[nowe misje] Alanbach

Tutaj pobierzesz misje stworzone przez innych Fanów gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

[nowe misje] Alanbach

Post autor: Alanbach » 07 kwie 2009, 16:23

Witajcie Rycerze! :smiesne: Mam dla was niespodziankęm Zrobiłem dla was kochani kampanię KNIGHTS AND MERCHANTS - THE GREAT ESCAPADE czyli wielka, tajemnicza wyprawa :usmiech:

Obrazek

Kampania przewiduje fantastyczne i niezwykłe scenerie oraz nowe ciekawe budynki takie jak: świątynia Azteków, ruiny miasta, zburzony most, LABIRYNT ciemności, komnata źródlana, drzewo przeznaczenia, nowe budynki gospodarstw oraz wiele ciekawych miejsc, które musicie odkryć sami :szczerzy:

:arrow: Fabuła: Przybyliśmy odkryć nieznane lądy. Jednak nasz okręt rozbił się na tajemniczej wyspie. Szybko jednak okazało się, że nie jesteśmy na tej wyspie sami. Dzikie szczepy tubylców w swojej twierdzy uwięziły naszych poddanych. Musimy ich uratować zanim nie będzie za późno. Dysponujemy liczną armią, jednak nie nacieszymy się nią długo... potem gdzieś nieopodal musimy dostać się do świątyni wymarłej cywilizacji Azteków, gdzie skrył się kapłan tubylców - wskarze nam drogę do skarbu. Najpierw jednak trzeba przedostać się przez labirynt pełen pułapek.... :shock: to tylko namiastka niespodzianek kampanii :usmiech: (dwie pierwsze misje część z was już zna)

:idea: P.S. Informacja dla tych, którzy jak Khel chorują na brak wyobraźni i mogą popsuć zabawę: otóż w miejscu ruin po wymarłej cywilizacji Azteków i Majów osiedlili się tubylcy, zaś kapłan przebrał się w strój pomocnika, bo uznał, że jest wygodny :wink:

Obrazek

:idea: Misje TYLKO dla zaawansowanych graczy! (zwłąszcza pierwsza) Poziom trudności misji oceniam na 10 / 10. Cztery osoby, które testowały misję nie ukończyły jej, a dwie wypadły już po 20 minutach i nie mogły sobie poradzić w danym momencie. Aby nie psuć sobie zabawy ani nie ułatwiać podczas gry, proszę NIE modyfikować pliku lub mapy edytorami, ani nie oglądać mapy przed pomyślnym ukończeniem misji ani nie uzywać kodów - oto honor prawdziwego Rycerza!

----------------------------------
Typ: Kampania KAM TGE (5 Misji dla pojedyńczego gracza)
Wielkość mapy: 176 X 176
Stopień trudności: 10 / 10
Ilość graczy: musisz odkryć samemu! :usmiech:
Autor: Alanbach
Link: http://www.freewebs.com/betania1/data/KAM_TGE.rar
(mirror utworzony: 2010/01/10, po co ten dopisek i co z nim robić)
Obrazek
Plik RAR zawiera misje, mapy plus dokument - instrukcję PDF w trzech językach.


I na koniec taka mała autoreklama kampanii czyli screenshooty:
Obrazek

----------------------------------------

I jeszcze jedno - z racji, iż bywam tu sporadycznie pozdrawiam serdecznie wszystkch użytkowników a zwłaszcza Lucbaszka, Kamyka i resztę starych bywalców, których u kiedyś poznałem. :szczerzy:
Ostatnio zmieniony 07 sty 2010, 22:04 przez Alanbach, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 07 kwie 2009, 17:48

