Pomysły

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
getsuga
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: getsuga »

Myślę, że dobrym pomysłem, była by mozliwość wynoszenia desek z warsztatów. Jesli uzupełniłem warsztat deskami 'niechcący', to dobrze gdyby pomocnicy przenieści deski np na plac jakieść budowy.
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Piko »

Wpadłem na kilka pomysłów:
1. Gracz powinien podczas gry multiplayer móc budować tylko w zasięgu:
- promienia 10 kratek od każdego całkowicie wybudowanego budynku
- promienia 5 kratek od każdego wybudowanego kawałka drogi połączonego z całkowicie wybudowanym budynkiem. Zapobiegło by to czemuś takiemu, jak władowywanie przeciwnikowi w środek miasta pól do budowy, które blokują przejście.
2. Dodanie możliwości transportu towarów między sojusznikami. Wyglądało by to tak: po kliknięciu na spichrz sojusznika można wpisywać na ikonkach surowców liczby - które mają być dostarczone. Przydało by się to do wielu rzeczy - np. gdy gracz 1 głoduje, to gracz 2 mógłby podesłać mu trochę kiełbas.
3. Dodanie do chatu opcji prywatnej wiadomości - wybierało by się, do którego gracza ma być wysłana wiadomość i tylko on by ją odebrał.
4. Zmiany w statystykach:
- gdzieniegdzie powinny być liczone punkty, bo np. niektóre bronie są bardziej wartościowe niż inne, to samo tyczy się budynków, jednostek itd.
Jak sądzicie - są moje pomysły dobre, czy nie?

-----

I came up with some ideas:
1. The player should be able to build a multiplayer game only in the range:
- Radius of 10 squares from each completely built of the building
- Radius of 5 squares on each piece of road built combined with completely built building. Is prevented by something such as władowywanie opponent in the city center to build the boxes that block passage.
2. Added the possibility to transport goods between the allies. Would look like this: when you click on the warehouse an ally you can enter on the images of resources numbers - how many resources to be delivered. Would be imparted to many things - such as when a hungry player, the player two would litter his some sausage.
3. Adding the option of private chat messages - chose to be, to which the player has to send the message, and only he would be received.
4. Changes in the statistics:
- Here and there should be counted points, as for example, some weapons are more valuable than others, this also applies to buildings, units, etc.

-----

Text translated by google.
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wisnia_pc
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: wisnia_pc »

Te ograniczenia w budowie to trochę bez sensu. Co zrobisz jak masz węgiel
daleko i chcesz przygotować sobie plac pod budowę od razu? Drogi stawiam dopiero po wybudowaniu placu. Ponieważ nie mam zamiaru błądzić potem z drogą do wejścia i marnować czas na budowę płytek nie w tym miejscu co wejście.

Co do wysyłania surowców to niezły pomysł tylko można by było zastosować jakiś wóz żeby nie było to takie łatwe.

Ja bym wprowadził jeszcze:
- sojusze przydatne na mapach ffa :)
- blokadę desek w warsztacie skór
- ranking najlepszych graczy, coś w stylu tabeli(niestety wymagało by to konta )
-blokadę broni w zbrojowni
- poprawił bym reakcje robotników np: pomocnik niesie sztabę metalu do kowala to zabiera od razu jak jest broń. Niestety zauważyłem że nie zawsze to robią.
- można by było powiększyć pojemność jadalni. Chodzi głównie o większą ilość żywności jak może być w jadalni.
- chciałbym powrotu maszyn oblężniczych, wymagało by to nauczenia się nowej taktyki
-kasowania robotnikiem np. skał i wybudowanych ulic
- przerwanie pracy robotnika np. postawiłem przez przypadek drogę robotnik czeka na kamień, zaznaczam opcje i już nie buduje
- możliwość niewyłączania budowy budynków jeszcze nie zbudowanych. Polegalo by to na tym że np. mamy już plac budowy z materiałem, ale nie chcemy budować tego budynku w tej chwili tylko dopiero jak zbudują inny. Zapobiegało by to wędrówek robotników z jednej strony wioski na drugą. Wkurza mnie to jak jest 1 deska to wszyscy lecą na budowę.
radziopoke
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: radziopoke »

wisnia_pc pisze: Co do wysyłania surowców to niezły pomysł tylko można by było zastosować jakiś wóz żeby nie było to takie łatwe.
A po co wóz? Wystarczy by pomocnicy po jednym surowcu przenosili surowce z jednego spichrza do drugiego i wtedy zależało by to od ilości pomocników jak szybko było by to wykonane.
wisnia_pc pisze: - blokadę desek w warsztacie skór
można zablokować donoszenie desek za pomocą zakładki do rozdzielania surowców no chyba że chodzi ci że chcesz tylko w jednym budynku blokować ale wtedy to chyba strata tych kilku desek aż tak nie zaboli przy odpowiedniej gospodarce
- ranking najlepszych graczy, coś w stylu tabeli(niestety wymagało by to konta )
wisnia_pc pisze: -blokadę broni w zbrojowni
A nie można po prostu ich nie tworzyć? :)
wisnia_pc pisze: - poprawił bym reakcje robotników np: pomocnik niesie sztabę metalu do kowala to zabiera od razu jak jest broń. Niestety zauważyłem że nie zawsze to robią.
Też by mi to odpowiadało. I wg mnie zadeklarowanie tego nie było by trudne. Wystarczyło by sprawdzić czy szybciej dojdzie pomocnik z surowcem czy aktualnie "bezrobotny", który może zająć się czymś innym
wisnia_pc pisze: -można by było powiększyć pojemność jadalni. Chodzi głównie o większą ilość żywności jak może być w jadalni.
Zbuduj drugą gospodę. Po to chyba jest możliwość by można ich więcej budować. :)
wisnia_pc pisze: - chciałbym powrotu maszyn oblężniczych, wymagało by to nauczenia się nowej taktyki
No i ratusz też by się przydał. Wg mnie nie jest on taki dobry gdyż trzeba trochę złota natracić by mieć dobre jednostki, a machiny są wolne i łatwo zniszczalne więc dlaczego tego by nie miało być :)
wisnia_pc pisze: - możliwość niewyłączania budowy budynków jeszcze nie zbudowanych.
...
ja mam taki sposób by po prostu nie budować pełnej drogi do budynku ale wtedy też nie będzie doniesionych surowców, ale lepsze to niż "latanie" budowniczych

