Load Image...

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Load Image...

Post autor: DeBe » 31 lip 2008, 00:10

Kolejna sprawa która mnie męczy... czyli opcja "load image" w zakładce relief. Co prawda była już o tym mowa, lecz temat taki nie powstał i od tego czasu sporo mogło się zmienić...
Od dawna chciałem nauczyć się korzystać z tej opcji, lecz nie zakładałbym tego tematu gdyby nie pewien plan, myśl, marzenie które zrodziło się wczoraj w mojej głowie. Otóż wiadomo, że "load image" wykorzystuje barwę koloru z jakiegoś obrazka bmp. do fałdowania terenu w edytorze (np. im kolor jaśniejszy tym wyższe będzie fałdowanie), faktem jest też to, że każda góra, fałda itd. w edytorze Kroma jest cieniowana przez co widać mniej więcej jej wysokość... ale przejdźmy do rzeczy.
Chciałbym, żeby moje mapy były tak dobre jak te z kampanii TPR, TSK... i pisałem to wiele razy, lecz jest to niemożliwe... np. nigdy nie zrobię tak dobrego mostu jak w kampaniach. I tu pojawia się ta myśl: "A gdyby tak spróbować skopiować jakąś górę, urwisko itd. Wtedy uzyskałbym doskonały efekt (np. fałdowanie dna morskiego nie stanowiłoby dla mnie problemu, bo byłoby takie samo jak w grze)". Można by było zrobić screena danej części terenu, wrzucić go do jakiegoś programu, w odpowiednim formacie (czy czymś tam... nie znam się na tym) zapisać, a następnie przy pomocy "load image" wkleić do własnej mapy idealną fałdkę. Lecz żeby to zrobić musiałbym zrozumieć sens tej opcji... kończę więc wstęp i pytam się:
Czy ktoś wie jak się to obsługuje (bo mam wrażenie, że sam Krom nie do końca pojmuje możliwości tej opcji)?

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 31 lip 2008, 00:23

Wręcz przeciwnie - Krom zablokował nam tego typu działanie i moim zdaniem, bardzo dobrze zrobił. Jest opcja "Copy Area" w panelu "Edit" (zaznacza się odkąd [LPM] dokąd [PPM] ma być skopiowany gotowy teren), a następnie klikamy "Paste Area" w wybranym miejscu, jest to jednak niedostępne przy wczytaniu oryginalnej mapy (dostajemy o tym komunikat). Dlaczego to popieram? Nie nazwę "kradzieży" wybranych części mapy (ani nawet samego szkicu fałdowań), tworzeniem misji.

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 31 lip 2008, 00:42

Chyba to coś rozpracowałem. Zdaje się, że im ciemniejsza jest barwa, tym fałdowanie jest głębsze, zaś im barwa jest jaśniejsza, tym góry są wyższe. Np - wziąłem screen zrobiony przeze mnie w BG. Gdy go wrzuciłem za pomocą load image ukazał mi się wspaniały widok - fragment fotki o rozmiarach 196*196 ukazał się dokładnie na mapie - widać było 4 górne przyciski lewego panelu ze sporą dokładnością! Mogę zrobić taki rozmiar screena, że będzie widać dokładnie każdy szczegół (choć mniej dokładnie)...
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 31 lip 2008, 11:19

