KaM Remake r4001 już do pobrania (04.10.2012)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

krzysssztof
Użytkownik Forum
Posty: 16
Rejestracja: 21 sie 2011, 15:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: krzysssztof » 05 paź 2012, 23:13

A ja bardzo proszę o informacje na temat rybek - zwiększyli ich zasób w zbiornikach wodnych, prawda? O ile?

italskyyy
Użytkownik Forum
Posty: 25
Rejestracja: 30 gru 2009, 15:03

Post autor: italskyyy » 07 paź 2012, 20:56

A ja bardzo proszę o informacje na temat rybek - zwiększyli ich zasób w zbiornikach wodnych, prawda? O ile?
Każde pole z rybą daje 5 podejść rybaka czyli 10 ryb jako zasób.
Teraz w kolejnym releasie będą depozyty na zbiornik wody ile się w niej ryb znajduje ;)

Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum
Posty: 401
Rejestracja: 19 gru 2009, 16:57

Post autor: Mixxer5 » 08 paź 2012, 16:21

italskyyy pisze:
A ja bardzo proszę o informacje na temat rybek - zwiększyli ich zasób w zbiornikach wodnych, prawda? O ile?
Każde pole z rybą daje 5 podejść rybaka czyli 10 ryb jako zasób.
Teraz w kolejnym releasie będą depozyty na zbiornik wody ile się w niej ryb znajduje ;)
A istnieje opcja, żeby z czasem się te ryby odnawiały? Niezłym pomysłem (aczkolwiek pokomplikowanym) byłoby dodanie licznika rybek. Im mniej ich (ale jest też maks poziom) tym wolniej się odnawiają. Można by ustawić to tak, żeby rybak pracował tylko kiedy il. ryb jest powyżej określonej liczby. Inaczej zamyka interes.

italskyyy
Użytkownik Forum
Posty: 25
Rejestracja: 30 gru 2009, 15:03

Post autor: italskyyy » 08 paź 2012, 17:40

Mixxer5 pisze:
italskyyy pisze:
A ja bardzo proszę o informacje na temat rybek - zwiększyli ich zasób w zbiornikach wodnych, prawda? O ile?
Każde pole z rybą daje 5 podejść rybaka czyli 10 ryb jako zasób.
Teraz w kolejnym releasie będą depozyty na zbiornik wody ile się w niej ryb znajduje ;)
A istnieje opcja, żeby z czasem się te ryby odnawiały? Niezłym pomysłem (aczkolwiek pokomplikowanym) byłoby dodanie licznika rybek. Im mniej ich (ale jest też maks poziom) tym wolniej się odnawiają. Można by ustawić to tak, żeby rybak pracował tylko kiedy il. ryb jest powyżej określonej liczby. Inaczej zamyka interes.
Przedyskutujemy to - kwestia balansu, ale ciekawy ficzer.

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek » 08 paź 2012, 20:40

italskyyy pisze:Przedyskutujemy to - kwestia balansu, ale ciekawy ficzer.
Grałeś w tzar ciężar korony ? Jeśli tak to w taki sposób można było by to rozwiązać jak było to tam. Czyli identycznie jak napisał to kolega.

italskyyy
Użytkownik Forum
Posty: 25
Rejestracja: 30 gru 2009, 15:03

Post autor: italskyyy » 08 paź 2012, 20:59

janosiczek pisze:
italskyyy pisze:Przedyskutujemy to - kwestia balansu, ale ciekawy ficzer.
Grałeś w tzar ciężar korony ? Jeśli tak to w taki sposób można było by to rozwiązać jak było to tam. Czyli identycznie jak napisał to kolega.
Nie miałem przyjemności, ale zobaczymy co da się zrobić. ;)

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 14 paź 2012, 21:43

Chciałbym ponownie odnieść się do kwestii jedzenia/karmienia w grze.

