Pomysły

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

Dobrym pomysłem byłoby ustawienie punktu zbiorczego np. Gdy wychodzi nowy oddział z warowni nie blokowałby wejścia tylko już by szli gdzieś dalej.

/////////////////

A good idea would be to set the collection point, eg when a new unit comes with a stronghold not only blocked the entry would have to go somewhere else.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2012, 13:14 przez janosiczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Piko »

janosiczek pisze:Dobrym pomysłem było by ustawienie punktu zbiorczego np. Gdy wychodzi nowy oddział z warowni nie blokował by wejścia tylko już by szli gdzieś dalej.

/////////////////

A good idea would be to set the collection point, eg when a new unit comes with a stronghold not only blocked the entry would have to go somewhere else.
Dobry pomysł. Nie trzeba będzie wtedy czekać aż cały oddział wyjdzie z warowni, a dopiero potem przenieść go. Jestem jak najbardziej za.

janosiczek pisze: [...] Dlatego też wpadłem na pomysł aby dać kolejny typ map w których chodzi o rozbudowanie wioski. I np. uzbieranie 10 tyś. kiełbas. Wielu graczy podoba się rozbudowa wioski bardziej niż przeprowadzanie bitew. Warto było by aby ktoś zręczny w robieniu map zrobił ciekawą i różnorodną terenowo mapę do budowania wioski . [...]
Dobry pomysł :wink:. Ciężko by było zrobić taką mapę, gdzie zrobienie dużo sztuk danego surowca nie będzie za łatwe lub zbyt monotonne, ale i tak taka misja byłaby dobrym odróżnieniem od zwykłych misji.

PS: W wersji Remake 2678 dodano komendę "!ADD_WARE_TO <HOUSE_TYPE_ID> <HOUSE_NUMBER> <WARE_ID> <QUANTITY>", więc może zadziałało by to jako warunek zwycięstwa?

Edit: Pierwszy post w tym roku! :D
jimmy_2005
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: jimmy_2005 »

Taki mały pomysł, zanim uda się w jakiś sposób zoptymalizować ładowanie gry.

Może da się ładować sprite'y w tle po wyświetleniu głównego menu? Zanim gracz się przeklika przez menusy, część danych byłaby już załadowana.

Problemem byłoby to, że program musiałby na bieżąco kontrolować, czy użytkownik nie kliknął jakiejś pozycji w menu i wtedy na chwilkę przerwać wczytywanie, po to by obsłużyć żądanie użytkownika (jeżeli remake nie jest wielowątkowy, może to powodować chwilowe zawieszenie programu).

Small idea, before loading of game is fully optimized.

Maybe it is possible to load sprites in backgorund after showing main menu? Before player gets through all menus, part of data would be loaded.

The problem is, that program should check, whether user didn't click a position in the menu and then stop loading for a moment. Reason is, program should immediately handle user requests (if remake is not multithreaded, it can cause program hang for few seconds).
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Dobry pomysł.
Osobiście chciałem optować za czymś takim. Wciąż dziwi mnie zaiste, czemuż podstawowa wersja nie miała żadniusieńkich ładowań i wszystko szło w okamgnieniu.
Odkrywam z kontrolowanym entuzjazmem coraz to większą wiedzę niezgłębionych modyfikacji.
jimmy_2005
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: jimmy_2005 »

Khelos pisze:Wciąż dziwi mnie zaiste, czemuż podstawowa wersja nie miała żadniusieńkich ładowań i wszystko szło w okamgnieniu.
Pan Ohlmann na niejednej grze zjadł zęby, więc wszystko odpowiednio zoptymalizował. Myślę, że w Remake'u też się to uda, potrzeba tylko więcej czasu i być może poprawienia niektórych algorytmów.
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

Myślałem ostatnio nad jakimkolwiek pomysłem do tej gry i wpadłem na coś takiego: dodać do wież 2 funkcję:
1) automatyczny wyrzut kamieni z wieży
2) wybranie jednostki wroga, którą chcielibyśmy zabić

Powód tego pomysłu jest oczywisty, ale ok napiszę go. Często jest tak, że jakaś jednostka wroga przebije się np. przez nasz bastion i wieże zamiast atakować wroga zmierzającego na naszą wioskę, atakują armię, która np. walczy już z naszymi oddziałami, itd.

Co sądzicie?
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixxer5 »

Odpaaada. Kompletnie bez sensu. Uruchomisz sobie ręczny wyrzut, zapomnisz i co? Wieża nie działa, bo czeka na rozkaz?
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Zwłaszcza, że stosowanie przyspieszenia sprawia, że zapominamy o rzeczach najprostszych. Wydłużony czas przynajmniej dawał nam okazję w porę zorientować się, co odhaczyliśmy, i co powinniśmy uczynić na powrót.
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

to trzeba myśleć!! albo żeby można było ustawić, ażeby w ciągu minuty włączył się automat. Bo zapomnę włączyć - ta odpowiedź nie jest przekonująca. Jak się gra to trzeba myśleć o wszystkim, i o gospodarce i o wojsku i o obronie! W leśniczówce też są 2 opcje, i co? ktoś powie, o kurde zapomniałem odhaczyć żeby tylko ścinał a nie sadził i ścinał - to jest bezsensu. NO LUDZIE!!
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

W sumie pomysł po małej przeróbce niegłupi, w sensie wprowadzenia opcji nieatakowania cywili lub wszystkich wrogów dla wież. Pierwszego nie muszę wyjaśniać, drugie byłoby przydatne przy zatrzymaniu kamieni na następne jednostki, gdy wróg wysyła z przodu mięso armatnie w postaci żołdaków, a silniejsze jednostki na tyłach; ewentualnie też w przypadku małych zapasów kamieni i chęci wykorzystania ich na "czarną godzinę".

Pytanie tylko, czy to nie za duże ułatwienie, w szczególności opcja 1.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Odpowiedz