Pierwsze połączenie
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
Ostatnio trochę zoptymalizował mi się czas ładowania gier, ale to dzieje się tylko z mapami, w które już wcześniej grałem, czyli logiczne, komputer szybciej wczytuje coś, co wcześniej już wczytywał.
Pierwsze logowanie za każdym razem mi się rozłącza, ostatnio czas trwał jakieś 10-15 sekund i mnie wyrzuciło. Tutaj jest jakiś błąd niezależny od czasu ładownia, tylko od pierwszego ładowania.
Pierwsze logowanie za każdym razem mi się rozłącza, ostatnio czas trwał jakieś 10-15 sekund i mnie wyrzuciło. Tutaj jest jakiś błąd niezależny od czasu ładownia, tylko od pierwszego ładowania.
-
jimmy_2005
- Użytkownik Forum
Ten błąd występuje, ponieważ przy pierwszym ładowaniu gry (nieważne czy sieciowej czy dla jednego gracza) ładowane są wszystkie tekstury i inne dane (wtedy pokazuje się, że trwa ładowanie drzew, domów, jednostek, dodatkowych grafik, itp.). Niestety, na chwilę obecną trwa to bardzo długo. Gdy odpalasz drugą lub kolejną grę, tekstury są już załadowane, więc jest doczytywana tylko mapa i skrypt (dlatego wtedy ładuje się szybko).
Rozwiązaniem będzie wprowadzenie wielowątkowości, która umożliwi ładowanie tekstur w czasie, gdy gracz będzie wędrował po menusach lub czekał na połączenie z serwerem.
Na razie przed rozpoczęciem gry sieciowej sugeruję załadowanie sobie dowolnej misji w trybie dla jednego gracza i wyjście z niej.
Lewin i Krom pracują też nad rozwiązaniem, które sprawi, że tekstury będą po prostu wczytywały się szybciej (zmiana formatu zapisu tekstur).
Rozwiązaniem będzie wprowadzenie wielowątkowości, która umożliwi ładowanie tekstur w czasie, gdy gracz będzie wędrował po menusach lub czekał na połączenie z serwerem.
Na razie przed rozpoczęciem gry sieciowej sugeruję załadowanie sobie dowolnej misji w trybie dla jednego gracza i wyjście z niej.
Lewin i Krom pracują też nad rozwiązaniem, które sprawi, że tekstury będą po prostu wczytywały się szybciej (zmiana formatu zapisu tekstur).