Kolejna wersja Remake'u i... bonusy! (05.04.2012)
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
- janosiczek
- Użytkownik Forum
Lewin poprawił AI bobów= Budowniczych, teraz jak będzie coś do roboty pójdzie ten co ma najbliżej.lucbach pisze:Dobrze rozumiem, że dokładnie definiowałaby, który budynek ma być postawiony w następnej kolejności?
//popraw błąd proszę, bo nie wiadomo co dokładnie masz na myśli
//lucbach
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, 16:36 przez janosiczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Robi29 o tym wspomniałlucbach pisze: DeBe mówił o rozbudowie AI, a Ty, jeśli dobrze rozumiem, o pomocnikach...
Oczywiście.
Miałem na myśli to, że podajemy w skrypcie jakie budynki i na jakich współrzędnych ma budować sztuczna inteligencja.
Przykład:
Już nie pamiętam ID budynków, ale przyjmijmy, że 0 - to szkoła, 1 - gospoda, 2 - kamieniołom, a 25 - warownia.
Pierw bot buduje szkołę z współrzędnymi 30, 40, następnie gospodę, kamieniołom itd. Jeśli trzeba byłoby zdefiniować kolejność budowania budynków to proponowałbym taki wzór funkcji:
Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, tylko problem pojawia się przy budowaniu dróg i pól. Dla nich też można zrobić funkcję, a z edytorami skryptów z GUI nie powinno być kłopotów z mozolnym wprowadzaniem współrzędnych ulic.
Naprawdę ucieszyłbym się, jakby Krom wprowadził taką możliwość, nie dość, że jest na pewno łatwiejsze do napisania (nie trzeba stosować wielu algorytmów wyliczających gdzie dany budynek czy drogę ma postawić AI), to dla wielu osób tworzących własne misje będzie zdecydowanie lepsze napisanie schematu budowy miasta dla sztucznej inteligencji niż jakaś losowa rozbudowa zapisana w algorytmie. Kolejnym plusem takiego rozwiązania jest wybranie, które budynki mają zostać wybudowane i w jakiej ilości, a które nie. Jeśli miałbym dalej pisać, to bym spokojnie wymyślił następne zalety. Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe i zgodzicie się ze mną, że przydałaby się taka funkcja.
Miałem na myśli to, że podajemy w skrypcie jakie budynki i na jakich współrzędnych ma budować sztuczna inteligencja.
Przykład:
Już nie pamiętam ID budynków, ale przyjmijmy, że 0 - to szkoła, 1 - gospoda, 2 - kamieniołom, a 25 - warownia.
Kod: Zaznacz cały
!SET_AI_BUILD_BUILDING 0 30 40
!SET_AI_BUILD_BUILDING 1 38 41
!SET_AI_BUILD_BUILDING 2 20 40
!SET_AI_BUILD_BUILDING 25 38 30Kod: Zaznacz cały
!SET_AI_BUILD_BUILDING KOLEJNY_NUMER_BUDYNKU ID_BUDYNKU WSPÓŁRZĘDNA_X WSPÓŁRZĘDNA_YNaprawdę ucieszyłbym się, jakby Krom wprowadził taką możliwość, nie dość, że jest na pewno łatwiejsze do napisania (nie trzeba stosować wielu algorytmów wyliczających gdzie dany budynek czy drogę ma postawić AI), to dla wielu osób tworzących własne misje będzie zdecydowanie lepsze napisanie schematu budowy miasta dla sztucznej inteligencji niż jakaś losowa rozbudowa zapisana w algorytmie. Kolejnym plusem takiego rozwiązania jest wybranie, które budynki mają zostać wybudowane i w jakiej ilości, a które nie. Jeśli miałbym dalej pisać, to bym spokojnie wymyślił następne zalety. Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe i zgodzicie się ze mną, że przydałaby się taka funkcja.
- janosiczek
- Użytkownik Forum
- janosiczek
- Użytkownik Forum
Lucbachu... o takie pytanie bym cie nie podejrzewał....lucbach pisze:Podaj proszę źródło.
http://code.google.com/p/castlesand/source/list