[nowe misje] Cav, robi29

Miejsce dla tematów o misjach, które z różnych powodów nie są już dostępne do pobrania.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 05 maja 2008, 20:49

Cav pisze:Tak, Khelben wielki ekspert w tworzeniu map jak sie wypowie, to az zal d*** sciska...

Z mapami nie mam nic wspólnego koleszko. Co najwyżej służę dobrą radą.

//proszę o zakończenie tej sprzeczki
//lucbach

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 05 maja 2008, 20:57

Jak nie masz z nimi nic wspolnego, to sie nie wypowiadaj na ich temat, a te swoje "dobre rady" to mozesz wsadzic sobie w nos.
PS. Pisze sie "koleżko", a nie "koleszko"

//proszę o zakończenie tej sprzeczki
//lucbach
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 05 maja 2008, 21:49

Skończcie ten off-top. :wink:
Cavie, mapka na razie wygląda dobrze, góry też, ale te fałdowania są dziwne, zobaczymy jak w grze będą wyglądać, bo w edytorze jest inaczej. :roll:

Jakby co to ja już się zabrałem za misję 4, mapka na razie w 20% ukończenia (dopiero ją dzisiaj zacząłem robić).

Dałbym screen tylko net mi strasznie zamula i nic prawie nie działa. :(

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 06 maja 2008, 10:53

No to po kolei:
Tylko niech DeBe nie krytykuje faldowan i gor, bo to dopiero wstepna ich faza wykonania Mruga oczkiem
Hehe...widzę, że wszyscy zaczynają się bać moich opinii na temat waszych misji. Bardzo mnie to cieszy, bo w takich sytuacjach trzeba jasno uświadomić autorowi jego błędy, a nie lizać mu d*pę słowami: oooo...ale pięęęęęęknie..tylko poprawisz to i to, a będzie cud,miód malina. Czyż surowa krytyka nie jest orzeźwiająca jak wiadro zimnej wody? Ale mniejsza o to, przejdźmy do rzeczy...krytykować nie zamierzam, bo tak jak napisałeś Cavie jest to początek prac, a poza tym poprosiłeś mnie o to. Ale mogę Ci za to "jasno uświadomić Twoje błędy". Jak zwykle Cavie masz bardzo ciekawy pomysł na misję, zupełnie się różni od tych z kampanii TSK, TPR. Moim zdaniem jest tu za mało gór, nie ma nic gorszego jak wielki obszar pustej ziemi. Oczywiście możesz na tym miejscy posadzić las, aczkolwiek według mnie nie powinien on być zbyt duży tak jak w pierwszej misji WWK. Czemu?...bo jakby się przyjrzeć to w kampaniach TSK, TPR nie ma takich wielkich dżungli, a tu chodzi o to, żeby upodobnić swoją mapę (przynajmniej pod tym względem) do tych mistrzowskich na których możemy zagrać w powyżej wymienionych kampaniach. Wróćmy jednak do gór: mam wrażenie Cavie, że Ty się boisz postawić jakieś wielkie pasmo górskie, bo zawsze robisz tylko takie małe pagórki. Spójrz na ósmą misję TSK. AAa....i nie wiem dlaczego fałdujesz teren (i to tylko kawałek) już na samym starcie...jak dla mnie to utrudnianie sobie życia.
Deb(B)e może krytykować i komentować co chce, jak chce i kiedy chce
Otóż to...Polska to wolny kraj, a ja robię to aby wam pomóc, a nie poniżyć. (dzięki Khelbenie za zrozumienie)
Jest on w naszym społeczeństwie jednym z najwybitniejszych projektantów terenów, więc jeżeli skomentuje, świat się nie zawali.
Skoro mnie ktoś poparł to wreszcie mogę ujawnić swój plan. Zamierzam zebrać armię mapperów doskonałych po czym podbić nią cały świat. BUAHAHAHAHA!!! Niech skrypterzy mają się na baczności...nadchodzę!
Może w komentarzu ujmie jakieś dobre porady mapowym amatorom, czy też powie: jak terenów nie należy robić, by efekt pracy przy krótkim czasie był bardzo dobry.
Oczywiście, że takie ujmę...ze szczyptą złośliwej ironii.
Tak sobie myślę, że kolega DeBe mógłby jakiś poradnik stworzyć właśnie o robieniu terenu.
Haha...a co bym w nim mógł zamieścić? Że nie powinno się wklejać do mapy małych drzew? (jak ktoś nie wie dlaczego to niech sobie sprawdzi). Tu chodzi o talent Khelbenie, tego nie da się nauczyć...Jak ktoś nie posiada talentu to z najlepszym poradnikiem i pomocami nie zrobi arcydzieła (a nawet zwykłego dzieła-bez "arcy" :D). Najważniejsze to długo pracować nad naszą mapą i przeanalizować te z kampanii TSK, TPR aby wiedzieć co, gdzie i jak.
W ten prosty sposób co drugi amator nie będzie ładował na forum swoich pseudo-profesjonalnych map.
Oj...to prawda...w dzisiejszych czasach możemy oglądać praktycznie same gnioty.
Jak nie masz z nimi nic wspolnego, to sie nie wypowiadaj na ich temat, a te swoje "dobre rady" to mozesz wsadzic sobie w nos.
PS. Pisze sie "koleżko", a nie "koleszko"
A mi tam Khelben pomógł...hehe. Nie narzekam.

