Kolejna wersja Remake'u i... bonusy! (05.04.2012)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

Dobrze rozumiem, że dokładnie definiowałaby, który budynek ma być postawiony w następnej kolejności?
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

lucbach pisze:Dobrze rozumiem, że dokładnie definiowałaby, który budynek ma być postawiony w następnej kolejności?
Lewin poprawił AI bobów= Budowniczych, teraz jak będzie coś do roboty pójdzie ten co ma najbliżej.

//popraw błąd proszę, bo nie wiadomo co dokładnie masz na myśli
//lucbach
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, 16:36 przez janosiczek, łącznie zmieniany 1 raz.
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Janosiczku, przecież my zupełnie nie o tym... DeBe mówił o rozbudowie AI, a Ty, jeśli dobrze rozumiem, o pomocnikach...
lucbach,
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

lucbach pisze: DeBe mówił o rozbudowie AI, a Ty, jeśli dobrze rozumiem, o pomocnikach...
Robi29 o tym wspomniał :) (Nie wiem czemu, ale irytuje mnie tak gęba, którą wstawiłem obok... moim zdaniem nie powinna szczerzyć kłów, od tego jest ta -->:D. Generalnie nie oddaje tego, co autor miał na myśli. Dziękuję za uwagę.). A żeby nie spamować moimi odczuciami na temat emotikona, dodam że wielce ucieszyła mnie druga część newsa. Zwłaszcza ta dotycząca tworzenia kampanii (niemniej jednak prace nad poprawą AI są równie ważne).
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Robi29, rzeczywiście, przepraszam Chłopaki ;). Robi, sprecyzujesz, żebyśmy nie mieli wątpliwości? Co miałeś dokładnie na myśli?
lucbach,
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Oczywiście.
Miałem na myśli to, że podajemy w skrypcie jakie budynki i na jakich współrzędnych ma budować sztuczna inteligencja.
Przykład:

Już nie pamiętam ID budynków, ale przyjmijmy, że 0 - to szkoła, 1 - gospoda, 2 - kamieniołom, a 25 - warownia.

Kod: Zaznacz cały

!SET_AI_BUILD_BUILDING 0 30 40
!SET_AI_BUILD_BUILDING 1 38 41
!SET_AI_BUILD_BUILDING 2 20 40
!SET_AI_BUILD_BUILDING 25 38 30
Pierw bot buduje szkołę z współrzędnymi 30, 40, następnie gospodę, kamieniołom itd. Jeśli trzeba byłoby zdefiniować kolejność budowania budynków to proponowałbym taki wzór funkcji:

Kod: Zaznacz cały

!SET_AI_BUILD_BUILDING KOLEJNY_NUMER_BUDYNKU ID_BUDYNKU WSPÓŁRZĘDNA_X WSPÓŁRZĘDNA_Y
Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, tylko problem pojawia się przy budowaniu dróg i pól. Dla nich też można zrobić funkcję, a z edytorami skryptów z GUI nie powinno być kłopotów z mozolnym wprowadzaniem współrzędnych ulic.

Naprawdę ucieszyłbym się, jakby Krom wprowadził taką możliwość, nie dość, że jest na pewno łatwiejsze do napisania (nie trzeba stosować wielu algorytmów wyliczających gdzie dany budynek czy drogę ma postawić AI), to dla wielu osób tworzących własne misje będzie zdecydowanie lepsze napisanie schematu budowy miasta dla sztucznej inteligencji niż jakaś losowa rozbudowa zapisana w algorytmie. Kolejnym plusem takiego rozwiązania jest wybranie, które budynki mają zostać wybudowane i w jakiej ilości, a które nie. Jeśli miałbym dalej pisać, to bym spokojnie wymyślił następne zalety. Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe i zgodzicie się ze mną, że przydałaby się taka funkcja.
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Ostatnio u Lewina:

- poprawił, a raczej zmienił moc naszych łuczników , będą słabsi
- poprawił AI pomocników będą lepiej roznosili towar
- poprawił AI budowniczych ale już o tym pisałem
- nowy język ! Rumuński
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Podaj proszę źródło.
lucbach,
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

lucbach pisze:Podaj proszę źródło.
Lucbachu... o takie pytanie bym cie nie podejrzewał....

http://code.google.com/p/castlesand/source/list
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

Przecież Lewin jest kuzynem janosiczka. To mało? :smiesne:
Odpowiedz