Skoro mówisz, że misja jest bardzo trudna - jak będę miał czas, to przyjmę wyzwanie :). Lubię przechodzić trudne misje ekonomiczne i wytyczać nowe szlaki - nie pamiętam bowiem, by ktoś przede mną na tym forum dał rady trudnej (jak na tamte czasy) misji 16 TNL (choć tam wystarczyło jedynie naspawać ze 30 balist i zadbać o sojusznika). Co do podawania faktów - to jest jak darmowy zwiad. Uwielbiam odkrywać po kawałku liczbę i rodzaj wrogów. Jeśli udałoby mi się to skończyć - to rzecz jasna nie napiszę taktyki w sensie stricte, by nie odbierać nikomu frajdy z jej ukończenia, tylko napiszę standardowe sprawozdanie z tej misji w formie, jaka jest na tym forum.
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum
Posty: 182
Rejestracja: 10 lut 2009, 15:45
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Tora1996 » 07 kwie 2009, 19:59

Hmmm ... no jakby to powiedzieć :usmiech:
Misja wegług fabuły i tego co mówisz, musi sie wydawać ciekawa.
Spróbuje ją przetestować, zobaczymy :smiesne:
Pozdrawiam, tora1996.

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum
Posty: 470
Rejestracja: 23 lut 2006, 22:35
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Luki » 07 kwie 2009, 20:39

Niestety, zacząłem grę i na wstępie kilka sporych bugów. Mapa jest dobra, poza dołem, gdzie nie rosną pola... Postawilem 3 gospodarstwa, i nic nie rosło... Po drugie, napatoczylem się na oddział barbarzyńców jednym oddzialem konnym, przez co przerwali marsz i stali obok swej pozycji startowej. Powinno się im dać drugi skrypt ataku po 5 minutach od tego pierwszego. Najgorsze bylo to, że nie mieli sojuszu z innym graczem, i ubili kilka oddziałów mieczników przeznaczonych dla mnie, przez co armii mi zostało około 50, a całego żarcia w spichrzu było moze 70 na starcie. Połowa mi padła z głodu. przyznam szczerze, że gdyby nie bugi, to byłoby trudno(tyle mieczy by mnie chyba rozniosło). Nie było rekruta w wieży po prawej stronie mapy za skałą( umarł z głodu) albo tak długą drogę ma z gospody. Jak poprawisz te parę błędow, to będzie baardzo dobra misja.

Również życzę wesołych i spokojnych świąt Alanbachu :wink:

Wpadaj częściej! :)

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 08 kwie 2009, 14:47

1. Hej. :D Otóż to wcale nie bugi. Po prostu odkryłeś jak utrzymać dużą armię. Jeżeli nie zaczepiłbyś barbarzyńców na półncy przyszliby do Ciebie i wymietli troszkę armii a tak stali i pomogli Ci zaciukać piechurów. Inaczej na pewno byłoby po tobie, bo zaraz po nich przychodzi konnica i reszta z innej strony. Tak więc przez przypadek odkryłeś klucz. Bo zauważ, ze późniejsze ataki sporadyczne są nie do odparcia przez małą armię która zostaje.
2. Pole: jedynie pole na wysokości i powyżej spichrza rośnie - to kolejne utrudnienie i nie będę tego zmieniać. TO dla tego, że musisz rozbudowywać się w kierunku półncy a stamtąd właśnie atakują.
3. Wieża: to też nie bug, ale jak odkryjesz odpowiednią część mapy, gy zdobędziesz kawałek twierdzy tubylców dowiesz się co jest grane.. :smiesne:
Obrazek

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum
Posty: 470
Rejestracja: 23 lut 2006, 22:35
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Luki » 08 kwie 2009, 17:28

A to troche zmienia :D Ale tak nie zostaje zarcia dla woja, i musiałem wysłać 15 lacerzy pod wieże, aby nie ginęli na marne( zabiłem 1 konika i 1 miecznika YEAH!) Spróbuje teraz ich nie zaczepić i zobaczymy, czy wytrwam :)

