Edytor terenu z budynkami gotowy! (26.04.2008)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Edytor terenu z budynkami gotowy! (26.04.2008)

Post autor: lucbach » 27 kwie 2008, 00:10

Budynki takie same jak w grze, umieszczane bezpośrednio na mapie wraz z drogami - o takim edytorze terenu wszyscy fani gry "Knights and Merchants" mogli do dziś tylko pomarzyć. Marzenia te spełnił Krom, rosyjski fan gry, wydając wersję 0.5 swojego edytora.

Oprócz budowy miasta przy pomocy zaledwie kilku kliknięć, Krom umożliwił w nowym menu użycie sześciu kolorów graczy (czerwony, zielony, niebieski, żółty, błękitny i różowy), a także możliwość bezpośredniego zaimportowania pliku .dat do utworzonej mapy, co czasem daje zaskakujące rezultaty ;). Możliwy jest również eksport do pliku .txt.

Edytor można pobrać z naszego działu download lub ze strony Autora. Za informację o wydaniu programu dziękujemy użytkownikowi Warlike, który pierwszy poinformował o tym fakcie na forum.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Posty: 548
Rejestracja: 28 lis 2007, 20:12
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: krzychu26 » 27 kwie 2008, 00:36

Wow, nawet możemy wczytać miasta!! Świetna robota. :P
Szkoda tylko że to się nie chce zapisać. xD
Obrazek

Obrazek

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 27 kwie 2008, 01:56

Chyba zainstaluję znowu KaM. Rzuciłem okiem na edytorek i wygląda w miarę zadowalająco, mimo iż kilka opcji nie działa mi prawidłowo (a to dlatego, że właśnie KaM'ca nie mam). Zawsze lubiłem takie rzeczy, potrafię chyba i do dziś siedzieć nad mapą miesiącami, by doprowadzić ją do doskonałości. I tu przyjdzie czas się sprawdzić, gdy mnie coś jeszcze bardziej zainspiruje tą grą. Podoba mi się opcja zmiany wysokości tereny, wręcz czadowo to zrobiono. Dzięki temu znacznie łatwiej i szybciej będzie przebiegać robota podczas formowaniu grań, parowów, czy tworzeniu arterii dla naszych ludzików. A jak posadzę jakieś drzewka, to będę wtedy dumnie obserwować, jak te płożą się i obrastają w listowie. Zatem jeszcze obczaić edytorek misji, załapać co z czym, jak i czym się je, i do roboty przystąpić. :)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 14:49 przez Kheli, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Warlike
Użytkownik Forum
Posty: 283
Rejestracja: 30 kwie 2006, 13:33
Lokalizacja: Gorlice
Kontakt:

Post autor: Warlike » 27 kwie 2008, 09:06

No, dobra, wszystko gites, ale mam już po dziury w nosie szybkość działania tego edytora. Nie wiem, czy to tylko ja tak mam, ale normalnie tak tnie, że nie idzie żywcem nic zrobić...

Awatar użytkownika
Michalczuk
Użytkownik Forum
Posty: 49
Rejestracja: 08 gru 2007, 22:43
Lokalizacja: Sieradz

Post autor: Michalczuk » 27 kwie 2008, 09:24

Mi działa normalnie. Po prostu trzeba mieć dobry procesor. Ale strasznie zabugowany jest ten edytor. Co chwilę wyskakują jakieś errory :?

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 27 kwie 2008, 11:13

Khelben pisze:Chyba zainstaluję znowu KaM.
Hehe dobry pomysł ;) Edytor świetny.

Caldhun
Użytkownik Forum
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwie 2008, 22:29

Post autor: Caldhun » 27 kwie 2008, 11:46

Michalczuk pisze:Mi działa normalnie. Po prostu trzeba mieć dobry procesor. Ale strasznie zabugowany jest ten edytor. Co chwilę wyskakują jakieś errory :?
Hmm... Mówisz o tym "out of range"? Mnie też to trochę denerwuje.

Ale lepiej jest używać dwóch edytorów na zmianę niż trzech naraz, czyż nie?

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 27 kwie 2008, 12:14

Khelben pisze:Podoba mi się opcja zmiany wysokości tereny, wręcz czadowo to zrobiono. Dzięki temu znacznie łatwiej i szybciej będzie przebiegać robota podczas formowaniu grań, parowów, czy tworzeniu arterii dla naszych ludzików.
Ale możliwość zmiany wysokości terenu była już wcześniej Khelbenie i wcale nie jest taka idealna, o czym się pewnie przekonasz jak zaczniesz się bawić w tym edytorze.

http://img241.imageshack.us/my.php?image=cosau1.jpg

Ktoś obczaił o co chodzi w tej opcji?

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 27 kwie 2008, 12:40

A ja dopóki nie wyjdzie w 100% sprawny edytor terenu i misji w jednym, to zadowolę się starymi edytorami i poczekam na finalną wersję tego nowego. Chcę się popodniecać jak już wszystko będzie skończone :P

Caldhun
Użytkownik Forum
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwie 2008, 22:29

Post autor: Caldhun » 27 kwie 2008, 18:20

DeBe pisze:http://img241.imageshack.us/my.php?image=cosau1.jpg

Ktoś obczaił o co chodzi w tej opcji?
Ta opcja pozwala na wczytanie ukształtowania terenu bez wczytywania tekstur.

A tak przy okazji, jest tylko jedna rzecz która mnie trapi. Niemożna wczytać osad graczy bezpośrednio z plików txt.

ODPOWIEDZ