakuje to zbiegają się wszystkie oddziały przeciwnika.

Czy jest jakiś lepszy (nie nowszy) patch od SR2?

Czy mógłby ktoś podać ile budynków budować żeby gospodarka wyrabiała? Ja zazwyczaj daje z 6 winnic 6/7 gospodarstw 2/4 piekarnie i młyny 2/3 chlewy i 1 rzeźnika.

Budować po 3 warsztaty produkujące broń?
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Gryzzli22 pisze:Czy mógłby ktoś podać ile budynków budować żeby gospodarka wyrabiała? Ja zazwyczaj daje z 6 winnic 6/7 gospodarstw 2/4 piekarnie i młyny 2/3 chlewy i 1 rzeźnika.
Poczułem się jawnie zignorowany. :)
Budować po 3 warsztaty produkujące broń?
Wszystko zależne jest od Twoich zapotrzebowań oraz planów dotyczących wojska. Do zwyczajnego szkolenia pojedynczych ludzi, których się będzie grupować bez obaw wystarczy jeden. Reszta zależy od pozostałych dróg gospodarki: złotniczej, żywieniowej. Również gdybyś miał odeprzeć szturm, ilości warsztatów zwiększać nie ma potrzeby. Można pomyśleć o kolejnych leśniczówkach, by cieśla z tartaku szykował deski połowicznie idące i do spichrza, i do warsztatu. Jak wspomniałem w przeoczonej (celowo) partii tekstu powyżej, jest duża zależność od towarów zalegających w budynkach. Wznoszenie nowych, jeśli się nie zwrócą, jest marnotrawstwem kamieni. Opłacalniej jest przyszkolić pomocników.
Gryzzli22
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Khelos pisze:
Gryzzli22 pisze:Czy mógłby ktoś podać ile budynków budować żeby gospodarka wyrabiała? Ja zazwyczaj daje z 6 winnic 6/7 gospodarstw 2/4 piekarnie i młyny 2/3 chlewy i 1 rzeźnika.
Poczułem się jawnie zignorowany. :)
O nie nie to ja wolno myślę czasem, ale to co napisałeś wcześniej wziąłem sobie do serca.

Wziąłem jeszcze jedna rozgrywkę. Zagrałem, zniszczyłem jednego (znaczy się gospodę i spichlerz na razie). Stało się coś przed czym ja się bronić nie potrafię. Wszystkie wojska wszystkich komputerów mogące szturmować biegały po mapie. Próbowałem je zabijać ale zaatakowałem jednego rzucił się cały oddział a ja nie miałem wojsk po bitwie. To jest bug czy komputer atakuje w taki sposób?
Czy jest jakiś lepszy (nie nowszy) patch od SR2?
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

To bug jest. Bug Bogu nie równy. Dobra motywacja do zaczęcia wyposażania się w wieże, które pojedynczych kmiotków będą zgarniać z przesmyków czy grobli prowadzących do miasta. Możesz im sprawić deszcze kamieni na głowy - nie ruszy horda w stronę Twoją. Jednak, jeśli poczują grad strzał, zaczną kierować się zgodnie w stronę punktu, w którym zaatakowano ich żołnierza. Jeżeli w owym punkcie staną (a poruszać się będą w bezładnym szyku), prawdopodobne będzie ich zbliżenie się do któregoś z budynku, gdy "wyczują" bliskość przeciwnika. Jeśli nie, punkt do którego przyszli będzie przez jakiś czas ich miejscem postoju. Wieże sobie poradzą mimo tego.
Gryzzli22
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Mam rozumieć, że tego się nie da usunąć? Wkurza trochę coś takiego. Już bym wolał, żeby mnie zaatakowali.

Ciągle się nie dowiedziałem o tym patchu :).

Jak zbuduję wieże na węglu to on zniknie czy będzie nadal wydobywany?
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Gryzzli22 pisze:Mam rozumieć, że tego się nie da usunąć? Wkurza trochę coś takiego. Już bym wolał, żeby mnie zaatakowali.

Ciągle się nie dowiedziałem o tym patchu :).

Jak zbuduję wieże na węglu to on zniknie czy będzie nadal wydobywany?
1)Najnowszy patch to SR3 beta 7

2)węgiel nadal tam będzie, tyle, że go nie widać.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Odpowiedz