[nowe misje] Filus

Miejsce dla tematów o misjach, które z różnych powodów nie są już dostępne do pobrania.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

[nowe misje] Filus

Post autor: Filus » 11 mar 2008, 17:54

Wstęp: Zawsze bardzo mnie denerwowało, że kampanie TPR i TSK nijak się mają do siebie. W TSK walczymy z księciem, a w TPR z "renegatami", którzy za sprawą magii pojawili się w królestwie... Z racji, że przez ostatnie 2 miesiące sporo bawiłem się w skryptowanie misji etc. postanowiłem zrobić misję, która byłaby niejako 21 misją TSK. Miała z założenia być trudniejsza od 20 misji TSK i pozbawiona bugów. Do tego pierwotnie wróg miał mieć znacznie większe obozy a i armie, którymi miał dysponować miały zwalać z nóg na sam ich widok. Wynikły jednak pewne komplikacje niezależne ode mnie(niedawno odkryty przez Dark Lorda bug z ograniczeniem jednostek na mapę... - dlatego też na mapie mało jest zwierzątek, ryb itd.). Zmusiło mnie to do zmniejszenia baz wrogów, a i mocno ograniczyć siły jakimi wszyscy gracze dysponowali. Czy mi się udało nie jestem pewien - nie miałem dość czasu, żeby przetestować wszystkie warianty - niektóre skrypty pisałem "na czuja". Teren może nie jest super bardzo wypasiony, ale wydaje mi się przyzwoity. Do rzeczy.

"Po odniesionym zwycięstwie nad obrońcami twierdzy księcia i zgładzeniu uzurpatora postanowiłeś, jako nowy władca, prześledzić sytuację gospodarczą królestwa i poszukać bogatych w zasoby naturalne terenów. Daleko nie trzeba było szukać. Niedaleko na północ od dawnej twierdzy księcia znaleziono spore pokłady węgla i żelaza... w znacznej jednak części wyeksploatowane. Po zauważeniu grabieży naszych przyszłych zasobów naturalnych rozkazałeś małemu oddziałowi przeszukać okolice w pobliżu złóż celem znalezienia złodziei... nikt nie wrócił z tej wyprawy. Postanowiłeś zabrać se sobą swoją własną armię oraz wysłać zwiad wraz z dyplomatami, którzy mieli ew. przedstawić Twoje stanowisko w sprawie złóż naturalnych tego rejonu. Zwiad natknął się na umocnione na północy bastiony sporych sił. Dyplomaci z kolei zażądali widzenia się z dowódcą garnizonu stacjonującego w bastionie. Dowiedzieli się, że są to ostatnie zorganizowane siły księcia, które zostały wysłane, by znaleźć odpowiednie zaplecze surowcowe na przedłużającą się wojnę. Gdy dowódca dowiedział się o porażce księcia zaprzysiągł, że go pomści. Zapowiedział też, że to jeszcze nie koniec wojny ponieważ ludzie, wierni księciu, którzy ocaleli z poprzednich naszych bitew postanowili samodzielnie zorganizować mobilne wojska i wkrótce planują podjąć działania wojenne wewnątrz kraju. Na to nie możemy pozwolić. Jeśli konflikt na północy przedłużyłby się nasz wojska nie zdążą wrócić do miast i strzec bezpieczeństwa naszych obywateli! Postanawiasz więc wysłać większą część wojsk do stolicy, a sam postanawiasz objąć dowództwo nad małą grupką dywersyjną, która ma za zadanie cichą eliminację wrogów. Nie mogłeś jednak przewidzieć, że Baron von Lauenburg zaniepokojony Twoją długą nieobecnością postanowił osobiście przybyć ze swoją armią na tereny nieopodal i rozpocząć otwarte działania wojenne z poplecznikami księcia. W zaistniałej sytuacji nie mamy innego wyjścia... musimy walczyć otwarcie. Nasze skromne siły nie nadają się jednak do otwartych walk, na szczęście w pobliżu znajdują się spore pokłady żelaza, które pozwolą nam uzbroić dodatkowe wojska."

Wiadomość po rozpoczęciu misji:

"Nasi zwiadowcy donoszą o armii, która maszeruje w kierunku wojsk Barona. Musimy go koniecznie wspomóc naszymi siłami. Musimy się jednak strzec wrogiego zwiadu, który prawdopodobnie został wysłany w kierunku naszej nowopowstałej bazy."

Zaktualizowałem nową, poprawioną wersję: link w jednym z postów niżej

Należy podmienić pliki misji (dmission1) i mapy(save01.map) w odpowiednich katalogach - myślę, że nie trzeba tłumaczyć w jakich i odpalić kampanię TPR. Have fun;)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2008, 23:50 przez Filus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Posty: 548
Rejestracja: 28 lis 2007, 20:12
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: krzychu26 » 11 mar 2008, 18:43

Zapowiada się ciekawie ale przydały by się jeszcze screeny. ;)
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 11 mar 2008, 20:39

Póki co zrobiłem 2 screeny z początku gry. Mam nadzieję, że zwłaszcza ten pierwszy zachęci do gry;)

http://www.imagic.pl/public/pview/122580/screenshot.jpg
http://www.imagic.pl/public/pview/12258 ... nshot1.jpg

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 12 mar 2008, 15:58

Skrypty są świetne, ale popracuj jeszcze nad mapką. Jak troszkę ją polepszysz, to możesz ją spokojnie zgłosić do konkursu na najlepszą misję ;).

