Skrypty ataku.

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Skrypty ataku.

Post autor: Filus » 23 sty 2008, 18:40

Mam parę pytań do ludzi, którzy są dobrze zorientowani w sztuce robienia map i pisania skryptów...

Wiem, że jest już taki temat, jest też poradni DL, ale problem w tym, że to mi nie pomaga. Postaram się przedstawić problem najdokładniej jak potrafię.Więc tak - zawsze drażniło mnie, że kampania TSK nijak nie jest związana z TPR. Postanowiłem to naprawić robiąc niejako 21 misję kampanii TSK, z fabułą etc. Mapa jest w rozmiarze 192x192. Teren jest już gotowy(muszę tylko trochę urozmaiceń zrobić, ale to jest mało istotne). Więc tak mapa jest na 7 'grających' graczy(czyli takich którzy robią armię etc.) przy czym wpisany jest jeszcze ósmy gracz, który ma tylko wojsko i atakuje nim mnie i mojego sojusznika. Problem polega na tym, że nie działają mi skrypty ataku(póki co to skończyłem kreować bazy moją i sojusznika) sojusznika. Pozostali gracze(poza 8 który atakuje) nie są jeszcze w ogóle zrobieni(ustawione są tylko ilości towarów w ich spichrzach i tymczasowo mają się oni rozbudowywać. Mój sojusznik też ma się rozbudować(buduje bazę). Ma ustawione 8 stref gdzie ma gromadzić swoje oddziały. I tu zaczyna się problem bo rzeczony sojusznik robi woja w 3 i trochę, a nawet nie zamierza się ruszyć na wroga. Skrypt ataku pisałem mu na 3 różne sposoby:
1. Za pomocą edytora Lenina - ustawiałem po prostu żeby po zrobieniu 80 żołnierzy ruszał 4 grupami(po jednej z każdego typu) na najbliższe zabudowania wroga;
2. Zrobiłem tak jak było napisane w poradniku DL, czyli napisałem jeden skrypt z atakiem niemożliwym do osiągnięcia, a potem ten właściwy
3. Ostatni skrypt żywcem skopiowałem ze skryptów 14 misji TSK(tam sojusznik atakował parę razy wroga). Z tego co udało mi się zrozumieć ze skryptów z tej misji, to sojusznik ma ustawione bodaj 6 pojedynczych ataków, które każdy kolejny jest niejako kopią poprzedniego(różnią się tylko ostatnią linijką składni).

Żaden z tych skryptów jednak nijak nie działa. I tu rodzą się mi pytania:
1. Czy fakt że wróg(każdy póki co) buduje bazę, nie kaszani skryptu ataku sojusznika, który po prostu nie działa, ze względu, że na początku gry najbliższym mu budynkiem jest jeden ze spichrzów, który później jednak zostaje otoczony innymi budowlami?
2. Czy nie mam za dużo graczy na mapie, i być może AI nie potrafi sobie poradzić z kontrolą?
3. Czy jeśli "zbuduje" wrogom gotowe bazy, których oni sami nie będą już bardziej rozbudowywać, skrypt ataku zacznie wreszcie działać?
4. (Pytanie niezwiązane z mapką - bo znalazłem sposób na obejście tego) Czemu skrypt "atak grupy na daną pozycję(X,Y)" działa tylko na część oddziałów(część zostaje na miejscu, a część atakuje mimo, że wszystkie grypy miały to przypisane)?

Z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 23 sty 2008, 20:16

Nie jestem na 100% pewien, ale maksymalna liczba GRACZY wynosi chyba 6. Czy mógłbyś wrzucić ten plik na internet i podać link? Mógłbym rzucić okiem :wink:

