Topware: "K&M to zamknięty (...)" (12.07.2008)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Topware: "K&M to zamknięty (...)" (12.07.

Post autor: lucbach » 12 lip 2008, 21:23

"K&M to zamknięty rozdział naszej historii" - takie stwierdzenie otrzymaliśmy od działu prasowego formy Topware Poland, dystrybutora gry.

Była to odpowiedź na nasz apel dotyczący dystrybucji gry w Polsce. Nie można jej już kupić w normalnej sprzedaży, co więcej - nie udostępnia jej również firma Topware ani przez sprzedaż wysyłkową, ani przez sprzedaż elektroniczną (płatność za licencję i dostęp do serwera FTP firmy). Wśród powodów nierozpowszechniania gry, pani Agnieszka Gembalska, pracownik działu prasowego, w porozumieniu z działem technicznym napisała:

Gra jest tak stara, że nie będzie stabilnie chodzić pod XP, o Viście nie wspominając. Dział supportu nawet nie chce słyszeć o wypuszczaniu takich staroci na rynek bez liftingu, bo tylko niepotrzebnie ludzie się denerwują, że gry się wieszają, że ciągle ich wywala itp., a nasi w dziale pomocy nic nie są w stanie zrobić w tym kierunku. Dlatego gierka pozostanie już jako pozycja historyczna i unikatowa.

Przykra to wiadomość dla wszystkich fanów gry, jednak nadzieja istnieje dzięki dwóm faktom: licencja na grę zakończyła się, jeśli chodzi o firmę Topware (nie znamy niestety szczegółów związanych z jej ewentualnym odkupowaniem) oraz mającym powstać nowym serwisem firmy CD Projekt pod nazwą "Good Old Games" (ang. "Stare Dobre Gry"), który ma udostępniać starsze gry, których nie chroni licencja. Jednak czy K&M nie jest chronione licencją, tego nie jesteśmy w stanie ocenić. Pytania o to do działu prasowego Topware pozostały bez odpowiedzi.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 12 lip 2008, 21:48

Łee, na pogrzebie są weselsze wieści.
Nieco rozczarowywujące, jednakże można sobie wtyki porobić u samego prezesa firmy, który z pewnością zdradziły więcej informacji. Kontakt z nim by wyciekł do naszych łapek, i tak dalej. Tak babka, która Ci odpisała musiała być młoda, gdyż jakieś babisko nie wyskakiwałoby z takim luzackim i marketingowym słownictwem.

Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum
Posty: 400
Rejestracja: 27 sty 2008, 18:48
Lokalizacja: Podmostowice pod Kielcami

Post autor: doman100 » 12 lip 2008, 21:50

Nie martw się Lubachu. Te stare dziadowiny nie potrafią docenić klasyki. Teraz my musimy pokazać że jesteśmy silną choć niewielką społecznością która będzie promować KAMa przez jeszcze wiele lat.
Westess krutue szaleń

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 12 lip 2008, 22:20

Ale żeście po pani pojeździli! Udzieliła nam informacji, trzeba to docenić. To nie ona jest bezsilna, tylko dział techniczny...
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum
Posty: 400
Rejestracja: 27 sty 2008, 18:48
Lokalizacja: Podmostowice pod Kielcami

Re: Topware: "K&M to zamknięty (...)" (12

Post autor: doman100 » 12 lip 2008, 22:32

Gra jest tak stara, że nie będzie stabilnie chodzić pod XP, o Viście nie wspominając. Dział supportu nawet nie chce słyszeć o wypuszczaniu takich staroci na rynek bez liftingu, bo tylko niepotrzebnie ludzie się denerwują, że gry się wieszają, że ciągle ich wywala itp., a nasi w dziale pomocy nic nie są w stanie zrobić w tym kierunku.

Niech mnie pani nie denerwuje bo od czego są pache i dodatki. Wszystko się da zrobić tylko nikomu się nie chce.
Westess krutue szaleń

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 13 lip 2008, 11:16

Mi gra chodzi stabilnie pod XP tylko filmików nie mam.

BTW. Vista oprócz wyglądu niczym się nie różni od XP więc po co ją kupować?

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 13 lip 2008, 14:21

Kamyk pisze:Mi gra chodzi stabilnie pod XP tylko filmików nie mam.

BTW. Vista oprócz wyglądu niczym się nie różni od XP więc po co ją kupować?
Ta nie różni, XP chodzi szybciej niż Vista.
Kamyk pisze:Mi gra chodzi stabilnie pod XP tylko filmików nie mam.
Mi też ładnie śmiga, filmiki też mam.

Awatar użytkownika
BananowyJasio
Użytkownik Forum
Posty: 83
Rejestracja: 10 maja 2008, 15:20
Lokalizacja: Wrocław

Re: Topware: "K&M to zamknięty (...)" (12

Post autor: BananowyJasio » 13 lip 2008, 21:38

lucbach pisze:nadzieja istnieje dzięki dwóm faktom: licencja na grę zakończyła się, jeśli chodzi o firmę Topware (nie znamy niestety szczegółów związanych z jej ewentualnym odkupowaniem) oraz mającym powstać nowym serwisem firmy CD Projekt pod nazwą "Good Old Games" (ang. "Stare Dobre Gry"), który ma udostępniać starsze gry, których nie chroni licencja. Jednak czy K&M nie jest chronione licencją, tego nie jesteśmy w stanie ocenić. Pytania o to do działu prasowego Topware pozostały bez odpowiedzi.
Może warto spróbować napisać do Komputer Świata? Oni chyba nadal mają tam jakiegoś speca od prawa, więc może skonsultowalibyśmy się z nim? Tylko tym musiałby zająć się ktoś kompetentny i rozgarnięty, kto ma chociaż szczątkową orientację w tym, jakie dane o Topware i KaM trzeba podać, żeby doczekać się treściwej odpowiedzi. Co o tym sądzicie?

Zresztą nawet jeśli to nie wypali, to właśnie może uratują nas CD Projekt, albo Extra Klasyka?

Awatar użytkownika
sowa
Użytkownik Forum
Posty: 19
Rejestracja: 14 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sowa » 16 lip 2008, 02:45

Łatwiej powiedzieć trudniej zrobić chociaż jakaś "interwencja" w tym kierunku by się przydała... nie można zakładać ze była by owocna, ale spróbować zawsze warto... a nóż się uda coś wykombinować sensownego :D

ODPOWIEDZ