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 12 mar 2008, 17:32

To co na screenach widziałem odrzuca mnie. Nie wiem jaka jest misja, ale nie zamierzam sprawdzać z wiadomego powodu.

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 12 mar 2008, 17:50

DeBe pisze:To co na screenach widziałem odrzuca mnie. Nie wiem jaka jest misja, ale nie zamierzam sprawdzać z wiadomego powodu.
Jeśli możesz to wyjaśnij jaki to jest wiadomy powód? Że niby jest wielka sieczka? Że z miastem coś nie tak? Otóż walka takimi ilościami jest tylko na początku(ty nie musisz nimi dowodzić). Później ataki są dużo mniejsze. Poza tym nie wiem jak Tobie, ale mnie się wydaje, że ocenianie czegoś tylko po obrazkach jest dość krzywdzące i nie świadczy dobrze o opiniującym...

Kamyk - może parę słów więcej. Grałeś? Jak wrażenia? Udało Ci się ukończyć? Co do wyglądu zaznaczałem przecież, że nie jest to pod tym względem 8 cud świata. Poza tym wydaje mi się, że wygląd nie jest najważniejszy. Zachęcam innych do gry. Testowałem ją już i dostałem po tyłku. Jest więc ona znacznie trudniejsza aniżeli 20 misja TSK(20 misję wygrałem za pierwszym podejściem - nie znając jej, a z własną mapką miałem spore problemy - to chyba dobrze o niej świadczy;)).

Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Posty: 548
Rejestracja: 28 lis 2007, 20:12
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: krzychu26 » 12 mar 2008, 17:59

Wrzuciłem pliki jak trzeba ale nie chce mi gra zaskoczyć.
Nie rozumiem dlaczego. :niedowiarek:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 12 mar 2008, 18:03

Jeśli możesz to wyjaśnij jaki to jest wiadomy powód? Że niby jest wielka sieczka? Że z miastem coś nie tak? Otóż walka takimi ilościami jest tylko na początku(ty nie musisz nimi dowodzić). Później ataki są dużo mniejsze. Poza tym nie wiem jak Tobie, ale mnie się wydaje, że ocenianie czegoś tylko po obrazkach jest dość krzywdzące i nie świadczy dobrze o opiniującym...
Nie podoba mi się ukształtowanie terenu (jest tu w ogóle jakieś ukształowanie teremu?), węgiel to tragedia, nie widzę drzew, krzewów i innych elementów urozmaicających mapę (są, ale jakieś szczątkowe), droga w mieście też średnio wygląda. No więc po tym wnioskuję, że reszta mapy nie zachwyci mnie, dlatego nie chce w nią grać. Ja bardzo dużą wagę przywiązuję do jakości mapy.

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 12 mar 2008, 19:19

Krzychu- plik save wrzucaj do folderu dmaps(Km TPR\data\mission), a plik dmission1 do folderu data(są tu inne misje). Potem odpalasz kampanie TPR.

Debe - NC... oceniasz mały wycinek TERENU(mapa to również skrypty!!) Poza tym może i teren nie jest wspaniały, ale ma parę dodatków(wzniesienie, góry etc.) w innych miejscach. Zresztą jak mam być szczery to moją pierwszą misję w Kam chciałem dopracować pod względem trudności mapy i działania skryptów, a nie niepotrzebnym bawieniem się w edytorze terenu. Teren można poprawić w kwadrans - tak, by wyglądał znośnie(jak dla Ciebie - porobić parę wzniesień, jakieś krzaki i drzewa postawiać). To co w terenie ma jakieś walory strategiczne w mapie się znajduje, a że nie ma upiększeń... cóż błagać Cię na kolanach o testy mapy nie będę skoro Twoje podejście do ciężkiej pracy(skrypty pisałem ręcznie, sam wpisywałem współrzędne każdej dróżki, budynku!(dopiero ostatnie miasto czarnego gracza(najmniejsza wioska) pisałem MissionBuilderem) jest takie jakie prezentujesz tutaj...

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 12 mar 2008, 19:49

-"Mapa to również skrypty"- oczywiście że również skrypty, ale co mi super skryptach jak mapa będzie bee...Wiesz, jakbym chciał w misji jakieś dobre skrypty to bym sobie do pustej mapy przykleił te z kampanii TSK, tam też są w końcu fajne. Nie zrobię jednak tego, bo taka misja będzie mnie obrzydzała.
-Co do tych "dodatków" to nie zaliczam do nich gór i wzniesień, bo to w każdej mapie powinno się znaleźć, więc to raczej słaby argument.
-Teren można poprawić w kwadrans? A co Ty chcesz poprawić w tak krótkim czasie? Postawić 4 kamienie na krzyż? Zapewniam się że w 15 minut to Twoja mapa dalej mnie nie zadowoli... a błagać nie musisz, bo litości nie mam.
-Podejście do ciężkiej pracy...cóż, widzę że inaczej rozumiemy ciężką pracę. Skoro to była taka "ciężka praca" to dlaczego nie pofatygowałeś się ze zrobieniem dobrej mapki? Jak dla mnie to fuszerka, bo nad skryptami może i się namęczyłeś, ale już mapę olałeś. To jest dla Ciebie ciężka praca?

ps. "DeBe" a nie "Debe"

ODPOWIEDZ