Skrypty ataku.

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 25 sty 2008, 16:22

Już wiem! Nie ustawiłeś czasu po jakim ma przyjść atak! Proszę bardzo, oto przykład i przelicznik:

Kod: Zaznacz cały

!SET_AI_ATTACK COUNTER 10000     //Atak nadejdzie po około 15 minutach
Wstaw to przed zakończeniem ataku.

I spójrz na to (znalazłem w tutorialu Dark Lorda):

Kod: Zaznacz cały

!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 24		//Atak przeprowadzi 24 żołnierzy
Jednak miałem rację :wink:

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 26 sty 2008, 17:12

Niestety nie miałeś racji... Ustawiłem ilość żołnierzy mniejszą niż liczba możliwych(nie broniących niczego), dałem te polecenie że atak ma być po czasie... nic zero efektu, gram(na przyśpieszeniu) już ponad 3h i koleś nie przeprowadził żadnego ataku(poza tym wykorzystał już limit wojsk(czyli 150).
Nie mam już pomysłu co jeszcze może być nie tak...;(

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 26 sty 2008, 18:15

Hmm... jeszcze raz obejrzałem Twój skrypt i zauważyłem, że każdy ma tylko po jednym ataku. A co z atakami niemożliwymi? Chyba ich nie wpisałeś, spróbuj sprawdzić jeszcze to...

Awatar użytkownika
Kovu93
Zbanowany
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 16:17

Post autor: Kovu93 » 28 sty 2008, 12:19

ja mam podobny problem u mnie też wojska nie atakują, nastawian skrypt ataku aby zawsze atakowali całą armią(najpierw probowalem z ustaloną ilościa, probowalem też to z 2 linią i nic nie dziala) wpisywalem zbey atakowali budynki najbliższe od armii i też nic po prostu gromadzi ich się cala masa w wiosce i w ogole nie atakują! ;/

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

Post autor: eks » 28 sty 2008, 13:56

Może promień obrony ustawiłeś na 100 i dlatego reszta wojsk idzie do twojego miasta?Bo to sie liczy te 100 jako współrzędne,więc być może za blisko masz wioske albo daj promień obrony np.25

Awatar użytkownika
Kovu93
Zbanowany
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 16:17

Post autor: Kovu93 » 28 sty 2008, 15:52

jak patrzena poradnik to juz sie zupelnie pogubilem.. jaksi specjalny atak, atak wlasniwy, atak niewlasciwy, atak niemozliwy, bardziej lub mniej zorganizowany, przeprowadzony raz, przeprowadzony wiecej niz raz, przeprowadzony jakimis tam grupami... omg, ja sie w tym nie lapie, mógłbym po prostu poprosić o gotowy dzialający kod do:
ataku następującego co jakiś tam czas(czyli więcej niż raz) z 12 wręcz, 12 przeciw konnymi, 12 z daleka, 12 konnymi, atak przeprowadzony przez drugą linie(ja już aby mi sie nie mylilo wszystkim oddzialom AI dalem 2 linie :shock: ) byłbym też wdzięczny za wytłumaczenie tego wszystkiego :mrgreen:

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 28 sty 2008, 17:47

Ja skopiowałem atak z misji 14 i działało, tylko ilość wojsk zmieniłem. ;)
Zaraz dam go na pewno działającego. ;)

Odbędzie się atak jak wróg będzie miał 12 jednostek każdego rodzaju (dwa ataki, możesz dać więcej):

!SET_AI_ATTACK TYPE 0
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 48
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 0 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 1 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 2 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 3 1
!SET_AI_ATTACK TARGET 2
!COPY_AI_ATTACK 0

!SET_AI_ATTACK TYPE 0
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 48
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 0 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 1 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 2 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 3 1
!SET_AI_ATTACK TARGET 2
!COPY_AI_ATTACK 1

Żeby dodać kolejny musisz to !COPY_AI_ATTACK 1 zmienić na !COPY_AI_ATTACK 2, a jak następny to !COPY_AI_ATTACK 3
Po prostu zmieniasz tylko liczbę na końcu. ;)

PS. Daj odpowiedź czy działa. :smiesne:

Awatar użytkownika
Kovu93
Zbanowany
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 16:17

Post autor: Kovu93 » 29 sty 2008, 17:37

nie wiem czy dobrze wpsialem, ale mi nie działa, być moze to wina innego skryptu który blokuje atak(jeśli ktos wie, neich anpsize jaki to)ja abrdzo prosze kogoś kto JUŻ NAPISAŁ DZIAŁAJĄCY STRYPT ATAKU(wiem, ze Kamyk umie, ale jest chory i narazie mi nie pomoże)jesli ktoś jezcze mógłby to b.proszę :)

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 29 sty 2008, 18:08

To daj ten skrypt, bo skąd mam wiedzieć co masz napisane, jasnowidzem nie jestem. :mrgreen: Achhh szkoda!

Awatar użytkownika
Kovu93
Zbanowany
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 16:17

Post autor: Kovu93 » 29 sty 2008, 18:45

Pottem mi pomógł juz skrypt atku dziala :)

ODPOWIEDZ