Zozol92 pisze:Wręcz przeciwnie - Krom zablokował nam tego typu działanie i moim zdaniem, bardzo dobrze zrobił. Jest opcja "Copy Area" w panelu "Edit" (zaznacza się odkąd [LPM] dokąd [PPM] ma być skopiowany gotowy teren), a następnie klikamy "Paste Area" w wybranym miejscu, jest to jednak niedostępne przy wczytaniu oryginalnej mapy (dostajemy o tym komunikat). Dlaczego to popieram? Nie nazwę "kradzieży" wybranych części mapy (ani nawet samego szkicu fałdowań), tworzeniem misji.
Tak, tak... znam opcję "Copy Area" i właśnie jej chciałem użyć.
Czy jest to kradzież? Nie sądzę... w ten sposób mógłbym nadrobić braki spowodowane zbyt niedoskonałym edytorem Kroma. Poza tym czy skopiowanie mostu byłoby kradzieżą? Nie piszę tu przecież o fałdowaniach z połowy mapy... chodzi mi tylko o takie pojedyńcze elementy, które w edytorze powinno się robić znacznie łatwiej. Oczywiście taki trol mógłby wszystko zerżnąć, dlatego też nie napisałem w poprzednim poście "Jak mogę skopiować mapę z kampanii TSK i TPR", lecz "Jak obsługiwać opcję "Load image". Gdybym to odkrył to i tak nie napisałabym oficjalnie "co i jak"... jak już, to podzieliłbym się swoją wiedzą tylko z zaufanymi mapperami.
Michailoff pisze:Chyba to coś rozpracowałem. Zdaje się, że im ciemniejsza jest barwa, tym fałdowanie jest głębsze, zaś im barwa jest jaśniejsza, tym góry są wyższe. Np - wziąłem screen zrobiony przeze mnie w BG. Gdy go wrzuciłem za pomocą load image ukazał mi się wspaniały widok - fragment fotki o rozmiarach 196*196 ukazał się dokładnie na mapie - widać było 4 górne przyciski lewego panelu ze sporą dokładnością! Mogę zrobić taki rozmiar screena, że będzie widać dokładnie każdy szczegół (choć mniej dokładnie)...
No właśnie tyle wiedziałem i ja... ale co zrobiłeś Michailoffie, żeby efekt był taki dobry? Bo u mnie jakoś tak średnio to wychodziło...
Pytanie tylko jak użyć tego do odpowiedniego fałdowania...?

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 31 lip 2008, 11:30

No właśnie czy można tylko malować po obrazku ciemnymi i jasnymi kolorami? Na przykład ciemnymi odcieniami niebieskiego i jego jasnymi odcieniami. Czy jakoś inaczej?

Awatar użytkownika
samczyk
Użytkownik Forum
Posty: 95
Rejestracja: 07 mar 2008, 21:11

Post autor: samczyk » 31 lip 2008, 11:38

Opcja "Load Image" nie robi wzniesień, tylko wgłębienia. Im ciemniejszy kolor, tym głębszą dziurę otrzymamy.

Biały (najjaśniejszy) kolor pełni funkcję maksymalnego wzniesienia. Ciemniejsze kolory: czarny, czerwony, różowy, beżowy pełnią funkcję zagłębienia się wniej.

Obrazek z painta:

Obrazek

Zastosowanie w edytorze:

Obrazek
Zapraszam do tematu z moimi misjami - proszę o przeczytanie notki...

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 31 lip 2008, 12:59

Dobra... to już wiemy, ale problem w tym jak to wykorzystać?

Awatar użytkownika
samczyk
Użytkownik Forum
Posty: 95
Rejestracja: 07 mar 2008, 21:11

Post autor: samczyk » 31 lip 2008, 13:08

I tu pojawia się znak zapytania.
Zapraszam do tematu z moimi misjami - proszę o przeczytanie notki...

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 31 lip 2008, 14:42

może do takich prostszych rzeczy jak na przykład plan wąwozu.
Pośrodku dajemy czarna drogę w paincie a po bokach białe plamy. I mamy szybki plan wąwozu :). Teraz należy go tylko upiększyć już w edytorze :).

Jak ktoś jest bardziej uzdolniony to może pokombinować z różnymi odcieniami aby zrobić górę. Rysujemy jasną plamę(w kształcie naszej góry) W środku są kolory najjaśniejsze, a po bokach ciemniejsze.chociaż myślę, że szybciej i bardziej dokładnie zrobi się górę bez tej opcji... :P

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 31 lip 2008, 16:08

Choć to może być całkiem przydatne... czasami formują się ciekawe, a przede wszystkim całkiem dobre fałdowania.
Zrobiłem screena mapy z misji 5 kampanii TPR (najpierw jednak "pokolorowałem" mapę trawą...) i po odpowiednim zmniejszeniu obrazka wczytałem go w edytorze za pomocą opcji "load image"... i taki jest efekt-TU. Wystarczy trochę poprawić i powinno być wszystko gites...

ODPOWIEDZ