Ankieta: największe udogodnienie w tworzeniu misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Największym udogodnienieniem w tworzeniu misji byłoby dla mnie...

Łatwiejszy w obsłudze edytor(y)
4
15%
Połączenie edytora terenu z edytorem misji
15
56%
Możliwość łatwiejszego i szybszego testowania misji
4
15%
inne (jakie?)
4
15%
 
Liczba głosów: 27

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Ankieta: największe udogodnienie w tworzeniu misji

Post autor: lucbach » 30 kwie 2008, 20:06

I kolejna ankieta dotycząca tworzenia misji. Jestem bardzo ciekaw co stanowi dla Was główną przeszkodę w tworzeniu misji. W przypadku wyboru opcji "inne", proszę o rozwinięcie.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 30 kwie 2008, 20:13

Dla mnie najlepszy by był łatwiejszy w obsłudze edytor. Taki w którym np. stawiasz budynek i automatycznie zapisuje ci się skrypt w notatniku. Właśnie dlatego czekam na pełne wersje edytorów Kroma i Lewina.

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 30 kwie 2008, 21:37

Mi najbardziej by pomógł edytor, który jest:
1. Łatwiejszy w obsłudze.
2. Zarówno edytorem terenu, jak i misji (coś na wzór edytora z WarCrafta, HoMM czy SC).
3. Umożliwiający wykrycie błędów w napisanej misji.

Ponadto, przydatne byłyby udogodnienia, jak potężne narzędzie generowania losowych map (oczywiście po ustaleniu, jak mapa ma mniej więcej wyglądać, czyli ile graczy na mapie, jaki ma być kształt mapy, jak dużo surowców na tejże mapie itp.). Ale to już odległa przyszłość. Najważniejsze są te trzy rzeczy, które napisałem powyżej (o co zresztą zapytał pan admin). Osobiście zaznaczyłem drugą opcję, bo to udogodnienie sprawia, że robienie map do HoMM, WarCrafta i StarCrafta jest ciekawe.
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 30 kwie 2008, 22:24

Wybrałem inne, ale myślę, że pasowałoby do mojej poniższej wypowiedzi też coś z drugiej opcji.

Chciałbym, że na mapie dało się robić ataki, gdzie mają iść wojska, po jakim czasie (podajemy ile minut i sekund, a nie jakieś dziwne liczby, bo około 600 to minuta), a także paleta wszystkich kolorów w edytorze. Na budynkach najlepiej żeby były flagi z kolorem gracza. Przydałoby się jeszcze stawianie jednostek, zwierząt oraz !CLEAR_UP. Najlepiej wszystkiego, no raczej bez warunków gry, to by musiał każdy znać.

PS. Jednym słowem mówiąc, czekam na idealny edytor skryptów, jak i terenu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 30 kwie 2008, 22:30

Najlepszy bylby edytor, w ktorym mapa w nim byla by taka sama jak w grze, ale to chyba niemozliwe :(
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 30 kwie 2008, 22:34

No, wiesz z czasem, z czasem edytor byłby lepszy niż gra. :smiesne:

Cav ja praktycznie nie widzę różnicy oprócz cieniowania, między grą, a edytorem. :D

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 01 maja 2008, 00:09

Właśnie problem leży w różnym cieniowaniu, a to ogromne utrudnienie.

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 01 maja 2008, 08:58

Oj tak, zgadzam się. Zrobisz piękną mapę w edytorze, włączasz grę, a tu albo za ostre krawędzie wychodzą albo nienaturalny spadek gór, albo woda ma dziwne plamy ciemno granatowe(nie wiem czy tylko mnie to spotkało).
To wszystko co wyżej wymieniłem tyczy sie fałdowań.

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 01 maja 2008, 14:18

Witam. jako, że temat o nowym edytorze terenu wraz z budynkami mam do was maperzy i scrypterzy pytanie. Czy zrobiliście już jakąś mapkę w tym edytorze? Bo ja mam następujący problem. Zrobiłem mapkę w tym edytorze(wersja 0.5c(najnowsze chyba))powstawiałem budynki graczy(póki co to tylko 3(na końcu ma być 6). Chcę sprawdzić, czy to działa i tu pojawia się problem. Bo jak załączyłem mapkę to w ogóle się nie wyczytuje - gra się wyłączyła podobnie jakby był błąd w skrypcie(a go nie ma! - ręczę za to!). Zrobiłem nawet test i zrobiłem nieedytowana mapkę w edytorze terenu i zapisałem jako mapkę w pliku save01.map(mapa pierwszego TPR) i zrobiłem najprostszy skrypt do mapy taktycznej 2 grupy wojsk i skrypt że jest to !SET tactic. I dalej to samo. TEN EDYTOR(0.5) ma taki bug, że mapki w nim robione NIE wczytują się w grze. Sprawdźcie proszę czy u Was tez tak jest.

Caldhun
Użytkownik Forum
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwie 2008, 22:29

Post autor: Caldhun » 01 maja 2008, 20:08

Filus pisze:Witam. jako, że temat o nowym edytorze terenu wraz z budynkami mam do was maperzy i scrypterzy pytanie. Czy zrobiliście już jakąś mapkę w tym edytorze? Bo ja mam następujący problem. Zrobiłem mapkę w tym edytorze(wersja 0.5c(najnowsze chyba))powstawiałem budynki graczy(póki co to tylko 3(na końcu ma być 6). Chcę sprawdzić, czy to działa i tu pojawia się problem. Bo jak załączyłem mapkę to w ogóle się nie wyczytuje - gra się wyłączyła podobnie jakby był błąd w skrypcie(a go nie ma! - ręczę za to!). Zrobiłem nawet test i zrobiłem nieedytowana mapkę w edytorze terenu i zapisałem jako mapkę w pliku save01.map(mapa pierwszego TPR) i zrobiłem najprostszy skrypt do mapy taktycznej 2 grupy wojsk i skrypt że jest to !SET tactic. I dalej to samo. TEN EDYTOR(0.5) ma taki bug, że mapki w nim robione NIE wczytują się w grze. Sprawdźcie proszę czy u Was tez tak jest.
Hmmm... Faktycznie. Zrobiłem w nim mapę z fortecą i dwoma przeciwnikami, wczytałem skrypty, uruchomiłem i... klapa.

Mam nadzieję, że Krom to naprawi.

ODPOWIEDZ