Pomysły

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Sir Feliks
Moderator
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Sir Feliks »

Po prostu wiem z jakiego założenia wychodzi. Może i to urealni grę, ale pamiętaj że, w tamtych czasach najbardziej dochodowe i najlepsze były gry banalnie proste i wciągające. :)
http://senrix.pl/ - wkrótce się odrodzi
Biorę się za pisanie książki. Pytajcie, a dam poczytać.
Kampanię "Bitwa o Afirnatil" >kiedyś< zrobię.
http://www.knights.andmerchnats.cba.pl/ ... php?t=2067
italskyyy
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: italskyyy »

The Viking pisze:Oczywiście, wiem że zawsze jest ich najwiecej... jednak zastanówmy sie: czy w średniowieczu rzeszywiście było tak że masz mase łuczników i puszczasz ich na wroga jako karabin maszynowy? a przeciez problem amunicji był bardzo istotny... moze kiedyś osobiście sie tym pobawie ale nie odpowiadaj za lewina. w koncu on zawsze moze lekko zmodyfikowac to co mówimy w pomysłach i czesc wykorzystac.

W świetle prezentowanych przez Ciebie argumentów pozwól, że zacytuję Twój post:
Oczywiście że mogliby to zrobić i wydaje mi sie ze przez kilkanaście lat istnienia gierki ktos już wpadał na ten pomysł. Ale celem remake'u nie jest zmienianie gry (bo gdyby realizowano każdy z pomysłów to pierwotny KaM zniknąłby w masie "ulepszeń" wziętych z innych gier. KaM nie byłby KaM'em.) ale usprawnienie rozgrywki przy drobnych poprawkach.
To chyba mówi samo za siebie ;)
Awatar użytkownika
Sir Feliks
Moderator
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Sir Feliks »

Italskyyy:
Świetnie trafiłeś w sedno. :)
http://senrix.pl/ - wkrótce się odrodzi
Biorę się za pisanie książki. Pytajcie, a dam poczytać.
Kampanię "Bitwa o Afirnatil" >kiedyś< zrobię.
http://www.knights.andmerchnats.cba.pl/ ... php?t=2067
The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: The Viking »

Haha, tu mnie macie. przemyślałem dogłębnie sprawę i po paru dniach od odpowiedzi na post mojego przedmówcy, kurzela, ostatecznie zgodziłem się co do jego (nieco zmodyfikowanego przeze mnie 8-) ) pomysłu z amunicją :D. w cytacie wspomniałem o drobnych poprawkach, i nadal jestem przeciw ich przesadnej liczbie.

@Feliks, jak ktoś to już ostatnio powiedział (niestety nie pamiętam już kto) na forum, czasy się zmieniają. w obecnych czasach gierki mają coraz więcej opcji i są coraz bardziej skomplikowane. Oczywiście, że nadal nie jestem za pomysłami z fazami produkcji i innymi przesadami, ale nie mam nic przeciwko delikatnemu urealnieniu gry. Póki co, w KaM strzelców jest najwięcej, ponieważ są stosunkowo tani i potężni w kupie (zbyt potężni jak na koszt) więc wydaje mi się że optymalnie (moim zdaniem) byłoby wprowadzić jedną z dwóch zmian: albo strzelców mocno osłabić (co byłoby trochę nielogiczne bo kupa bełtów i strzał rozwaliłaby każdego) albo zwiększyć ich koszt odrobinkę.

EDIT: Wybaczcie mościpanowie literówki, ale ostatnimi czasy używam wyłącznie mowy angielskiej z uwagi że od dłuższego czasu siedzę za granicą i jestem na nią skazany... ojczystego nie używam prawie wcale...
Ostatnio zmieniony 09 paź 2012, 06:15 przez The Viking, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiking,
administrator forum knights.sztab.com
italskyyy
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: italskyyy »

Jeśli chodzi o łuczników to balans reszty jednostek pozwala na lepszą rozgrywkę. Zaczerpnięte problemy z naszego projektowego pliku.
ISSUE:
Axemen/swordsmen are not used because lancemen/pikemen are much cheaper and still good as a "meatshield" for archers. Knights/scouts are not used often because of high price (horses are slow)

SOLUTIONS:
1. Make units with shield (including knights/scouts) have +1 defence against archers:

ISSUE:
Bowmen are rarely used, crossbowmen are so much better.

SOLUTIONS:
1. Decrease aiming pause for bowmen
2. Increase bowmen attack
3. Increase bowmen accuracy

Jak widać pracujemy nad tym - póki co pending, ale ja zastanawiam się nad tymi taskami, bo tego jeszcze nie robiłem :)
The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: The Viking »

Okej, przy takich argumentach przyznaje Ci całkowicie racje. Może w przyszłości w takim razie... :D
Wiking,
administrator forum knights.sztab.com
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixxer5 »

Feliks pisze:Filozofią projektu jest żeby poprawić to co było spartaczone i dodać ew. parę nowinek, "kwiatków" które urozmaicą grę. Czymś takim są markery i targ. Zaś za chwasty może Lewin uznać pomysł z amunicją.
Z tego co kojarzę, to projekt tylko początkowo ma na celu poprawiać błędy- targ nie jest "kwiatkiem", to całkiem spora innowacja. Krom napisał kiedyś, że (w bliżej nieokreślonej) przyszłości mają zamiar dodać nowe rzeczy. Ale na razie jest kupa roboty ze starymi. No i na pewno mają wprowadzić mglę wojny- a to już żaden kwiatek (przynajmniej mieli).
Awatar użytkownika
Ciemnozielony
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Ciemnozielony »

Mixxer5 pisze:No i na pewno mają wprowadzić mglę wojny- a to już żaden kwiatek (przynajmniej mieli).
No właśnie. Mieli. Bo odsunęli to z "w przyszłości" na "w dalekiej przyszłości".
Ostatnio zmieniony 08 paź 2012, 18:06 przez Ciemnozielony, łącznie zmieniany 2 razy.
Czy je&#347;li poruszaj&#261;c si&#281; z pr&#281;dko&#347;ci&#261; d&#378;wi&#281;ku osi&#261;gniesz pu&#322;ap pr&#281;dko&#347;ci &#347;wiat&#322;a dwukrotnie za&#322;amuj&#261;c tym czasoprzestrze&#324;, to czy b&#281;dzie mia&#322; dwa pierwiastki z trzech ziemniak&#243;w wi&#281;cej ni&#380; suma sedes&#243;w w domu Billa Gates'a?

d(._.)b
Awatar użytkownika
wisnia_pc
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: wisnia_pc »

Ja bym chciał żeby machiny wróciły. przygotowałem mini animacje jak to mogło by wygladać. Napisze tylko że 2 wojów prowadzi katapulte, w takiej postaci by mogli dodać machiny oczywiście trzeba by dopracować animację.

link do pliku avi
http://hostuje.net/file.php?id=90c8a55b ... 7f7fbb9276

ps. przepraszam za taki długi link :)

[/code]
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Przydałyby się do burzenia tylko budynków i cała animacja nie poszłaby na marne. A byłoby zgodne z zamierzeniem twórców. Pewnie przeplatały się już podobne pomysły.
Odpowiedz