A najgorsza jest ta rozbudowa, właśnie dlatego nie chcę sie tam budować :(

Cwanie to wykombinowałeś, gratki :D

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 08 kwie 2009, 19:31

No nie powiem, że misja wymaga szybkiego działania :). Wojów ze wschodu przesunąłem do bazy, dzięki czemu mogę łatwiej odpierać ataki wrogów. Szkoda, że trzeba tyle expów po surowce budować (żelazo jest na drugim końcu mapy, a jest ono niezbędne do ukończenia tego wyzwania). Jednakże mapa fajnie zrobiona, a żołnierze wroga działają bardzo fajnie. Aha - i nie mogę się przyzwyczaić do tego żółtego koloru naszych sił, wolę starą, poczciwą czerwień :).
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum
Posty: 470
Rejestracja: 23 lut 2006, 22:35
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Luki » 08 kwie 2009, 20:25

Hmm dostalem łupnia, bo tym razem wszyscy przyszli do mnie(nie zrobilem tak jak ostatnio). Odparłem ataki dzięki wieżom, i zostało mi 8 wojska( 4 konie i 4 toporki). ale po ok 1 h wrodzy żołnierze zaczęli wariować po mapie i było po grze( i tak bym raczej nie wygrał, no ale)

Za dużo jednostek na mapie jest, i latają mi niewarażliwe Cięzkie Jazdy na wieże :zraniony:

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 08 kwie 2009, 22:45

KnajkoFan pisze:Hmm dostalem łupnia, bo tym razem wszyscy przyszli do mnie(nie zrobilem tak jak ostatnio). Odparłem ataki dzięki wieżom, i zostało mi 8 wojska( 4 konie i 4 toporki). ale po ok 1 h wrodzy żołnierze zaczęli wariować po mapie i było po grze( i tak bym raczej nie wygrał, no ale)

Za dużo jednostek na mapie jest, i latają mi niewarażliwe Cięzkie Jazdy na wieże :zraniony:
Ja znam przyczynę kłopotu. Miałem to samo w 16 TNL. Podstaw za misję z kampanii TSK - nie powinno być problemów :).
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 09 kwie 2009, 10:01

Dobra widzę, że sprawa jest na tyle powazna, że wymaga mojej interwencji :idea:

Oto kilka cennych porad:
:arrow: po wygranym pierwszym ataku lepiej wysłać dosłownie kilku rycerzy dla zatrzymania barbarzyńców i konnicy z północy, w przeciwnym wypadku armia będzie tak osłabiona, że nie przetrzy a kolejnych najazdów pancernych :shock:
:arrow: nie rozbudowywać się w kierunku złóz miedzi, bo to podpucha - już dawno zniszczą nam miasto.
:arrow: zostawić miejsce pod spichrzem na budynki "funkcyjne" a górną część na rozbudowę dla upraw pól i winnicy
:arrow: na początku po wybudowaniu już tartaka zbudować około 3 lub 4 wierz obronnych i szybko zająć się uprawą conajmniej 4 winnic (aby uniknąć kataklizmu głodu w mieście) :zraniony: :smiesne:
:arrow: po udanej infrastrukturze miasta zająć się szybko szkoleniem "drewnianych" rycerzy, bo nie wiem czy już doszliście do tego misjca, ale produkcja katapult i balist jest... zablokowana :usmiech:
:arrow: i jeszcze jedna dobra wiadomość: ratusz też jest zablokowany, bo wpłynęłoby to na szybkie szkolenie choćby np. rebeliantów :smiesne: więc potem wybudować więcej leśniczówek :szczerzy:

Co do wariowania rycerzy na mapie.. hmm :coongada:: u mnie nie zaobserwowałem takiego zjawiska, chyba, że nie uda Ci się odeprzeć ataku oni się wrócą ale i tak za chwilę znowu przyjdą i potem mogą biegać po mapie, ale misja jest już wtedy nie do ukończenia, bo spichlerzyk zaciukali :maslaneoczy:
Obrazek

ODPOWIEDZ