Edytor, jakiego jeszcze nie było? (18.12.2007)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Edytor, jakiego jeszcze nie było? (18.12.2007)

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

Wczytywanie map, które będzie można bajecznie prosto edytować oraz tworzenie nowych, na przykład przez przeciąganie budynków prosto na mapę - to już niedługo może stać się faktem. Lewin, australijski twórca edytora misji, cały czas go udoskonala. Rezultaty będziemy mogli zobaczyć prawdopodobnie w połowie stycznia 2008 r.

Udało nam się zdobyć trzy screeny, które pokazują jak ewoluuje edytor po dodaniu do niego GUI (z ang. Graficzny Interface Użytkownika). Na pierwszym z nich widać, jak wygląda obraz załadowanej mapy. Drugi screen pozwala dojrzeć minimapę z białym prostokątem na niej, pokazującym aktualną lokalizację. Trzeci zaś to widok zupełnie nowy - jest próbką tego, jak edycja mapy może wyglądać w przyszłości. Wszystkie dane będą ładowane do specjalnego drzewka i dzielone na poszczególne gałęzie tematyczne, tak aby umożliwić łatwą edycję misji. Po podwójnym kliknięciu na wybrany element pojawi się okno dialogowe, pozwalające wszystko edytować. Każdy element będzie posiadał ikonę.

- Żeby można było łatwo tworzyć wioski, wykorzystam metodę, dzięki której będzie można przeciągnąć wybrane elementy bezpośrednio na mapę (metoda "drag and drop", czyli "przeciągnij i upuść" - przyp. red.). GUI umieszczę chyba zaraz za mapą, tak by można było wszystko łatwo koordynować. - zdradził Autralijczyk.

Na obecnym etapie edytor umożliwia jedynie wczytywanie i wyświetlanie graczy oraz budynków, ale - jak zapowiada jego twórca - reszta funkcji to tylko kwestia czasu.

- Myślę, że to wszystko ukończę prawdopodobnie w połowie stycznia, ale co do tego nie daję gwarancji - podsumował Lewin.
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dexor »

Ja o tym wiem, jestem dosyć na bieżąco z Lewinem. Ma chłopak talent!
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Ha! Lucbach w wywiadzie dla knights.sztab.com. Zupełnie jak z gazety wyjęte te ostatnie wersy. Świetny tekst! :D
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

Z każdym dniem coraz bliżej wydania finalnej wersji. :D

Potwierdzam słowa Khelbena, świetny tekst Lucbachu!!
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andre
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Andre »

Tak! Własnie na to czekałem
Kiedy wyjdzie finalna wersja odrazu pobiore i zaczne tworzyc "arcydziela" :wink:
Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dexor »

Będzie masa misji, to forum napisze ze 1.000.000 postów jak edytor wyjdzie.
Gość

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gość »

Jak taki edytor wyjdzie to będzie ze 99999 chyba misji każdy użytkownik tak mi sie wydaje że będzie tworzył misje
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cav »

Trzeba jeszcze mape umiec stworzyc 8-)
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!
Gość

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gość »

Mapa to proste połowe misji dark lord mnie uczy robienia map bo go poprosiłem oczywiście musiałem po angieslku gadać na pw
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

Wiesz Potter...ja wątpię w Twoje umiejętności tworzenia map. Mam wrażenie, że Tobie i papież by nie pomógł. Do tworzenia map trzeba okazywać choć trochę dojrzałości, a u Ciebie nie widzę ni grama. Nie wiem też dlaczego twierdzisz, że to prosta część robienia misji. Może dla niektórych, ale myślę, że nie dla Ciebie. No, ale mam nadzieję, że się mylę i zaskoczysz nas czymś. :twisted:

Co do tego edytora to się cieszę (o ile wyjdzie). Ciekawi mnie tylko co ze wspólną kampanią, skoro pisanie scryptów chyba już nie będzie miało wielkiego znaczenia.
Odpowiedz