Bugi znalezione w KaM Remake

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Krom
Użytkownik Forum
Posty: 109
Rejestracja: 10 maja 2008, 09:16
Kontakt:

Post autor: Krom »

@Baron_von_Lauenburg: Thank you for kind words. I can say for us both (me and Lewin), that we are very happy indeed as the Remake went out. Almost exactly 4 years ago I was making my first attempts to add a moving unit into KaM Editor - that was a breakthrough moment :)

As for your bugreports - are you good at mapmaking? We might need several test maps to specifically tune up the balance, by comparison to TSK. For example we need a statistic from scripted 20 fights in TSK (A attcks B with axeman and bowmen in specific fashion) and then we need to test exact same setup in Remake (maybe 200 fights) and compare the results and tune them to match KaM. That is a much more work that it seems at first, so we definitely needs someones help with it. Please anyone who can help us with this - contact us on contact@kamremake.com.

Audio for briefings is fully supported. Lewin has been recording Eng briefings for TPR missions recently (http://www.knightsandmerchants.net/foru ... 9&start=60 Check page 4-5). We would be happy to include yours!

As 4 years ago our roadmap is to reach TSK level with minor modifications (working MP, market, replays, etc) but without any radical shifts. We have plenty of work ahead of us yet. Anything past that would need massive amounts of directors, designers, graphics and artistic work that we don't have ..

P.S. Special thanks for posting English translation :)
Creator of Knights Province: http://knightsprovince.com
Creator of KaM Remake: http://kamremake.com
Creator of World Racing modding tools: http://krom.reveur.de
Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw »

1. Dziwny czas szkolenia jednostek przez AI (np. w 7 misji TSK oryginalnie żołdacy tworzyli się znacznie częściej)
2. Gdy zablokujemy wnoszenie broni do Warowni, to pomocnicy nie odbierają jej nawet od cieśli/kowala. Broń wisi tam w nieskończoność i nie można skierować jej do spichlerza.
3. Misja 6 TSK jest praktycznie nie do przejścia przez dziwny balans.

@ENGLISH

1. Weird period of time between AI recruits units. (fe. in 7th TSK mission, origynally Militia was trained more often)
2. If we don't want our serfs to bring weapons do barracks and we block this event, they will stop even taking weapons to granary.
3. Mission 6 TSK is almost impossible to be finished, because of weird units balance.
Obrazek
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!
Haanss
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 cze 2011, 20:16
Lokalizacja: Polska

Post autor: Haanss »

Witam!
Nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale w mapce "Another day in hell" kamieniarze wydobywaja kamień w okreslonym pionie, zostawiajac znaczne pasy surowca. Jest przez to mniej kamienia do naszej dyspozycji.

Dał bym zdjęcie, lecz gdy robie zrzut ekranu, to mam obraz tego co jest jakby za gra. Nie mam nic włączonego oprucz gry, to mam obraz pulpitu, jak mam włączony internet, to mam obraz pulpity, a nie gry... Próbowałem użyć programu, który był podany tutaj: http://www.knights.sztab.com/forum/view ... ght=screen , ale niestety efekt byłtaki sam.
Jak by ktoś chciał zagrać przez neta to niech pisze na gadu.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

W Remake'u jest dużo łatwiej, wystarczy albo grać w oknie, albo użyć opcji Debug -> PrintScreen w menu F11, która to zapisze zrzut w katalogu z Remake'iem (lub \AppData\Local\VirtualStore\itd.).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
Phoenix_PL
Użytkownik Forum
Posty: 68
Rejestracja: 08 sty 2011, 18:00

Post autor: Phoenix_PL »

Dobra, teraz moje zażalenie.
Na jednym kompie (Asus Eee PC 1201HA, procesor 1GHz, ram 1GB, karta graficzna Intel Graphic Media Accelerator 500, najnowsze sterowniki) gra muli się niemiłosiernie, nie da się grać (a zaznaczam - TPR chodzi ładnie). Na drugim, po rozpoczęciu gry (wybraniu mapki, kliknięciu start) gra się minimalizuje (albo robi przezroczysta), i zawiesza się na parę minut. Później wysiadają stery od grafiki, pulpit przechodzi w rozdzielczość 640x480, i 8-bitową paletę kolorów.
Drugi komp to już porządna maszyna (4GB ram, 2 radeony 8800, procek 3GHz).

Co się dzieje? Zainstalowanego mam na obu TPR-a i Remake z patchem.

