Szybsza gra sieciowa, czyli... (09.11.2012)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Szybsza gra sieciowa, czyli... (09.11.2012)

Post autor: lucbach » 09 lis 2012, 20:51

Zaledwie miesiąc po opublikowaniu wersji r4001 KaM Remake otrzymaliśmy niespodziewaną informację o kolejnym updacie. Największą ze zmian jest szybsza gra sieciowa.

Od dziś pingi na serwerach zmniejszyły się o około połowę. Udało się to dzięki modyfikacji z użyciem tzw. algorytmu Nagle'a. Dla graczy sieciowych oznacza to szybszą grę, np. bez lagów przy stawianiu placów pod budowę budynków i dróg.

Inne większe zmiany, które z pewnością zauważycie po pobraniu nowej wersji, a które mogą mieć istotny wpływ już na najbliższą rozgrywkę, to:
  • 1. znacząco zmieniono stawki wymiany towarów w targu,
    2. ograniczono maksymalną liczbę budowniczych, którzy pracują jednocześnie nad wznoszeniem budynku; ilość pracujących budowniczych zależy od wielkości budynku,
    3. poprawiono obsługę niektórych kart graficznych, które mogły powodować błędy w grze (karty na chipsecie Intel 965/963)
    4. w bocznym menu otrzymujemy informację, ile kamieni i desek zostało już dostarczonych na plac budowy,
    5. poprawiono czytelność komunikatów objaśniających znaczenie przycisków w menu bocznym podczas gry.
Zmiany nie ominęły też wbudowanego w Remake edytora map, w którym:
  • 6. wyświetlana jest informacja o ilości ryb w zbiornikach wodnych,
    7. zostały poprawione narzędzia do tworzenia wzniesień.
Najnowszą wersję Remake'u możecie pobrać - jak zawsze - na oficjalnej stronie projektu KaM Remake.

W kolejnym większym updacie (data wydania jeszcze nieznana) twórcy zapowiedzieli lepszą kontrolę nad armią oraz bardziej samodzielne AI gracza komputerowego.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
.:STERYD:.
Użytkownik Forum
Posty: 20
Rejestracja: 23 paź 2012, 14:28
Lokalizacja: Bochnia

Post autor: .:STERYD:. » 09 lis 2012, 23:03

czyli wersje r4001 mogę usunąć, tak?
Veni, Vidi, Vici

Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum
Posty: 453
Rejestracja: 30 lip 2010, 14:57
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: ChrisEggII » 09 lis 2012, 23:12

Nie, lepiej ściągnąć nakładkę na tą wersję, którą masz.

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 10 lis 2012, 11:43

Zgadza się, nic nie kasujesz - po prostu instalujesz na dotychczasową wersję, którą masz. A ze strony kamremake.com pobierasz tylko update, a nie pełną wersję programu.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum
Posty: 453
Rejestracja: 30 lip 2010, 14:57
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: ChrisEggII » 10 lis 2012, 14:31

Ciekawi mnie, dlaczego ta aktualizacja jest taka duża. Niby zmian niewiele, a waży tyle samo co poprzednia. :|

The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 774
Rejestracja: 29 maja 2012, 20:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: The Viking » 10 lis 2012, 21:17

Nie jestem pewien bo nie za dobrze się na tym znam, ale to chyba z powodu sporej zmiany kodu która to właśnie zmniejszyła ping.
Wiking,
administrator forum knights.sztab.com

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 11 lis 2012, 18:36

;) pisze:Ciekawi mnie, dlaczego ta aktualizacja jest taka duża. Niby zmian niewiele, a waży tyle samo co poprzednia. :|
Waży tyle samo, bo kod wcale tak dużo nie zajmuje. Ten algorytm z pewnością jest krótszy niż dotychczas używany. Najczęściej jest tak, że jeśli coś się optymalizuje to również to coś mniej waży.

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek » 11 lis 2012, 19:37

Wielkość się nie zmienia ponieważ nie dodają żadnych nowych grafik, animacji itd. Wszystko co robią ... robią w kodzie... ... niestety .. . .

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 17 lis 2012, 11:28

Przepraszam mam zasadnicze pytanie - nim zainstaluję nową wersję chcę znać odpowiedź, bo nie wiem czy instalować nową wersję.

Otóż: czy możecie mi konkretnie napisać czy:
- za 1 płat skóry dostanie się ponownie 1 rudę węgla?
- za 1 płat skóry dostanie się ponownie 1 rudę miedzi?
- za 1 płat skóry dostanie się ponownie 1 złota?
To dla mnie najistotniejsze wymiany - reszta zmian w markecie mnie nie interesuje, choć czy nadal 5 sztuk złota idzie za konia i 4 kamienie za pień drewna?
Obrazek

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 17 lis 2012, 13:01

Alanbach pisze:- za 1 płat skóry dostanie się ponownie 1 rudę węgla?
Nie, teraz za 1 płat skóry dostaniesz 2 rudy węgla.
Alanbach pisze:- za 1 płat skóry dostanie się ponownie 1 rudę miedzi?
Podejrzewam, że miałeś na myśli rudę żelaza. Tak, te proporcje wymiany zostały.
Alanbach pisze:- za 1 płat skóry dostanie się ponownie 1 złota?
Tak, to też zostało identycznie.
Alanbach pisze:czy nadal 5 sztuk złota idzie za konia

Nie, teraz potrzeba ich aż 9.
Alanbach pisze:4 kamienie za pień drewna?
Nie, teraz potrzeba ich aż 11!

Ale jeśli nie zrobisz update'u, to nie pograsz w sieci...
lucbach,
administrator knights.sztab.com

ODPOWIEDZ