[Nowe misje] Eks

Miejsce dla tematów o misjach, które z różnych powodów nie są już dostępne do pobrania.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

[Nowe misje] Eks

Post autor: eks » 04 lut 2010, 21:14

Witam wszystkich serdecznie, wykonałem pierwszą misję do Knights and Merchants. Niestety screenów nie dodam ponieważ jest jakiś błąd, bo zamiast zdjęcia w K&M to robi mi zdjęcie pulpitu. Chyba, że ktoś wie jak ten problem rozwiązać wtedy z miłą chęcią dodam zdjęcia z misji.

Kampania będzie liczyć 14 misji. Fabuła zostanie dodana gdzieś koło weekend'u ponieważ jest w trakcie tworzenia.

Fabuła : ( w trakcie tworzenia, ukończone 50% )

Info dotyczące misji:

Misja 1 - ekonomiczna GOTOWA
Misja 2 - ekonomiczna ( mapa: 40 % skrypty: 0% )
Misja 3 - taktyczna ( mapa: 90% skrypty: 10% )
Misja 4 - ekonomiczna ( mapa: 0% skrypty: 0% )

Knights and Merchants World Tyrants and Barbarians:

Misja 1:

Screeny:

Z powodu problemu, brak.

Linki do misji:

nr.1: http://www.sendspace.pl/file/7d7a5bf01cd53e6bb9f7e5d

nr.2: http://wyslijto.pl/plik/h7696sdc6a

Zapraszam do ściągania.

Acha jeszcze proszę o następujące komentarze:

+ misji
- misji
Co poprawić
Ogólna ocena ( do 5 )

Chcę by pisano w taki sposób komentarze, ponieważ będe wiedział co poprawić i nie będzie zbytnio bałaganu, więc jeśli to nie kłopot to proszę dodawać komentarze w taki sposób jaki napisałem. Z góry dziękuję. Zapraszam mam nadzieję do miłej zabawy.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, 11:32 przez eks, łącznie zmieniany 4 razy.

Halav
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 lut 2010, 03:51

Post autor: Halav » 09 lut 2010, 04:40

Zacznę od tego, że mapa mi się podoba, ale...
Generalnie nie chce opiniować mapy jako całości bo jak wiadomo każda jest fajna, wszystko zależy od tego, co chciał pokazać twórca.
Inaczej sprawa ma się jeżeli idzie o szczegóły. Tutaj niestety jest już sporo minusów...

- Najbliższa góra ze złotem jest dziwnie zrobiona. Nie wiem czy to Twój celowy zabieg, ale jest tam miejsce tylko na 1 kopalnie złota.
- Dziwnie wyglądają lasy złożone tylko z jednego (dwóch) gatunków drzew.
- Niestabilność. Gra zawiesiła mi się gdy "przegapiłem" atak i zaraz po zniszczeniu drwala... Error!
- (+) Fałdowanie terenu pozostawiam do oceny innym, może się podobać taki styl, mnie osobiście denerwowała potrzeba wyrównywania terenu pod połową budynków.
- Stanowczo za daleko położone złoża węgla i żelaza chyba, że ktoś lubi się bawić w zakładanie miejscowej wioski wydobywczo-przetwórczej.
- Mało dodatków w miejscach do których nieczęsto zaglądałeś np. lewy dolny (i górny również) róg mapy pozbawiony kamieni i innych miłych dla oka detali.
- Naćkane wokoło spichlerza, powinieneś zostawić trochę więcej miejsca na rozbudowę...

+ Miłe dla oka fałdowanie gór.
+ Doskonale zaprojektowane (i wykonane) miejsca które wcześniej przemyślałeś.
+ Wyważone i dobrze rozłożone w czasie ataki.
+ Zróżnicowany i ładnie skomponowany teren.