Trzeba pamiętać, że twórcy nie chcą za bardzo zmieniać zasad oryginalnego KaM-a dlatego też powiększenie gospody raczej na pewno odpada jak zaproponowana budowa budynków w niedalekich odległościach.
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

wisnia_pc pisze:Te ograniczenia w budowie to trochę bez sensu. Co zrobisz jak masz węgiel
daleko i chcesz przygotować sobie plac pod budowę od razu? Drogi stawiam dopiero po wybudowaniu placu. Ponieważ nie mam zamiaru błądzić potem z drogą do wejścia i marnować czas na budowę płytek nie w tym miejscu co wejście.
Nie są te ograniczenia bez sensu. Zapobiegły by takim sytuacjom jak wciskanie przeciwnikowi podczas PT placów budowy, które przeszkadzają w budowie lub/i blokują drogę. A co do tego węgla, to nie lepiej nauczyć się, gdzie jest wejście? :P

Żeby nie było, że mój post tutaj nic nie wnosi - mam kolejny pomysł - na targu produkty "wieprzowe" powinny być wyżej cenione. Bo wychodzi na to, że chleb jest droższy od kiełbasy :P
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wisnia_pc
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Jeszcze by się przydała opcja ściągania map od innych graczy.
Gracz, który by chciał ściągnąć mapę od innego gracza, wystarczy by kliknął przycisk pobierz. Rozwiązało by to problem z podawaniem linków do map i bawienia się w rozpakowywanie.

Mogła by być jeszcze opcja sortowania map. np. wybierasz mapy 3vs3 i wyświetlają ci się tylko te na 3v3. Bo tak to nie wiadomo która mapa jest na ile osób.
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

wisnia_pc pisze:Jeszcze by się przydała opcja ściągania map od innych graczy.
Gracz, który by chciał ściągnąć mapę od innego gracza, wystarczy by kliknął przycisk pobierz. Rozwiązało by to problem z podawaniem linków do map i bawienia się w rozpakowywanie.
Za dużo roboty by mieli twórcy.
wisnia_pc pisze:Mogła by być jeszcze opcja sortowania map. np. wybierasz mapy 3vs3 i wyświetlają ci się tylko te na 3v3. Bo tak to nie wiadomo która mapa jest na ile osób.
Za duży mętlik by był. Lepiej aby na liście, obok tytułów map, była pokazana ilość graczy.
Można by też dodać możliwość wybierania "ulubionych" map, aby nie trzeba było ich szukać wśród wszystkich innych, tylko w osobnej kategorii.
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wisnia_pc
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Wpadłem na kolejne pomysły nie koniecznie dobre:)

- mogli by dodać grupowanie jednostek, coś w rodzaju przypisania danego oddziału do klawisza numerycznego. Mam np. oddział kusz to chce mieć te jednostki pod klawiszem 1, a konie np. pod klawiszem 2. Pozwoliło by to na obserwowanie miejsca bitwy i przywołania oddziałów np. z innej wioski, którą atakowałem bez biegania kursorem po mapie :)
- ustawienie miejsca zbiórki żołnierzy w warowni, nie trzeba by było za każdym razem ich kierować ręcznie do wybranego miejsca.
- przydała by się mgła wojny wniosła by ona nowe możliwości taktyczne
NaruT4o
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: NaruT4o »

Zgadzam się z wiśnią co do nowych pomysłów tylko,że punkt zbiórki powinien mieć kazdy odzial
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

wisnia_pc pisze:Wpadłem na kolejne pomysły nie koniecznie dobre:)

- mogli by dodać grupowanie jednostek, coś w rodzaju przypisania danego oddziału do klawisza numerycznego. Mam np. oddział kusz to chce mieć te jednostki pod klawiszem 1, a konie np. pod klawiszem 2. Pozwoliło by to na obserwowanie miejsca bitwy i przywołania oddziałów np. z innej wioski, którą atakowałem bez biegania kursorem po mapie :)
- ustawienie miejsca zbiórki żołnierzy w warowni, nie trzeba by było za każdym razem ich kierować ręcznie do wybranego miejsca.
- przydała by się mgła wojny wniosła by ona nowe możliwości taktyczne
Nie wiem jak.........

ale że tak ci powiem... pomysły wejdą w życie..
Odpowiedz