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 06 maja 2008, 18:07

Ale sie rozpisales Debe :P Postaram sie zrobic wiecej gor, juz nawet wiem gdzie, ale w niektorych miejscach nie moze ich byc, bo tam sie dzieje akcja misji ;) A nie wstawiam ich tak duzo, bo kiedys robilem ogromne gory i ktos tam narzekal, ze sa one jako "zapchajdziury". I tak zle i tak niedobrze :?
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 07 maja 2008, 19:25

Sorry za double posta, ale chcialem, zeby ktos to zobaczyl

Obrazek

Juz prawie skonczylem faldowania i gory, teraz tylko male poprawki. DeBe, mozesz jezdzic po mapie jak chcesz :P
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 07 maja 2008, 22:39

O nie, nie koleżko...tym podpisem na fotosiku nic nie wskórasz, aczkolwiek mnie rozbawiłeś..hehe :D

Na pierwszy rzut oka mapa wydaje się ładna, na drugi rzut także i na trzeci, czwarty itd. coś tu jest nie tak. Z góry wygląda wszystko cacy więc nie mam się do czego przyczepić:
-Góry ładne, dobrze rozmieszczone, ciekawe i jest ich dostatecznie dużo.

-Lasy też są miodzio, oczywiście jest ich za mało, ale myślę, że to zmienisz. -Woda również ciekawie się prezentuje, jest że tak napiszę-oryginalnie rozmieszczona.
-Podobają mi się także fałdowania terenu, tego się jednak rzadko czepiam, bo akurat to mi najgorzej wychodzi.

Oczywiście to same pochwały, ale nie bierz ich do siebie, bo bardzo oddaliłeś tą mapę, więc nie widać szczegółów. A tak poza tym będziesz mógł się cieszyć jeśli Ci wszystko równie ładnie będzie wyglądać w grze, a zazwyczaj na tym można się najbardziej przejechać.

Mam do Ciebie pytanie Cavie: jak robisz jakąś misję to co jakiś czas sprawdzasz jak Ci wyjdzie w grze, czy dopiero po zakończonej robocie? A jeśli to pierwsze to jak często?

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 07 maja 2008, 22:45

Sprawdzam np. po 1 zrobionej gorze, 1 lesie itp. ;)
A wyglada mniej wiecej tak samo w grze, bo w nowym edytorze naprawiono cieniowanie i widok w nim odpowiada temu w Kamie
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 07 maja 2008, 23:11

Chodzi Ci o edytor Kroma 0.5? U mnie jakoś się to nie zmieniło...

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 08 maja 2008, 07:16

No tak, wersja 0.5e, u mnie naprawde widac duza roznice
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

ODPOWIEDZ