Ankieta: największe udogodnienie w tworzeniu misji
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
-
lucbach
- Administrator Forum

- Kontakt:
Ankieta: największe udogodnienie w tworzeniu misji
I kolejna ankieta dotycząca tworzenia misji. Jestem bardzo ciekaw co stanowi dla Was główną przeszkodę w tworzeniu misji. W przypadku wyboru opcji "inne", proszę o rozwinięcie.
lucbach,
administrator knights.sztab.com
administrator knights.sztab.com
- Michailoff
- Moderator
Mi najbardziej by pomógł edytor, który jest:
1. Łatwiejszy w obsłudze.
2. Zarówno edytorem terenu, jak i misji (coś na wzór edytora z WarCrafta, HoMM czy SC).
3. Umożliwiający wykrycie błędów w napisanej misji.
Ponadto, przydatne byłyby udogodnienia, jak potężne narzędzie generowania losowych map (oczywiście po ustaleniu, jak mapa ma mniej więcej wyglądać, czyli ile graczy na mapie, jaki ma być kształt mapy, jak dużo surowców na tejże mapie itp.). Ale to już odległa przyszłość. Najważniejsze są te trzy rzeczy, które napisałem powyżej (o co zresztą zapytał pan admin). Osobiście zaznaczyłem drugą opcję, bo to udogodnienie sprawia, że robienie map do HoMM, WarCrafta i StarCrafta jest ciekawe.
1. Łatwiejszy w obsłudze.
2. Zarówno edytorem terenu, jak i misji (coś na wzór edytora z WarCrafta, HoMM czy SC).
3. Umożliwiający wykrycie błędów w napisanej misji.
Ponadto, przydatne byłyby udogodnienia, jak potężne narzędzie generowania losowych map (oczywiście po ustaleniu, jak mapa ma mniej więcej wyglądać, czyli ile graczy na mapie, jaki ma być kształt mapy, jak dużo surowców na tejże mapie itp.). Ale to już odległa przyszłość. Najważniejsze są te trzy rzeczy, które napisałem powyżej (o co zresztą zapytał pan admin). Osobiście zaznaczyłem drugą opcję, bo to udogodnienie sprawia, że robienie map do HoMM, WarCrafta i StarCrafta jest ciekawe.
Crimson (king) Michailoff
Wybrałem inne, ale myślę, że pasowałoby do mojej poniższej wypowiedzi też coś z drugiej opcji.
Chciałbym, że na mapie dało się robić ataki, gdzie mają iść wojska, po jakim czasie (podajemy ile minut i sekund, a nie jakieś dziwne liczby, bo około 600 to minuta), a także paleta wszystkich kolorów w edytorze. Na budynkach najlepiej żeby były flagi z kolorem gracza. Przydałoby się jeszcze stawianie jednostek, zwierząt oraz !CLEAR_UP. Najlepiej wszystkiego, no raczej bez warunków gry, to by musiał każdy znać.
PS. Jednym słowem mówiąc, czekam na idealny edytor skryptów, jak i terenu.
Chciałbym, że na mapie dało się robić ataki, gdzie mają iść wojska, po jakim czasie (podajemy ile minut i sekund, a nie jakieś dziwne liczby, bo około 600 to minuta), a także paleta wszystkich kolorów w edytorze. Na budynkach najlepiej żeby były flagi z kolorem gracza. Przydałoby się jeszcze stawianie jednostek, zwierząt oraz !CLEAR_UP. Najlepiej wszystkiego, no raczej bez warunków gry, to by musiał każdy znać.
PS. Jednym słowem mówiąc, czekam na idealny edytor skryptów, jak i terenu.
Witam. jako, że temat o nowym edytorze terenu wraz z budynkami mam do was maperzy i scrypterzy pytanie. Czy zrobiliście już jakąś mapkę w tym edytorze? Bo ja mam następujący problem. Zrobiłem mapkę w tym edytorze(wersja 0.5c(najnowsze chyba))powstawiałem budynki graczy(póki co to tylko 3(na końcu ma być 6). Chcę sprawdzić, czy to działa i tu pojawia się problem. Bo jak załączyłem mapkę to w ogóle się nie wyczytuje - gra się wyłączyła podobnie jakby był błąd w skrypcie(a go nie ma! - ręczę za to!). Zrobiłem nawet test i zrobiłem nieedytowana mapkę w edytorze terenu i zapisałem jako mapkę w pliku save01.map(mapa pierwszego TPR) i zrobiłem najprostszy skrypt do mapy taktycznej 2 grupy wojsk i skrypt że jest to !SET tactic. I dalej to samo. TEN EDYTOR(0.5) ma taki bug, że mapki w nim robione NIE wczytują się w grze. Sprawdźcie proszę czy u Was tez tak jest.
Hmmm... Faktycznie. Zrobiłem w nim mapę z fortecą i dwoma przeciwnikami, wczytałem skrypty, uruchomiłem i... klapa.Filus pisze:Witam. jako, że temat o nowym edytorze terenu wraz z budynkami mam do was maperzy i scrypterzy pytanie. Czy zrobiliście już jakąś mapkę w tym edytorze? Bo ja mam następujący problem. Zrobiłem mapkę w tym edytorze(wersja 0.5c(najnowsze chyba))powstawiałem budynki graczy(póki co to tylko 3(na końcu ma być 6). Chcę sprawdzić, czy to działa i tu pojawia się problem. Bo jak załączyłem mapkę to w ogóle się nie wyczytuje - gra się wyłączyła podobnie jakby był błąd w skrypcie(a go nie ma! - ręczę za to!). Zrobiłem nawet test i zrobiłem nieedytowana mapkę w edytorze terenu i zapisałem jako mapkę w pliku save01.map(mapa pierwszego TPR) i zrobiłem najprostszy skrypt do mapy taktycznej 2 grupy wojsk i skrypt że jest to !SET tactic. I dalej to samo. TEN EDYTOR(0.5) ma taki bug, że mapki w nim robione NIE wczytują się w grze. Sprawdźcie proszę czy u Was tez tak jest.
Mam nadzieję, że Krom to naprawi.