Edytor terenu z budynkami gotowy! (26.04.2008)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 27 kwie 2008, 18:50

Warlike'u, chyba jesteś odosobniony w swoim problemie. Mi też edytor działa szybko i bez zarzutu. Dodatkowo zdziwiły mnie Wasze problemy z wyskakującymi błędami. O co chodzi w "out of range"? Ani razu tego nie miałem... Może warto to zgłosić Kromowi?

Krzychu26, kiedy wczytujesz oryginalną mapę którejś z kampanii, masz komunikat, że nie będziesz mógł jej zapisać. Musisz stworzyć swoją własną mapę.

Khelbenie, to prawda, do edytora trzeba "KaM" mieć w tym samym katalogu. Myślałem, że edytor w ogóle się nie uruchamia bez gry.

Caldhunie, rozwiniesz tę enigmatyczną frazę "pozwala na wczytanie ukształtowania terenu bez wczytywania tekstur"?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 18:51 przez lucbach, łącznie zmieniany 1 raz.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 27 kwie 2008, 18:51

Sprawdzimy i ocenimy. Na razie po screenach widać dobrze, ale nie wiadomo jak go ściągnę. :wink:

Zobaczę i ocenię!

Awatar użytkownika
kocik1110
Użytkownik Forum
Posty: 6
Rejestracja: 25 mar 2008, 20:12
Lokalizacja: Gołdap

Post autor: kocik1110 » 27 kwie 2008, 20:01

Fajny edytor polecam go wszystkim.
U mnie nie wyskakują żadne błędy oprócz tego gdzy uruchomiłem edytor pierwszy raz a błąd wyskoczył dlatego że go nie wgrałem do folderu z grą

Uwarzam że Krom wykonał wspaniałą robotę

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 27 kwie 2008, 20:15

Jestem nie w temacie. By zrobić misję mam użyć innego edytora?

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 27 kwie 2008, 20:51

Khelben - najpierw musisz zrobić teren w edytorze Kroma. Dzięki temu, że ma zaimplementowany element wyświetlający gdzie będą budynki(dawniej trzeba było pisać ręcznie w edytorze skryptów, a i to było często niewiadomą, bo w większości przypadków budynki były "eknięte"(czyli przesunięte) i trzeba było się dalej z tym babrać), co chyba pozwoli wreszcie na to, by budynki były tam gdzie faktycznie miały być. Szczerze to nie miałem czasu testować edytora - jedynie go oblookałem i wnioskuję, że edytor terenu zmienił się niewiele - usunięto wreszcie w obiektach nikomu nie potrzebne "ścięte drzewa". Poza tym jedyną innowacja jest właśnie fakt, że widać w edytorze budynki i z tego co widzę da się exportować skrypt do txt. Jak zrobisz sobie swój wymarzony teren(zapisuj jako *.pro!) będziesz mógł sobie budynki poustawiać i wyexportować do pliku. Potem tylko otwierasz notatnik i przy skrypcie(w Edytorze Misji Lewina) w miejscu, gdzie normalnie trzeba było wpisywać współrzędne tylko sobie skopiujesz gotowy skrypt. Myślę, że właśnie tak to działa - ale nie testowałem tego. Poza tym nie myśl, że jest to już edytor scenariuszy(znaczy sie gdzie sie robi tak teren, jak i cele, skrypty ataku etc.). To jest po prostu największe udogodnienie jaki można sobie wymarzyć jeśli chodzi o pisanie skryptów(przy założeniu, że to będzie działać). Ale nadal nie jest to np. edytor np. z HoMM3 czy też 2 i 3 części Warcrafta. Tak czy siak jest to coś wielkiego co znacznie ułatwia sprawę robienia mapy i tyle. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 27 kwie 2008, 21:17

Sprawdziłem!!!

Sprawdziłem i się zawiodłem, tnie się jak cholera, zamiast budynków mam białe kwadraty (wymiary 5x5 lub większe). :(

We wtorek lub środę będę miał nowego kompa i może na nim będzie wszystko dobrze szło. :mrgreen:

PS. Czekam na finalną wersję. Mam nadzieję, że będzie można stawiać jednostki i resztę skryptów, na mapie (no chyba oprócz warunków misji), a i jeszcze więcej kolorów graczy żeby było. :wink:

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 27 kwie 2008, 21:35

robi29 pisze:Sprawdziłem i się zawiodłem, tnie się jak cholera, zamiast budynków mam białe kwadraty (wymiary 5x5 lub większe). :(

Właśnie, mam to samo. Ale myślałem, że spowodowane jest to brakiem zainstalowanej gry.

Awatar użytkownika
samczyk
Użytkownik Forum
Posty: 95
Rejestracja: 07 mar 2008, 21:11

Post autor: samczyk » 27 kwie 2008, 21:46

Edytor jest wg mnie dosyć dobry, bo wszystko niby wporządku, ale te errory nie dają możliwości zrobienia jakiegokolwiek terenu.... :zamurowany: .Ale przynajmniej budynki można stawiać bez problemu :D .

Do robi29 i Khelbena: jest to spowodowane tym, że albo nie macie zainstalowanego KaMa, albo edytor nie jest wypakowany w folderze z gra, a to bardzo istotne :szczerzy: :szczerzy: .

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 27 kwie 2008, 21:47

I miałeś rację. Wrzuciłem do folderu z grą edytor i jest w porządku. :wink:
Ale jak się ciął to dalej się tnie. To jest na 100% wina kompa. :smiesne:

Awatar użytkownika
samczyk
Użytkownik Forum
Posty: 95
Rejestracja: 07 mar 2008, 21:11

Post autor: samczyk » 27 kwie 2008, 22:12

Hehehe
Ale jak się ciął to dalej się tnie. To jest na 100% wina kompa.
Być może :D .Ale ja myślę, że to sprawa lekkiego niedopracowania całego edytora. Nie powinno się przycinać na żadnym przyzwoitym kompie, więc uwazam, że ma to związek również z tymi errorami :smiesne: .

ODPOWIEDZ