KaM Remake, czyli nowa era gry! (17.11.2011)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

z tego co mi wiadomo, nowy budynek jakim jest "rynek" byl w wersji alpha KaM i nasi nowi twórcy odtworzyli go i nadali jakiegoś waloru.

Jokerze nie łap za słówka Gogouda. Nazwa "targ" wg mnie też lepiej pasuje od "rynek".

co do wkurzających bugów w grze, to wieża obronna nie zawsze zabije wroga, czasem nawet 3 razy rzuca kamień, 1 żołdak potrafił zabić 2 żołdaków.
Szkoda jeszcze, że jak pomocnik wejdzie np. z mąką do piekarni to nie zabiera chleba tylko wychodzi z pustymi rekami, w oryg. tak nie było. Czemu usunięto opcję zabicia swoich pomocników itp.
To takie moje uwagi ;p
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

woloszek pisze:Szkoda jeszcze, że jak pomocnik wejdzie np. z mąką do piekarni to nie zabiera chleba tylko wychodzi z pustymi rekami, w oryg. tak nie było.
Zawsze tak było. Jeżeli nie dostanie zlecenia na wzięcie towaru, ponieważ uprzednio najbliższy budynku pomocnik z wolnymi rękami wyruszy to dobro odebrać, po prostu go nie weźmie (to nie tylko kwestia piekarni). Jeżeli pomocnik wkracza doń z mąką, wejdzie do środka, a w tej samej sekundzie któryś pomocnik dostanie zlecenie transportu owego właśnie bochna chleba - pierwszy pomocnik nie wyniesie nic. Inaczej się sprawy mają, jeżeli ten sam pomocnik wkracza z mąką do piekarni i, kiedy jeszcze idzie, inny dostanie polecenie zabrania towaru, wówczas ten pierwszy wejdzie i wyjdzie z nim, a drugi skończy swoją "trasę" pod drzwiami. Tam zyska nową komendę.
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Khelbenie, nie mogę się z Tobą zgodzić. Sprawdzę to dla własnego spokoju.

Bardzo podoba mi się wyeliminowanie stukania młotkiem przez budowniczego, budynku, który jest już ukończony, ale ja i tak przyzwyczajony do oryginalnego KaM zawsze zaznaczam i odznaczam naprawę tego budynku.
Najbardziej denerwuje mnie poruszanie się poddanych po uliczkach, zawiera błędy i trzeba poprawić.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Teraz zaczynam się niepokoić o swoje znawstwo. ;)
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

Podoba mi się to że tym razem lurując łucznikiem rzuca sie na nas cała armia ale ma to swoje minusy gdyż przez zlurowanie tym jednym łucznikiem, można zajść przeciwnika od flanki. Pełno błędów a właściwie braków w tłumaczeniu i dający się we znaki brak głosów podczas wydawania komend lub burzenia budynków.

Budowanie drug, pola oraz wina czasami nie zaskakuje.

Dodam że jednostki same biegnące w stronę wroga to przegięcie, pół przeogromnej armii w 4 misji tpr mi tak wytłukło bo odszedłem na chwilę od laptopa :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamyk »

Remake zapowiada się naprawdę nieźle. Mam wrażenie jakby wszystko budowało się wolniej niż w oryginale, ale może to tylko moje odczucie. Pierwsze co się rzuca w oczy, to zero lagów. Kolejnym plusem jest poprawiona inteligencja budowniczych o której wspomniał robi29. Jeszcze mapki są trochę niedopracowane, ale to tylko kwestia czasu. Ogólnie naprawdę przełomowe wydarzenie i myślę, że scena KaM nie tylko się rozbudzi, ale i powiększy.
Ps.Koniecznie trzeba zrobić jakiś turniej na święta albo i wcześniej :).
Awatar użytkownika
ZoZoN
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: ZoZoN »

Gogoud pisze:Seria pytań do Ciebie, Jakubie (ale jak ktoś inny zna odpowiedź, niech pisze :) ):
KaM remake jest robiony od podstaw, nieprawdaż?
Hala Targowa także powstała od zera, razem z całą zasadą jej działania?
Jak wyglądają możliwości ustawiania parametrów jednostek? Czy teraz twórcy Remake'a są w stanie zadać dowolnej jednostce wojskowej dowolną wartość ataku, szybkość czy liczbę "żyć"?
Czy są jakieś ograniczenia w tworzeniu rzeczy nowych, takich jak budynki?
Tak, twórcy mogą modyfikować i dodawać jednostki oraz budynki, niestety nie polega to jedynie na wstawieniu grafik.
Gogoud pisze: I jeszcze jedno palące pytanie:
jak dotąd bawiłem się nowym Remakem tylko dwa razy, i właśnie teraz zauważyłem, że to, co uważałem za ową Halę Targową, nazywa się... Rynkiem!
Kto to wymyślił?
Nie mówię, że nazwa jest zła... ale w ogóle nie pasuje, bo kojarzy się z takim dużym placem, jaki mam w centrum miasta, z którego pochodzę.
Nie lepsza byłaby ta Hala Targowa? Albo Targowisko, lub chociaż Trag?
Chyba każda z nich jest lepsza od tego Rynku.
A może się nie znam...
Myślałem trochę nad tą nazwą, tak samo jak nad przetłumaczeniem "Town Tutorial" aby nie brzmiało zbyt głupio. Zastanawiałem się nad nazwami Rynek oraz Targ/Targowisko postanowiłem zostać przy pierwszej nazwie ale jeśli polska społeczność KaM zdecyduje iż lepsza jest jednak druga opcja (po wysłaniu plików też tak pomyślałem) to bez problemu mogę to zmienić.
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

Nazwa tego budynku jest jak najbardziej odpowiednia, propozycja "bo przypomina coś co jest u mnie a nie chce by nazywało się tak w grze" jest trochę nie na miejscu. Rynek - bardzo odpowiednia nazwa, w skrócie miejsce handlu, wymiany; targ zaś bardziej mówi nam o miejscu gdzie stare przekupy biją się o cenę kuraków.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

Dla mnie nazwa może zostać, a co do błędów, to jeszcze jedna rzecz mnie drażni. Drwale często sobie "odpoczywają" i nie robią nic. W grze przez sieć wyskakuje czasami error i wyrzuca z gry.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Natknęliśmy się na kolegę-tłumacza, szczęściarz. ;)
Odpowiedz