Pytanie o kopalnie węgla / Question about coal mines(PL/ENG)

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Pytanie o kopalnie węgla / Question about coal mines(PL

Post autor: janosiczek »

Te pytanie dręczy mnie już kilka ładnych lat.
Czy budując drogę na skupisku węgla tracimy to co jest pod chodnikiem ? Czy górnik to wydobywa ?
Czy jest jakaś różnica stawiając kopalnie obok największych złóż węgla czy lepiej nad nimi ?
Czy wydobył bym tyle samo węgla jeśli:
postawił bym chodnik na całych złożach a po tym postawił kopalnie ?


//////////

This question bothers me quite a few years.
Is building a coal agglomeration way we lose what is on the sidewalk? Is it mined miner?
Is there a difference placing mines near the largest coal deposits or better of them?
Do I drew the same carbon if:
I would put the sidewalk on the entire deposits and after that put mines?
Awatar użytkownika
Michalczuk
Użytkownik Forum
Posty: 49
Rejestracja: 08 gru 2007, 22:43
Lokalizacja: Sieradz

Post autor: Michalczuk »

Podbijam. Mnie też to zawsze interesowało.
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Posty: 548
Rejestracja: 28 lis 2007, 20:12
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: krzychu26 »

Złoże cały czas tam jest.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum
Posty: 401
Rejestracja: 19 gru 2009, 16:57

Post autor: Mixxer5 »

Złoże tak, ale czy kopalnia obejmuje też ten teren, na kt. jest droga?
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli »

Nie ma pola uprawnego, gdy stawiamy na nim drogę. Z jakiej racji węgiel miałby zachować się tak samo? Pociągnięcie pojedynczej ścieżki na przełaj nie powinno stanowić problemu, ale najurodzajniejszy czarnoziem winno się oszczędzić, kopalnie zaś wznosić mniej więcej od przerzedzonych miejsc. I stopniowo później przesuwać się w te intensywniejsze. Wokół wąskiej dróżki jak najbardziej węgiel jest dostępny. Łatwiej oń haczyć kopalniami.
Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum
Posty: 182
Rejestracja: 10 lut 2009, 15:45
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Tora1996 »

Wydobycie węgla obejmuje tereny kopalni i styczne z nią punkty.
Pozdrawiam, tora1996.
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach »

Najlepszy przykład był chyba w którejś z ostatnich misji TSK, gdzie wróg miał ogromne miasto wyłożone nieprawdopodobnie wielkimi obszarami dróg. I miał na nich kopalnie węgla. Stąd - moim zdaniem - prosty wniosek, że to, czy postawisz tam najpierw drogę, czy nie, nie ma kompletnie żadnego znaczenia dla ilości wydobywanego surowca.
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek »

lucbach pisze: Stąd - moim zdaniem - prosty wniosek, że to, czy postawisz tam najpierw drogę, czy nie, nie ma kompletnie żadnego znaczenia dla ilości wydobywanego surowca.
Czyli do końca jeszcze nie wiadomo jak z tym jest. Powinien się wypowiedzieć Lewin i wyjaśnić. Bo zawsze uważałem na drogi do kopalń aby było ich jak najmniej i nie zakrywały najbardziej czarnych złóż.
Mixons
II Miejsce KaM Ligi Polskiej
II Miejsce KaM Ligi Polskiej
Posty: 216
Rejestracja: 27 kwie 2011, 17:56

Post autor: Mixons »

Ha ! Też zawsze miałem ten problem przez co robiłem tak jak powyżej napisał janosiczek iczekam na odpowiedź lewina żeb ym w końcu był pewien czy mogę sobie budować całe miasto na złożach węgla i kopalnie czy muszę się hamować z tymi drogami i budynkami.

Bardzo dobre pytanie janosiczek :D

A jak już lewin będzie odpowiadał na pytania janosiczka (lub ktoś z was) to jeszcze 1 pytanie ode mnie.
Czy jeżeli postawimy budynki na złożach węgla to czy górnik będzie wtedy stamtąd wydobywał węgiel ?
--------------------------------------------------------------

Ha! I always had this problem for what I did as you see it written on the answer janosiczek iczekam Lewin s Zeb finally was sure I could build a whole city for coal deposits and mines, or do I have to restrain from these roads and buildings.

Very good question janosiczek: D

And when Lewin will answer questions janosiczka (or any of you) is still a question from me.
Is if we put the buildings on the deposits of coal miner is whether there will then be mined coal?
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 15:52 przez Mixons, łącznie zmieniany 1 raz.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Jeśli celem jest odwzorowanie oryginalnego KaM, w takim razie węgiel spod dróg też jest wydobywany.
Najłatwiej spojrzeć na to z tej strony - mapa i misja to dwie osobne warstwy. Budowa drogi nie zmienia w warstwie terenu nic poza wysokościami, działanie kopalni zmienia typ pola (z "bardziej węglowego" na mniej).
Zresztą, co tu pytać - zróbcie w edytorze próbną mapę, wybrukujcie widoczne złoża i sprawdźcie sami.

@Mixons: To Ty w KaM nigdy nie grałeś? Jasne, że można :)
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
ODPOWIEDZ