OpenGL a może Windows7 POMOCY

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Kamilcik
Użytkownik Forum
Posty: 8
Rejestracja: 26 kwie 2012, 20:09

OpenGL a może Windows7 POMOCY

Post autor: Kamilcik » 28 kwie 2012, 13:38

Mam problem z grą, ponieważ jak ją odpalam to strasznie się zacina, wydaje mi się, że muszę coś ściągnąć dodatkowe by nie lagowało na windowsie 7 albo przez to, że wyskakuje mi na początek, że mam nie aktualną wersję opengl podajcie linki pomóźcie !!

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 28 kwie 2012, 13:40

OpenGL, czyli mowa o Remake'u. Przenoszę.

Spróbuj zaktualizować sterownik karty graficznej.

>Dodano: temat został dokończony na kanale prywatnym, aktualizacja sterownika rozwiązała problem.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

rwieczor84
Użytkownik Forum
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2012, 10:17

Post autor: rwieczor84 » 28 lip 2012, 10:30

U mnie jest ten sam problem, sterowniki karty graficznej mam aktualne, a gra ciągle wykrywa opengl 1.1.0 mimo że przy sprawdzeniu OpenGL Extension Viewer 3.37 wszystkie opengl do 3.0.0 włącznie mam ok.

Posiadam KAM TP, patch sr2, wraz z nakładką poprawiającą błędy w wersji angielskiej - to działa bez zarzutu i nie przycina.
Po zainstalowaniu KAM Remake od razu pojawia się problem że mam starego openGL. gra okropnie zwalnia i nic nie da się zrobić.

Mam też ddraw.dll z fixem dla Visty, ale to nic nie daje.

Próbowałem na różnych trybach zgodności XP itp.

Wczoraj siedziałem nad tym 4 godziny i nic. Może ktoś ma jakiś pomysł??
Piwa i krwi nie wylewam na darmo!

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek » 28 lip 2012, 11:47

zainstaluj samo TPR a potem Remake. bez sr2 itp

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 28 lip 2012, 13:53

Podaj model karty graficznej, starsze lub zintegrowane mogą mieć z tym problem.

TPR i Remake są zupełnie odrębne - Remake sprawdza tylko czy oryginał jest zainstalowany, to tyle - każdy ma swój komplet plików.
Ddraw.dll jest biblioteką DirectDraw, którego Remake nie używa.
Remake z założenia działa na najnowszych Windowsach, nie zawracaj sobie głowy trybem zgodności (o którym trudno powiedzieć, że coś daje).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

rwieczor84
Użytkownik Forum
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2012, 10:17

Post autor: rwieczor84 » 28 lip 2012, 15:56

dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy :)

moja grafa
Mobile Intel(R) HD Graphics
oraz
Radeon (TM) HD 6490M

oczywiscie reinstalowałem sterowniki oraz szukałem na stronach producenta aktualnych ale wszystko mam w najnowszej wersji.

edit:
to zrzut gdzie widać że mam opengl 3.0 wiec to chyba nie problem ze sterownikami :/
Obrazek
Piwa i krwi nie wylewam na darmo!

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 28 lip 2012, 18:13

Nie podałeś pełnej nazwy karty Intela, ale obejdzie się bez tego, bo tak czy siak to pewnie jej wina.
W zależności od tego jak wymaga komputer (BIOS albo menedżer urządzeń) wyłącz zintegrowanego Intela i zostaw tylko Radeona.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

rwieczor84
Użytkownik Forum
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2012, 10:17

Post autor: rwieczor84 » 31 lip 2012, 13:24

musiałem updatować BIOSa żeby móc zmienić kartę graficzną :)
ale to pomogło i teraz działa!
Dzięki i do zobaczenia na polu bitwy!
Piwa i krwi nie wylewam na darmo!

Awatar użytkownika
Karol
Użytkownik Forum
Posty: 58
Rejestracja: 14 lis 2009, 19:20
Lokalizacja: Kosierz

Post autor: Karol » 09 maja 2015, 09:31

A Ja Kuba mam ten sam problem teraz z KaM-em Remake :/ bardzo wolno chodzi i się zacina. Mam NVIDIA GeForce 205M z aktualnym sterownikiem i lepszą wersją OpenGl 3.3 i ciągle jest ten sam problem. Tylko nie wiem jak zmienić w BIOS-ie, bo to na pewno wina karty. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 maja 2015, 11:05

Opcja zwykle jest gdzieś w zakładce Advanced, szukaj haseł typu Integrated Graphics, GPU. Zobacz w instrukcji, może tam będzie wspomniane.
Ewentualnie podaj model laptopa i jaki BIOS/UEFI tam jest, to sam poszukam.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