Pomysły
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
- janosiczek
- Użytkownik Forum
Dobrym pomysłem byłoby ustawienie punktu zbiorczego np. Gdy wychodzi nowy oddział z warowni nie blokowałby wejścia tylko już by szli gdzieś dalej.
/////////////////
A good idea would be to set the collection point, eg when a new unit comes with a stronghold not only blocked the entry would have to go somewhere else.
/////////////////
A good idea would be to set the collection point, eg when a new unit comes with a stronghold not only blocked the entry would have to go somewhere else.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2012, 13:14 przez janosiczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry pomysł. Nie trzeba będzie wtedy czekać aż cały oddział wyjdzie z warowni, a dopiero potem przenieść go. Jestem jak najbardziej za.janosiczek pisze:Dobrym pomysłem było by ustawienie punktu zbiorczego np. Gdy wychodzi nowy oddział z warowni nie blokował by wejścia tylko już by szli gdzieś dalej.
/////////////////
Dobry pomysłjanosiczek pisze: [...] Dlatego też wpadłem na pomysł aby dać kolejny typ map w których chodzi o rozbudowanie wioski. I np. uzbieranie 10 tyś. kiełbas. Wielu graczy podoba się rozbudowa wioski bardziej niż przeprowadzanie bitew. Warto było by aby ktoś zręczny w robieniu map zrobił ciekawą i różnorodną terenowo mapę do budowania wioski . [...]
PS: W wersji Remake 2678 dodano komendę "!ADD_WARE_TO <HOUSE_TYPE_ID> <HOUSE_NUMBER> <WARE_ID> <QUANTITY>", więc może zadziałało by to jako warunek zwycięstwa?
Edit: Pierwszy post w tym roku!
-
jimmy_2005
- Użytkownik Forum
Taki mały pomysł, zanim uda się w jakiś sposób zoptymalizować ładowanie gry.
Może da się ładować sprite'y w tle po wyświetleniu głównego menu? Zanim gracz się przeklika przez menusy, część danych byłaby już załadowana.
Problemem byłoby to, że program musiałby na bieżąco kontrolować, czy użytkownik nie kliknął jakiejś pozycji w menu i wtedy na chwilkę przerwać wczytywanie, po to by obsłużyć żądanie użytkownika (jeżeli remake nie jest wielowątkowy, może to powodować chwilowe zawieszenie programu).
The problem is, that program should check, whether user didn't click a position in the menu and then stop loading for a moment. Reason is, program should immediately handle user requests (if remake is not multithreaded, it can cause program hang for few seconds).
Może da się ładować sprite'y w tle po wyświetleniu głównego menu? Zanim gracz się przeklika przez menusy, część danych byłaby już załadowana.
Problemem byłoby to, że program musiałby na bieżąco kontrolować, czy użytkownik nie kliknął jakiejś pozycji w menu i wtedy na chwilkę przerwać wczytywanie, po to by obsłużyć żądanie użytkownika (jeżeli remake nie jest wielowątkowy, może to powodować chwilowe zawieszenie programu).
The problem is, that program should check, whether user didn't click a position in the menu and then stop loading for a moment. Reason is, program should immediately handle user requests (if remake is not multithreaded, it can cause program hang for few seconds).
-
jimmy_2005
- Użytkownik Forum
Pan Ohlmann na niejednej grze zjadł zęby, więc wszystko odpowiednio zoptymalizował. Myślę, że w Remake'u też się to uda, potrzeba tylko więcej czasu i być może poprawienia niektórych algorytmów.Khelos pisze:Wciąż dziwi mnie zaiste, czemuż podstawowa wersja nie miała żadniusieńkich ładowań i wszystko szło w okamgnieniu.
Myślałem ostatnio nad jakimkolwiek pomysłem do tej gry i wpadłem na coś takiego: dodać do wież 2 funkcję:
1) automatyczny wyrzut kamieni z wieży
2) wybranie jednostki wroga, którą chcielibyśmy zabić
Powód tego pomysłu jest oczywisty, ale ok napiszę go. Często jest tak, że jakaś jednostka wroga przebije się np. przez nasz bastion i wieże zamiast atakować wroga zmierzającego na naszą wioskę, atakują armię, która np. walczy już z naszymi oddziałami, itd.
Co sądzicie?
1) automatyczny wyrzut kamieni z wieży
2) wybranie jednostki wroga, którą chcielibyśmy zabić
Powód tego pomysłu jest oczywisty, ale ok napiszę go. Często jest tak, że jakaś jednostka wroga przebije się np. przez nasz bastion i wieże zamiast atakować wroga zmierzającego na naszą wioskę, atakują armię, która np. walczy już z naszymi oddziałami, itd.
Co sądzicie?
to trzeba myśleć!! albo żeby można było ustawić, ażeby w ciągu minuty włączył się automat. Bo zapomnę włączyć - ta odpowiedź nie jest przekonująca. Jak się gra to trzeba myśleć o wszystkim, i o gospodarce i o wojsku i o obronie! W leśniczówce też są 2 opcje, i co? ktoś powie, o kurde zapomniałem odhaczyć żeby tylko ścinał a nie sadził i ścinał - to jest bezsensu. NO LUDZIE!!
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
W sumie pomysł po małej przeróbce niegłupi, w sensie wprowadzenia opcji nieatakowania cywili lub wszystkich wrogów dla wież. Pierwszego nie muszę wyjaśniać, drugie byłoby przydatne przy zatrzymaniu kamieni na następne jednostki, gdy wróg wysyła z przodu mięso armatnie w postaci żołdaków, a silniejsze jednostki na tyłach; ewentualnie też w przypadku małych zapasów kamieni i chęci wykorzystania ich na "czarną godzinę".
Pytanie tylko, czy to nie za duże ułatwienie, w szczególności opcja 1.
Pytanie tylko, czy to nie za duże ułatwienie, w szczególności opcja 1.