Ankieta: największe udogodnienie w tworzeniu misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Największym udogodnienieniem w tworzeniu misji byłoby dla mnie...

Łatwiejszy w obsłudze edytor(y)
4
15%
Połączenie edytora terenu z edytorem misji
15
56%
Możliwość łatwiejszego i szybszego testowania misji
4
15%
inne (jakie?)
4
15%
 
Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 01 maja 2008, 22:01

O! :shock:
Chciałem jutro zrobić mapkę z budynkami, a tu się dowiaduję, że nie działa.
Zmieniam decyzję, aż do momentu jak Krom to naprawi.
PS. Wkurza mnie też błąd z tym jak się wyjedzie z pędzlem (do robienia terenu) poza mapę. Niech to też naprawi, bo może wkurzać, ale ogólnie bez tych błędów na edytor nie narzekam. :wink:

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 02 maja 2008, 22:57

Wyjdzie pewnie, że jestem totalnym noobem itp. ale muszę przyznać, że pomyliłem się. Edytor jednak działa i odkryłem to w dość dziwnych okolicznościach. Otóż dzięki Caldhunowi mam teraz 3 wersje edytora Kroma. Bardzo mnie bolało że ok 5-6 h spędzonych nad mapką robioną w edytorze w wersji 0.5 poszło na marne. Postanowiłem nie odpuszczać i proszę udało mi się. Nie wiem czemu, ale po przetestowaniu różnych kombinacji podmian plików itp. mapka w końcu się wczytała wraz z poprzednio przygotowanym skryptem. Cuda panie cuda;). Nie wiem jak ani dlaczego zaczęło to wszystko działać, ale chyba muszę odszczekać to, co powiedziałem na temat edytora. Tak więc Robi możesz próbować robić swoją misję. Może po prostu coś źle podmieniłem, a może instalacja nowej, czystej(bez żadnych podmienionych plików) gry to sprawiło. Tak więc jeśli byłyby jakieś problemy z wczytaniem to po prostu kombinujcie;).

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 03 maja 2008, 11:15

Heh, wczoraj zrobiłem na szybko mapkę i wczytałem, i działało. 8-)

Wiesz, Filus ja kiedyś miałem strasznie brudny folder z mapkami i skryptami od KaMa przez pliki i misje, które tworzyłem zaczęły się nie wczytywać, więc lepiej mieć czyściutko i będzie git. :mrgreen:

PS. Więc edytorek na dziś spoko. :wink:

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 05 maja 2008, 10:53

Filus pisze:Zrobiłem mapkę w tym edytorze(wersja 0.5c(najnowsze chyba))
Nie, najnowsza jest wersja 0.5 (Krom pisze, że to wersja 0.5d, a inni piszą, że to wersja 0.5b).
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Posty: 548
Rejestracja: 28 lis 2007, 20:12
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: krzychu26 » 05 maja 2008, 13:12

Lucbachu, to wersja 0.5e. ;)
Obrazek

Obrazek

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 05 maja 2008, 14:53

Haha! Dzisiaj zmienił! :). Kiedy pisałem tego posta, była jeszcze wersja "d". Muszę zagadnąć go o co chodzi z tymi częstymi zmianami...
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
BananowyJasio
Użytkownik Forum
Posty: 83
Rejestracja: 10 maja 2008, 15:20
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: BananowyJasio » 18 maja 2008, 21:57

Ja byłbym Kromowi bardzo wdzięczny, gdyby dało się ustawić intensywność podnoszenia terenu podczas fałdowania (nad niektórymi górami trzeba się naprawdę namachać), no i gdyby było narzędzie do jego obniżania.

Jako jedyny chyba korzystam z opcji "load image" - byłoby miło, gdybym mógł pracować na większych obrazkach, a nie grafikach w rozmiarze odpowiadającym wielkości mapy w kwadratach (np. 192x192 piksele), bo idzie kite odstawić. :D

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 19 maja 2008, 07:12

no i gdyby było narzędzie do jego obniżania.

jak klikasz prawym to Ci się obniża teren ;).

Ja nie rozumiem tej load image. To znaczy, że mogę sobie coś w paintcie nabazgrać i wrzucić do mapki? :P Co w ogóle się przez to wrzuca?

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 21 maja 2008, 16:36

Kamyk, im czarniejszy teren, tym jest niżej położony teren.
Fajna rzecz jest z tego "load image". :wink:

Musisz obrazek zapisać w .bmp. :mrgreen:

Niech Ci będzie Khelben. :P
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, 11:05 przez robi29, łącznie zmieniany 1 raz.

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 21 maja 2008, 19:36

robi29 pisze:Kamyk, tym czarniejszy teren, tym jest niżej położony teren.

Chyba im czarniejszy teren, tym bla bla bla... ;)

ODPOWIEDZ