Wiem, że jest już taki temat, jest też poradni DL, ale problem w tym, że to mi nie pomaga. Postaram się przedstawić problem najdokładniej jak potrafię.Więc tak - zawsze drażniło mnie, że kampania TSK nijak nie jest związana z TPR. Postanowiłem to naprawić robiąc niejako 21 misję kampanii TSK, z fabułą etc. Mapa jest w rozmiarze 192x192. Teren jest już gotowy(muszę tylko trochę urozmaiceń zrobić, ale to jest mało istotne). Więc tak mapa jest na 7 'grających' graczy(czyli takich którzy robią armię etc.) przy czym wpisany jest jeszcze ósmy gracz, który ma tylko wojsko i atakuje nim mnie i mojego sojusznika. Problem polega na tym, że nie działają mi skrypty ataku(póki co to skończyłem kreować bazy moją i sojusznika) sojusznika. Pozostali gracze(poza 8 który atakuje) nie są jeszcze w ogóle zrobieni(ustawione są tylko ilości towarów w ich spichrzach i tymczasowo mają się oni rozbudowywać. Mój sojusznik też ma się rozbudować(buduje bazę). Ma ustawione 8 stref gdzie ma gromadzić swoje oddziały. I tu zaczyna się problem bo rzeczony sojusznik robi woja w 3 i trochę, a nawet nie zamierza się ruszyć na wroga. Skrypt ataku pisałem mu na 3 różne sposoby:
1. Za pomocą edytora Lenina - ustawiałem po prostu żeby po zrobieniu 80 żołnierzy ruszał 4 grupami(po jednej z każdego typu) na najbliższe zabudowania wroga;
2. Zrobiłem tak jak było napisane w poradniku DL, czyli napisałem jeden skrypt z atakiem niemożliwym do osiągnięcia, a potem ten właściwy
3. Ostatni skrypt żywcem skopiowałem ze skryptów 14 misji TSK(tam sojusznik atakował parę razy wroga). Z tego co udało mi się zrozumieć ze skryptów z tej misji, to sojusznik ma ustawione bodaj 6 pojedynczych ataków, które każdy kolejny jest niejako kopią poprzedniego(różnią się tylko ostatnią linijką składni).
Żaden z tych skryptów jednak nijak nie działa. I tu rodzą się mi pytania:
1. Czy fakt że wróg(każdy póki co) buduje bazę, nie kaszani skryptu ataku sojusznika, który po prostu nie działa, ze względu, że na początku gry najbliższym mu budynkiem jest jeden ze spichrzów, który później jednak zostaje otoczony innymi budowlami?
2. Czy nie mam za dużo graczy na mapie, i być może AI nie potrafi sobie poradzić z kontrolą?
3. Czy jeśli "zbuduje" wrogom gotowe bazy, których oni sami nie będą już bardziej rozbudowywać, skrypt ataku zacznie wreszcie działać?
4. (Pytanie niezwiązane z mapką - bo znalazłem sposób na obejście tego) Czemu skrypt "atak grupy na daną pozycję(X,Y)" działa tylko na część oddziałów(część zostaje na miejscu, a część atakuje mimo, że wszystkie grypy miały to przypisane)?
Z góry dzięki za pomoc