Bugi znalezione w KaM Remake

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sir Feliks
Użytkownik Forum
Posty: 739
Rejestracja: 03 sie 2009, 02:43
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Sir Feliks » 20 wrz 2013, 12:36

Nie wiem co to ta "progeria", ale w Remaku, nie ma limitu jednostek na mapie. Tyle ile uciągnie komputer, tyle jest dozwolone. Więc, może i jednostek i skryptu, jak na Twój sprzęt jest za dużo. Mówiąc sprzęt mam na myśli bardziej procesor, no i trochę RAM.
http://senrix.pl/ - wkrótce się odrodzi
Biorę się za pisanie książki. Pytajcie, a dam poczytać.
Kampanię "Bitwa o Afirnatil" >kiedyś< zrobię.
http://www.knights.sztab.com/forum/viewtopic.php?t=2067

The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 774
Rejestracja: 29 maja 2012, 20:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: The Viking » 20 wrz 2013, 12:42

Feliksie, nawet nie wspominaj mi o ograniczaniu ilości jednistek. Age of empires słynie właśnie z tego (nienawidzę kiedy nie wolno mi wyszkolić więcej niż 50 żołnierzy) :P

kurzel131
Użytkownik Forum
Posty: 393
Rejestracja: 12 kwie 2009, 18:08
Kontakt:

Post autor: kurzel131 » 20 wrz 2013, 18:52

Progeria to taka choroba powodująca wygląd starca w młodym wieku, organizm się starzeje 4x szybciej, np 16 latka wygląda jak 60 latka, czyli zmarszczki brak kolagenu itd. Tu miałem na myśli, że komp się zestarzał aż nadto, bo ta gra z roku 99 szła bez problemu, ja podczas potyczki zawsze robiłem taki myk ,że po jednym budynku kilka wież i niech zdychają; mapa odkryta cała i kolorowo na mapie od jednostek i huczało od zgonów 0 klatkowania a tu?.

Może nie doczytałem wszystkich postów, ale chyba nie tylko ja mam taki problem, choć multi na razie jest stabilne, chociaż żadna moja potyczka nie rozegrała się do końca, bo ostatni gracz z jakim się mierzyłem został pokonany przez ping.

A limity masz tak samo w starze ciężar korony może 300 jednostek jak masz wszystkie frakcje.

Awatar użytkownika
Bermax
Użytkownik Forum
Posty: 27
Rejestracja: 05 wrz 2013, 14:22

Post autor: Bermax » 22 wrz 2013, 10:14

Jakie limity ? Limit jest do wyczerpania surowców teoretycznie bo później targ i można grać w nieskończoność.

Elvon
Użytkownik Forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 paź 2013, 15:27

bug z winoroslami

Post autor: Elvon » 19 paź 2013, 16:53

hej
z gory przepraszam jezeli juz ten temat byl omawiany ale odkrylem malego buga zwiazanego z winoroslami. Zauwazylem ze jezeli ustawie w specyficzny sposob winorosl i postawie na niej armie to atakujace jednostki nie chca ze soba walczyc ["na krzyz (x)"]. Dotyczy to odpowiedniej kombinacji gdyz w innych kierunakch swiata juz motyw dziala normanie. Zapewnie nie rozumiecie o co mi chodzi wiec chce wam pokazac screena z przykladowym zjawiskiem:

http://imageshack.us/photo/my-images/824/zla1.png/

Czarnym kolkiem zaznaczylem ten wlasnie przypadek w ktorym jednostki nie walcza. Jak widac przypadek tyczy sie tez jednostek ekonomicznych (budowniczy). 1 i 2 na obrazku to ten sam przypadek tylko frakcje pozamieniane.

Jak dla mnie to bug ktory przez przypadek wykorzystalem w kampani :P dzieki czemu bronilem sie tylko jedna ciezka jazda oraz kilkoma lucznikami. Mam nadzieje ze zrozumieliscie temat. [/url]

Awatar użytkownika
pawel95
Użytkownik Forum
Posty: 85
Rejestracja: 04 gru 2011, 21:41

Re: bug z winoroslami

Post autor: pawel95 » 20 paź 2013, 14:25

Hey Elvon,

ja bardzo często reportuje bugi na angielskim forum. I ja kooperuje z pol. i angielskim forum, bo lewin i krom na polski forum prawie nigdy nie zaglądają :D

Tutaj zreportowałem TWOJ bug na forum angielskim:

http://www.knightsandmerchants.net/foru ... 064#p32064

Bo_co
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Posty: 326
Rejestracja: 27 sty 2012, 18:02
Lokalizacja: Poznań / Jarocin

Post autor: Bo_co » 20 paź 2013, 16:09

Dziwny ten bug. Nie zależy od fałdowania, a w identycznym przypadku atakują się losowo. Interesujące.
Je&#380;eli dom jest pewn&#261; sytuacj&#261;, to ogl&#261;daj&#261;c go z r&#243;&#380;nych stron wygl&#261;da&#322;by inaczej.

Seblas
Użytkownik Forum
Posty: 79
Rejestracja: 03 kwie 2012, 00:07

Blokowanie budowy przez wieże

Post autor: Seblas » 21 paź 2013, 10:24

Wczoraj w grze przeciwnik grał nie fair. Otóż podczas PT wbił się z wieżami w moje miasto i wówczas robotnicy nie mogli budować, gdyż Ci będący blisko wież byli "sparaliżowani" aż umierali z głodu.
Odciąganie ich od wież (np. budową pola) nie skutkowało gdyż byli już za blisko.

Jedyną opcją dla mnie była produkcja nowych budowniczych i budowanie tak, aby oni byli najbliżej i nie zbliżyli się do wrogich wież. Jednak to jest takie zastopowanie, że gra traci sens.

No i tu rodzi się problem. Autorzy gry, aby zapobiec szturmowaniu wież budowniczymi, zrobili tak, że nie mogę oni się do nich zbliżać. Gdy to następuje, to budowanie jest anulowane (czyli znika "krzyżyk" drogi/pola). Ale z drugiej strony właśnie ten mechanizm wczoraj przeszkadzał mi w grze. Czy jest na to jakaś metoda?

- Może niech wieże nie atakują budowniczych? Albo nawet niech atakują tylko wojsko?
- Albo może tylko zmienić aby wieże nie mogły atakować przed końcem pokoju?
- Jest jeszcze opcja, aby tak zostawić i brać taką noobowską strategię pod uwagę podczas budowania miasta?

Ktoś spotkał się z tym problemem (ja miałem tak pierwszy raz)? Może jakieś inne pomysły?

Bo_co
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Posty: 326
Rejestracja: 27 sty 2012, 18:02
Lokalizacja: Poznań / Jarocin

Post autor: Bo_co » 21 paź 2013, 18:01

Ta gra sama w sobie nie ma już sensu. Najlepiej wyjść albo nast. razem grać tylko ze znajomymi.
Je&#380;eli dom jest pewn&#261; sytuacj&#261;, to ogl&#261;daj&#261;c go z r&#243;&#380;nych stron wygl&#261;da&#322;by inaczej.

kurzel131
Użytkownik Forum
Posty: 393
Rejestracja: 12 kwie 2009, 18:08
Kontakt:

Post autor: kurzel131 » 11 lis 2013, 16:44

Może to nie bug ale pomoc też nie, mianowicie misja 14 tsk czy to remake czy tsk czy tpr czy sr2/3/rc zawsze sojusznik postępuję tak samo czyli atakuje wężykiem. Można by dopracować skrypt nie mówię (piszę) tu by kusił łucznikiem ale niech chociaż ustawi ich jakoś normalnie.

ODPOWIEDZ