Pomysły

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli »

Jeżeli zakładać już pomysł regeneracji, czemu po prostu nie ustalić niewyczerpanych ławic ryb? Bez zbytecznej konieczności "zapełniania braków", których najzwyczajniej w świecie by wówczas nie było. Dziwi mnie z kolei entuzjazm wokół chatki rybaka. Mą strategię i smykałkę gospodarczą wyrobiło TSK na tyle, że przyzwyczajenie czy machinalność działań nie pozwalają mi przywiązywać dużej wagi do czwartego pokarmu. O który trzeba się postarać (rybak człapać może na różne strony jeziora, jak czynią to kamieniarz i drwal w swoim fachu), i który ma z góry ustalone ultimatum.

Mixxerze5, nie pisujemy "ciężko uwierzyć". ;) Nadużywasz wyrazu dając mu więcej znaczeń, aniżeli faktycznie posiada. Trudno uwierzyć ma zaprzeczenie łatwo uwierzyć. Można uwierzyć "lekko"? Lekkość jest przeciwieństwem ciężkości. Nie można wierzyć ciężko i łatwo, gdyż te słowa nie mają ze sobą logicznego pokrewieństwa. ;)
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum
Posty: 401
Rejestracja: 19 gru 2009, 16:57

Post autor: Mixxer5 »

Jeśli ryby będą nieskończone, to cała ekonomia będzie się opierać właśnie na nich- osobiście nie miałem problemu z dostosowaniem 4 pokarmu pod mój system ekonomii, jedyna wada to nieprzewidywalność- nie da się sprawdzić, kiedy moim poddanym zajrzy głód w oczy, bo rybki się skończą (a są łatwe w "wydobyciu" więc na początek jak znalazł).

Khel(ak): Postaram się zapamiętać i nie stosować takich zwrotów. Ale nic nie obiecuję...
Elenorsar
Użytkownik Forum
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2008, 20:11

Post autor: Elenorsar »

Khelak pisze:Jeżeli zakładać już pomysł regeneracji, czemu po prostu nie ustalić niewyczerpanych ławic ryb?
Regeneracja ryb(czy tam rozmnażanie), a niewyczerpalne ławice to co innego. Gdyby akweny były niewyczerpalne już nic więcej nie można byłoby z tym zrobić, a w momencie regeneracji można już debatować jak to ulepszyć.

Moim zdaniem nie powinno być, jak to napisał Zibi17k, że co 5 minut regenerują się 2 ryby, bo w jaki sposób ryby mogłyby się regenerować w momencie kiedy wszystkie by wyłowiono? Nijako, co jest nielogiczne. Moim zdaniem powinno to być na takiej zasadzie(to tylko przykładowa):

150 ryb w akwenie = 75 par ryb
Dajmy, że 1/3 par ryb nie daje potomstwa, czyli 75 - 1/3 = 50
50 par ryb daje po jednej rybie = 50 + 50 = 100
Łącznie 150 + 100 = 250 ryb

Czas między mnożeniem(rozrodem) ryb to przykładowo 5 min. W momencie kiedy jest 1 para ryb to zawsze daje potomstwo, a gdy już jest tylko 1 ryba, albo 0 to ryby się kończą. Dla mnie jest to bardziej logiczne, ale oczywiście możecie się ze mną nie zgodzić, albo jakoś poprawić.
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum
Posty: 401
Rejestracja: 19 gru 2009, 16:57

Post autor: Mixxer5 »

Zauważ, że w niektórych mapach akweny są otwarte (czyli morze, duże jezioro), więc ciężko wyczerpać tak duże zasoby (w szczególności mając 2 rybaków). Poza tym, ryby nie rozmnażają się jak ssaki, tylko składają jajeczka, które to z kolei mogą się wykluć dopiero po jakimś czasie.

//Ależ mogę Ci przypominać, jak chcesz. ;) Aż wejdzie w krew.
//Khel


Cholera... Ciężko Trudno się odzwyczaić :P
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 17:51 przez Mixxer5, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek »

Bagno które mamy w grze, nieco zmienić:
- Jednostki mogą po nim chodzić, ale idą wolniej (!)
Ale niech szybkość każdej jednostki się waha w przedziale 20-80% ( i jest zawsze losowe)

Inne:

- Dodać możliwość mieszanego łączenia jednostek ( ale to już ręcznie ) [ A nie od razu gdy wychodzą z warowni*]
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko »

