Misja 20. TSK? Tak, mamy! (11.12.2012)

Zapraszamy do komentowania nowości, pojawiających się na stronie knights.sztab.com.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Misja 20. TSK? Tak, mamy! (11.12.2012)

Post autor: lucbach » 11 gru 2012, 20:24

Etaus, jeden z fanów gry, uzupełnił nasz zbiór opisów o misję 20. Kampanii TSK. Tekst jest opatrzony screenami, które podpowiedzą, jak zaaranżować kluczowe elementy rozgrywki.

Serdecznie zapraszamy do lektury i podsyłania swoich tekstów dotyczących pozostałych misji. Etausowi serdecznie dziękujemy za wzbogacenie naszych zbiorów!
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 11 gru 2012, 22:30

Cieszę się, że ktoś się poświęcił dla społeczności i zrobił opis. Mam jednak drobną, aczkolwiek bardzo istotną uwagę. Z racji na zimowy wieczór, pod kocem przy gorącej herbacie z cytryną zrobiłem sobie lekturę centrum misji i zauważyłem, że zasadniczo, nie wiadomo, które opisy misji tyczą się oryginalnego KAM TSK/TPR, a które KAM REMAKE.

Dla mnie KAM REMAKE to jakby oddzielna gra, bowiem frywolne modyfikacje autorów spowodowały, że misje posiadają czasem diametralne zmiany, które wpływają na przebieg rozgrywki, a opisy nijak się mają do danej misji. Oto przykład:

- Misja 11 (oryginalne KAM TSK 1998) - wróg znajdujący się na dolnej częsci mapy posiada tylko kilka wież zaraz przy osadzie. Oprócz tego jeżeli dopuścimy, aby jego kamieniarz zebrał całe pokłady kamienia utworzy to przejście, którym wróg będzie mógł nas szybciej zaatakować - i vice-versa.

- Misja 11 (KAM REMAKE 2012) - wspomniany wcześniej wróg z dolnej części mapy posiada zwiększoną liczbę wież, wojska a także po zebraniu wszystkich pokładów kamienia przez jego kamieniarza, mimo, iż gołym okiem odsłonięty zostaje teren do przejścia, NIE MOŻNA go przejść z uwagi na zablokowanie w edytorze map przez autorów REMAKE tego przejścia. Trzeba więc dalej chodzić do wroga na około. Drugi zaś wróg atakuje szybciej niż w oryginalnej wersji TSK - jest więc mniej czasu na rozbudowę.
Oprócz tego przy starcie w REMAKE otrzymujemy inne jednostki niż w oryginale - i drobny szczegół: w oryginale nasze jednostki piechurów zaraz po uruchomieniu misji automatycznie idą w kierunku piechurów które jakby "uciekają/wycofują się" z naszej wioski (konsekwencja z poprzedniej misji - łańcuch przyczynowo skutkowy - kto nie pamięta co się działo w misji 10 TSK proszę sobie odświeżyć pamięć) zaś w REMAKE nasze jednostki przy starcie stoją w miejscu.

Testując sobie inne misje w REMAKE znalazłem wiele innych niemiłych niespodzianek :niedowiarek:
Obrazek

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek » 11 gru 2012, 22:57

Nie ma to jak robić recke do kampani z 1998 roku na remake 2012. Lucbachu powinieneś zareagować. Jak dla mnie Albanach ma racje. Nie powinno być tego tekstu.

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 12 gru 2012, 00:10

Pal licho z misją 20 - powyższy opis użytkownika jeszcze pasuje zarówno do oryginalnego TSK jak i do REMAKE. Schody zaczynają się dopiero np. przy misji 3, 8, 11 i niektórych z REMAKE.
Obrazek

Awatar użytkownika
Florek
Użytkownik Forum
Posty: 168
Rejestracja: 08 sty 2011, 21:47
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Florek » 12 gru 2012, 00:52

janosiczek pisze:Nie ma to jak robić recke do kampani z 1998 roku na remake 2012. Lucbachu powinieneś zareagować. Jak dla mnie Albanach ma racje. Nie powinno być tego tekstu.
Jak na moje to ktoś w końcu powinien zareagować jakimś solidnym ostrzeżeniem wobec Ciebie na forum. Te wtrącenia o mapach w każdym temacie nie są już nawet żałosne, chyba każdy z odrobiną wyczucia i taktu wie, kiedy wypada mu się czymś pochwalić bądź coś zareklamować (to ad. sąsiedniego tematu). :|

kurzel131
Użytkownik Forum
Posty: 393
Rejestracja: 12 kwie 2009, 18:08
Kontakt:

Post autor: kurzel131 » 12 gru 2012, 01:57

Odnoszę wrażenie, że z tekstem na stronie z opisem misji jest jak z demotywatorami, nawet jak jest pozytywie rozpatrywany i byś naklepał tyle stron co na magistra może nie trafić.

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek » 12 gru 2012, 09:23

Florek pisze:
janosiczek pisze:Nie ma to jak robić recke do kampani z 1998 roku na remake 2012. Lucbachu powinieneś zareagować. Jak dla mnie Albanach ma racje. Nie powinno być tego tekstu.
Jak na moje to ktoś w końcu powinien zareagować jakimś solidnym ostrzeżeniem wobec Ciebie na forum. Te wtrącenia o mapach w każdym temacie nie są już nawet żałosne, chyba każdy z odrobiną wyczucia i taktu wie, kiedy wypada mu się czymś pochwalić bądź coś zareklamować (to ad. sąsiedniego tematu). :|
Gdybyś nie zareagował agresywnie na moje posty to by się ziemia zatrzęsła.

Awatar użytkownika
Hajmus
Użytkownik Forum
Posty: 31
Rejestracja: 29 wrz 2011, 21:16
Lokalizacja: Białośliwie/Koszalin

Post autor: Hajmus » 12 gru 2012, 10:11

Obrazek

Taki mały kruczek (SR2).

PS: W późniejszej wersji zostało to poprawione, czy piechurzy po dotarciu do wskazanej linii wracają się do środkowego grodu?

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 12 gru 2012, 10:31

Chlopaki, dzięki za żywą reakcję. W wersję gry, którą przedstawił Etaus (czyli kampania TSK/TPR w KaM Remake), gra teraz większość użytkowników. Mało kto ma zainstalowany oryginał z wszystkimi jego bugami i bez dodatków, np. SR2/3.

Z drugiej strony, taki opis nie powinien chyba widnieć w dziale "Knights and Merchants" na stronie, tylko w KaM Remake.

Patrząc z jeszcze innej strony, rozgraniczanie opisów misji na Remake i oryginał trochę mija się z celem - byłyby BARDZO podobne, a nas by nie starczyło, żeby to wszystko opisać.

Macie jakieś propozycje, które rozwiązałyby tę patową sytuację?
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 12 gru 2012, 10:45

Zatrudnić Khela na pełny etat. ;)
Jak ten otworzy dokument Worda, to już nie zamknie go przez tydzień.

ODPOWIEDZ