Trochę miej fałdowań terenu i trochę więcej różnorodności (drzewa, kamyczki itp.) Popracuj też nad samym kształtem gór, porównaj np. górę z żelazem i tą ze złotem na środku mapy. Będziesz wiedział, o co mi chodzi.
Dorzucę jeszcze coś na temat samych skryptów, ze względu na ten błąd po ataku wroga nie ukończyłem misji, jutro spróbuje jeszcze raz.

Pozdrawiam...
Śmierć STEAM-owi

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

Post autor: eks » 09 lut 2010, 20:03

Dzięki za komentarz, ja nie mam błędu podczas gry, ale dla stabilności sprawdzę to i ewentualnie gdyby była taka potrzeba to oczywiście to poprawię.

Halav
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 lut 2010, 03:51

Post autor: Halav » 09 lut 2010, 20:22

Przed chwilą skończyłem misję...

Wrażenia jak najbardziej pozytywne, ataki są częste (zabiłem ponad 2k jednostek) i na tyle silne, że trzeba trzymać w bazie sporą armię. Doskonale wyważone surowce jak kończyłem zostało mi ledwie 32 złota. Fakt, misja nie jest trudna dla wyjadaczy, ale tacy niedzielni gracze jak ja na pewno będą się przy niej doskonale bawić.

Ten error to przypadek. Umyślnie doprowadziłem do takiej samej sytuacji jak wcześniej i mnie nie wywaliło.
Zapomniałeś dodać do skryptu miejsca początkowego startu ekranu (tak, żeby było widać spichlerz, a nie czerń w lewym górnym rogu mapy).

Moja ocena: 7,5/10
Śmierć STEAM-owi

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

Post autor: eks » 09 lut 2010, 21:09

Wiedziałem, że o czymś zapomniałem :), dzięki za ocene, no i oczywiście następne misje mam nadzieję, że będą lepsze, jak to się mówi trening czyni mistrza, a krytyka doprowadza do doskonałości :). Niedługo mam ferie więc prace nad misjami będą szły znacznie szybciej.

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 09 lut 2010, 21:50

Jako, że misję Twoją się chwali, obiecuję, że niedługo (może w weekend) zagram w nią i ją ocenię.
eks pisze:...następne misje mam nadzieję, że będą lepsze...
Nie, nie tak. Najpierw doprowadź swoją misję pierwszą do perfekcji, popraw ją dla nas, a potem bierz się za kolejną ;).
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

Post autor: eks » 10 lut 2010, 19:58

Będzie poprawiona :), Nie wie ktoś z was jak rozwiązać problem ze zrobieniem screen'a z K&M ? Mam Windows 7 i używam tego programu screenshot captor czy jakoś tak i robi mi screen z pulpitu zamiast z gry. Jeżeli ktoś wie co jest grane to proszę o pomoc.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 11 lut 2010, 10:02

Wyłącz Aero i resztę stylów wizualnych.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

Post autor: eks » 11 lut 2010, 10:57

Jeszcze gdybyś mógł powiedzieć gdzie się to znajduje to byłbym bardzo wdzięczny :)

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 11 lut 2010, 12:17

Niestety, w W7 trochę to pogmatwali i za każdym przełączeniem niektóre ustawienia są resetowane. Najlepiej wejdź we właściwości systemu (w panelu sterowania lub prawoklik na "Komputer" na pulpicie lub w starcie) --> Zaawansowane ustawienia systemu (po lewej) --> Ustawienia w sekcji Wydajność --> odznacz "Użyj wizualnych stylów okien i przycisków". Możesz jeszcze w menu personalizacji wybrać styl "Klasyczny Windows", ale jeśli zapomnisz zapisać kompozycji stracisz więcej ustawień, niż w przypadku pierwszym.
Niestety, po ponownym włączeniu stylów kolor okien zostanie zresetowany i trzeba go będzie na nowo ustawić. Najlepiej zapisać kompozycję. W moim przypadku opcja tymczasowego wyłączenia kompozycji w menu zgodności wyłączała jedynie przezroczystość, co nie wystarcza.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