Ja też mam kilka pomysłów:
- Umożliwić pomocnikom przynoszenie materiałów na budowę nawet wtedy, gdy nie ma tam połączenia drogą. Przydało by się to, a w dodatku pozwoliło by robić oddzielne wioski.
- Usunąć przewracające się drzewa z wyboru obiektów w edytorze map (bo i tak nikt ich nie używa, a trochę robią problemy).
- W menu dodać przycisk "Kampanie", a tam można by wybrać między TPR i TSK, oraz dodawać fanowskie kampanie. Byłoby to mądrzejsze, niż wymienione już kiedyś dodanie przycisku ""dodaj kampanię", po którego naciśnięciu pojawiałoby się obok kampanii TPR "Kampania XYZ"".
- Poprawienie wyglądu niektórych rzeczy podczas oddalania ekranu.
- Usunięcie opcji przybliżenia (bo po co to komu).
- Poprawienie 3D:
  • - Czasami droga znajduje się niżej niż budynek, podobnie jest z płotkiem od pola zboża.
    - Powinno być tak, że jak się kliknie grafikę należącą do czegośtam, to powinno być ono kliknięte, a nie miejsce odpowiadające punktowi kliknięcia w 2D.
    - Nie powinno renderować miejsca, odpowiadającemu wielkości ekranu w 2D, ale więcej, tyle, aby zapełniło cały ekran.
    - Wzniesienia w 3D są za niskie.
Na razie znalazłem tylko tyle, ale na pewno jeszcze wile rzeczy się znajdzie :P
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 11:45 przez Piko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lancetnik
Użytkownik Forum
Posty: 143
Rejestracja: 01 lip 2011, 18:15
Lokalizacja: Konin
Kontakt:

Post autor: Lancetnik »

Piko pisze:[...] - W menu dodać przycisk "Kampanie", a tam można by wybrać między TPR i TSK, oraz dodawać fanowskie kampanie. Byłoby to mądrzejsze, niż wymienione już kiedyś dodanie przycisku ""dodaj kampanię", po którego naciśnięciu pojawiałoby się obok kampanii TPR "Kampania XYZ"".
Ten pomysł jest całkiem niezły. :)
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko »

Lancetnik pisze:
Piko pisze:[...] - W menu dodać przycisk "Kampanie", a tam można by wybrać między TPR i TSK, oraz dodawać fanowskie kampanie. Byłoby to mądrzejsze, niż wymienione już kiedyś dodanie przycisku ""dodaj kampanię", po którego naciśnięciu pojawiałoby się obok kampanii TPR "Kampania XYZ"".
Ten pomysł jest całkiem niezły. :)
Wiem :P
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek »

Piko pisze:Ja też mam kilka pomysłów:

Kod: Zaznacz cały

- Umożliwić pomocnikom przynoszenie materiałów na budowę nawet wtedy, gdy nie ma tam połączenia drogą. Przydało by się to, a w dodatku pozwoliło by robić oddzielne wioski.
Wpierw trzeba wprowadzić opcję oddzielnych wiosek... z osobnym spichlerzem wtedy to co napisałes nie będzie potrzebne.
- Usunąć przewracające się drzewa z wyboru obiektów w edytorze map (bo i tak nikt ich nie używa, a trochę robią problemy).
ok, dobra myśl
- W menu dodać przycisk "Kampanie", a tam można by wybrać między TPR i
TSK, oraz dodawać fanowskie kampanie. Byłoby to mądrzejsze, niż wymienione już kiedyś dodanie przycisku ""dodaj kampanię", po którego naciśnięciu pojawiałoby się obok kampanii TPR "Kampania XYZ"".
Dobre
- Poprawienie wyglądu niektórych rzeczy podczas oddalania ekranu.
Juz to zrobili
- Usunięcie opcji przybliżenia (bo po co to komu).
Mogą zostawić, mi to obojętne
- Poprawienie 3D:
  • - Czasami droga znajduje się niżej niż budynek, podobnie jest z płotkiem od pola zboża.
    - Powinno być tak, że jak się kliknie grafikę należącą do czegośtam, to powinno być ono kliknięte, a nie miejsce odpowiadające punktowi kliknięcia w 2D.
    - Nie powinno renderować miejsca, odpowiadającemu wielkości ekranu w 2D, ale więcej, tyle, aby zapełniło cały ekran.
    - Wzniesienia w 3D są za niskie.
Zły pomysł.. ilu ludzi korzysta z 3d ? Ty ? :P Dla mnie usunąć 3D i zająć się innymi rzeczami.. np AI
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko »

janosiczek pisze: Wpierw trzeba wprowadzić opcję oddzielnych wiosek... z osobnym spichlerzem wtedy to co napisałes nie będzie potrzebne.
Emm... Trochę nie zrozumiałem zdania...
Zły pomysł.. ilu ludzi korzysta z 3d ? Ty ? :P Dla mnie usunąć 3D i zająć się innymi rzeczami.. np AI
Z 3D ludzie nie korzystają, bo jest niedokończone... Gdyby 3D w pełni działało, to ludzie by pewnie używali go do gry - widok w 3D jest o wiele ciekawszy niż 2D...
ODPOWIEDZ