@ENGLISH

Okay, now my complaint.
On first computer (Asus Eee PC 1201HA, 1GHz CPU, 1GB RAM, Graphics - Intel Graphic Media Accelerator (Intel GMA) 500, the latest drivers) mussels like a slug game, you can not play (but points out - TPR plays nicely). On the second computer, after starting the game (after selecting a map, and click Start) the game minimizes itself (or make clear), and freezes for a few minutes. Then get off the reins of the graphics, the desktop goes into 640x480 resolution and 8-bit color. The second computer is already a decent machine (4GB RAM, 2x Radeon 8800 graphic (in X-Fire system, or something like that :) ), 3GHz CPU)

What is happening? Both have the same installed TPR and Remake with patch.
Woot...
Powracam ^^
Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum
Posty: 453
Rejestracja: 30 lip 2010, 14:57
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: ChrisEggII »

A masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej? U mnie był ten sam problem, tyle że wcześniej wyświetlał się komunikat o tym.
Jeżeli nie działa, to zawsze możesz spróbować wyłączyć przeźroczystość. Na niektóre mulące się gry to działa, więc i może to pomoże i w tym przypadku?
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko »

Phoenix_PL pisze:Dobra, teraz moje zażalenie.
Na jednym kompie (Asus Eee PC 1201HA, procesor 1GHz, ram 1GB, karta graficzna Intel Graphic Media Accelerator 500, najnowsze sterowniki) gra muli się niemiłosiernie, nie da się grać (a zaznaczam - TPR chodzi ładnie). Na drugim, po rozpoczęciu gry (wybraniu mapki, kliknięciu start) gra się minimalizuje (albo robi przezroczysta), i zawiesza się na parę minut. Później wysiadają stery od grafiki, pulpit przechodzi w rozdzielczość 640x480, i 8-bitową paletę kolorów.
Drugi komp to już porządna maszyna (4GB ram, 2 radeony 8800, procek 3GHz).

Co się dzieje? Zainstalowanego mam na obu TPR-a i Remake z patchem.
Zapomniałeś o ważnej rzeczy - podać, jakiego używałeś systemu operacyjnego.
Trochę mnie dziwi to, że na tym 1. komputerze gra ci przymula. Ja mam podobny, a gra chodzi płynnie. Czasami się zastanawiam, jakim cudem gdy sprawdzam na menadżerze zadań zużycie procesora - KaM Remake zużywa bardzo mało (<20 000K), podczas gdy edytor Kroma zżera 10x tyle :shock:
ObrazekObrazek
Obrazek
Khalaan
Użytkownik Forum
Posty: 4
Rejestracja: 22 kwie 2012, 07:55
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Khalaan »

Witam!
Przy okazji się przedstawiam, bo jestem nowy na forum ;)
[Tu był opisany problem, którego rozwiązanie już znalazłem, więc edytuję i przepraszam za spam]
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum
Posty: 512
Rejestracja: 03 lip 2011, 17:09

Post autor: woloszek »

co jest z tą skutecznością tych wież obronnych?? przechodzą sobie wojska wroga, np. 5 żołdaków i 2 wieże wystrzelają się, a żołdaków przeżywa 3/5, masakra jakaś. Jeszcze konie można zrozumieć, bo szybciej się poruszają, ale piechota?? eh
Awatar użytkownika
Ciemnozielony
Użytkownik Forum
Posty: 254
Rejestracja: 02 sie 2011, 17:56
Lokalizacja: Nie podam! HAHAHAHAHA!

Post autor: Ciemnozielony »

Witajcie,

Otóż, nie wiedziałem, gdzie wstawić ten problem, więc wstawiam go tutaj.
Majstrowałem sobie w edytorze z wersją mapy TSK 6 z KaM. Ale postanowiłem wsadzić ją do Remake. Z tym, że komputer mi się zaciął, brzęknął, a jak się odciął, to straciłem wszystkie pliki .lib. Więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi pomógł i wstawił gdzieś folder TSK06 z folderu Campaigns (z najnowszej aktualizacji, bo dopiero tam jest ten folder, bo na nowo posegregowali misje).
Czy je&#347;li poruszaj&#261;c si&#281; z pr&#281;dko&#347;ci&#261; d&#378;wi&#281;ku osi&#261;gniesz pu&#322;ap pr&#281;dko&#347;ci &#347;wiat&#322;a dwukrotnie za&#322;amuj&#261;c tym czasoprzestrze&#324;, to czy b&#281;dzie mia&#322; dwa pierwiastki z trzech ziemniak&#243;w wi&#281;cej ni&#380; suma sedes&#243;w w domu Billa Gates'a?

d(._.)b
ODPOWIEDZ