Mam przekonanie, że update zrobiono w celu uatrakcyjnienia rozgrywki sieciowej (bo zasadniczo jakieś inne fundamentalne zmiany jak np. ratusz/warsztat zostały nietknięte). Natomiast twórcom remake chodziło zapewne o wydłużenie czasu rozgrywki oraz ostateczne spowolnienie typowych graczy KAM, których rozgrywka ograniczała się do szybkiego wybudowania wszelkich możliwych kopalń i kuźni a dopiero potem przy jednoczesnej produkcji rycerzy zajęcie się pseudo ekonomią żywienia.
Niestety coś za coś.
Testując najnowszą wersję jeszcze podczas mojego urlopu we wrześniu stwierdziłem to, co już ktoś z was wcześniej tu napisał, choć pragnę tu nieco rozwinąć i uargumentować swoją myśl. Otóż teraz nie tylko trzeba solidnie zadbać o gospodarkę - ma to swoje plusy.. w końcu to gra również opiera się na ekonomii jedzenia. Niestety wydaje mi się, że "remakowcy" będą musieli w kolejnej edycji cofnąć tę zmianę, bowiem powoduje ona poważne konsekwencje. A jedną z nich jest tak szybko wzrastający poziom głodu, że rycerze nie nadążają przeprawić się przez mapę w celach ataku, bo zaraz zaczynają głodnieć. A więc "remakowcy" zasadniczo zniszczyli w moim mniemaniu wspaniały element tej gry, który tak różnił się od innych tego typu gier, a którym jest STRATEGIA. To właśnie strategia walki tak bardzo skupia rzeszę użytkowników przy tej starej grze. Nie wiem jak innym, ale w moim odczuciu większa bitwa, przeprawianie się przez kilometry mapy do innej wioski oraz inne "zabawy" (typu czyhanie na wroga z bliska) odpadają z uwagi na szybki głód.

Reasumując mam głęboką nadzieję, że w przyszłości "remakowcy" usuną tę niepotrzebną modyfikację.
Obrazek

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 14 paź 2012, 22:14

Nie do końca przyszło mi odczuć ten element, jako że wytrzymałość żołnierzy wcale na moich oczach nie pozostawiała do wiwatu, a nawet odniosłem niejakie przeczucie - pewnie tym razem złudne - że wskaźnik sytości nie daje się wojsku zbytnio we znaki. Mam w pamięci głód żołnierski, który towarzyszył im po około czterdziestu minutach - przed jakimikolwiek modyfikacjami jeszcze. Ktoś zmierzył czas obecny? Poza tym rzadko miewałem sytuacje, by żołnierze wyruszali gdziekolwiek o pustym żołądku.

Awatar użytkownika
Florek
Użytkownik Forum
Posty: 168
Rejestracja: 08 sty 2011, 21:47
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Florek » 15 paź 2012, 10:43

Żołnierze głodnieją zanim przeprawią się przez mapę? Pierwsze słyszę! :O

Zakładam, że zbierasz wojsko około 15-20 minut w bazie zanim decydujesz się na atak, wtedy może tak być. Kiedy od razu jesteś w pełnej ofensywie nie ma żadnych szans na żadnej mapie na głodujących wojaków w trakcie marszu. :p

radziopoke
Użytkownik Forum
Posty: 86
Rejestracja: 15 gru 2011, 09:49

Post autor: radziopoke » 15 paź 2012, 13:39

Jak dla mnie szybciej głodniejące jednostki nie sprawiają mi problemu. Po prostu trzeba umieć dostosować się do panujących praw. Jeżeli jednostki ci głodnieją w czasie ataku to następnym razem nakarm te najbardziej głodne jeszcze przed atakiem. I jak dla mnie uatrakcyjnia to bardzo dobrze grę bo teraz nie można iść prawie w same wojsko bo dużo z tego nie będziesz miał, w końcu ważna jest w rybie multiplayer ekonomia. Ale i tak często mi się zdarza grać z graczami, którzy mają duże ilości jednostek bo nie poszli w pożywienie, a mi wtedy wystarczy się obronić po czym takiego gracza zniszczyć zanim sam wyjdzie z gry :) Wystarczy tylko wybrać odpowiednią strategię :)

ODPOWIEDZ