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 24 sty 2008, 18:33

Z tego co sam wyczaiłem to mi sie jednak wydaję, że maks graczy to 8. A to dlatego, że jak dodałem kolejnego kompa, który miał atakować mnie tylko wojskiem, gdy nie miał skryptów ataku w ogóle nie pojawił się na mapce, a gdy dostał skrypty ataku to mapka w ogóle się nie włączyła... Skrypty piszę w edytorze Lewina. Choć w przypadku ataku, próbowałem jeszcze na dwa inne sposoby(patrz wyżej). Mam pytanie do Ciebie Zozol(w ogóle dzięki, że chcesz pomóc, bo ostatnimi czasy na forum mało jest takich osób...). Mianowicie czy gdy Ty robiłeś swoje mapki to skrypty ataku zawsze Ci działały? No jak pisałeś owe skrypty - za pomocą edytora, czy też samodzielnie w notatniku?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, 12:34 przez Filus, łącznie zmieniany 1 raz.

RaJDeN
Użytkownik Forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2007, 19:20

Post autor: RaJDeN » 24 sty 2008, 18:44

Pamientaj atakuje zawsze druga linika wiec musisz ustawic oborne to znaczy pierwsza linie no i druga linika zalicza sie do ataku

//popraw proszę powyższe błędy i skasuj moje upomnienie
//lucbach

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 24 sty 2008, 20:07

Filusie, moje skrypty ataku zostały napisane błędnie, ponieważ rzekomą metodą logiki próbowałem wymyślić nową opcję ataku, która okazała się błędna. Ostatnimi czasy, nie miałem okazji tego poprawić, można rzec, że działały błędnie.
Do rzeczy - raz zdarzył mi się błąd klasy nieuwagi, tzn. zapomniałem dopisać wykrzyknika przed poleceniem. Warto to sprawdzić - mi się wydawało, że wszystko jest ok, a jednak tego nie dojrzałem. Sprawdź też ów atak niemożliwy - może jednak jest możliwy (np. pomyliłeś liczby), co wszystko psuje. Długo by opisywać różne rodzaje błędów, zresztą za dobrze na konstruowaniu ataków się nie znam. Dlatego mam prośbę, abyś dał mi na pw linka do tej misji (zamieść ją np. na RapidShare), a sam rzucę na nią okiem i spróbuję się dopatrzeć. Skrypty niestety są kapryśne, robienie porządnej misji trwa długo :wink:

A i popraw ten Edytor Lenina, prawie spadłem z krzesła jak to zobaczyłem :lol:

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 25 sty 2008, 12:34

RaJDeN pisze:Pamientaj atakuje zawsze druga linika wiec musisz ustawic oborne to znaczy pierwsza linie no i druga linika zalicza sie do ataku
Właśnie tu się chyba mylisz. Bo w poradniku DL pisze, że do ataku wliczane są TYLKO wojska, które nie bronią ważnego strategicznie pkt - Set_AI_Defense z przypisem 1, bo te co są ustawione na 0, nigdy nie ruszają do ataku.
PS. Mam jeszcze jedno pytanie, czy fakt, że wojska sojusznika mają promień działania ustawione na ok 50 nie sprawia, że coś nie działa?

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 25 sty 2008, 14:31

Ściśle mówiąc jest to promień obrony, a więc masz odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 25 sty 2008, 15:00

Czyli logicznie myśląc obrona nie ma nic do ataku. Wysłałem Ci te skrypty mapkę terenu zrób sobie sam tzn wystarczy pusta mapka o rozmiarze 192x192 przy okazji możesz się sprawdzić w obronie;)

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 25 sty 2008, 15:24

Pierwszy atak działa - zobaczymy co będzie dalej. W skryptach nie widzę ataku niemożliwego - jest od razu gotowy i w pewnym sensie błędny, ale na razie wszystko jest ok.

Dlaczego błędny? Dałeś zlecenie ataku czterem oddziałom po 15 chłopa i zaznaczyłeś, żeby ruszyli gdy będzie ich 75 :glupek:
Albo ta liczba oznacza co innego, albo to jest powód.

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 25 sty 2008, 15:36

EEE... wiec tak mam jeszcze jedno pytanie... Ta liczba ktora oznacza wszystkich żołnierzy to nie liczba oddziałów ze wszystkich gryp tylko liczba wojsk tych co maja iść do ataku?

ODPOWIEDZ