Tworzenie map/ misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Zablokowany
Scylla
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2009, 17:14

Tworzenie map/ misji

Post autor: Scylla » 06 gru 2009, 17:20

Może mi ktoś podać swój nr gg, mam kilkanaście pytań co do tworzenia misji czy map.
Mam sciągniety edytor map i misji Kroma.
Czekam na odp i numer gg osoby która zna się na tworzeniu owych map czy misji
Scylla

Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Posty: 784
Rejestracja: 02 mar 2009, 12:51
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Joker » 06 gru 2009, 18:34

3552101 8-)

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 06 gru 2009, 21:30

Dlaczego nie zadasz tych pytań na forum?
Wtedy będzie większe prawdopodobieństwo, że ktoś odpowie, a poza tym w przyszłości nowi gracze będą mogli skorzystać z rad.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 06 gru 2009, 23:00

kuba11100 pisze:a poza tym w przyszłości nowi gracze będą mogli skorzystać z rad.
Nie sądzę, że który się poważy.
Po co szukać, skoro można zadać pytania od zera, po raz enty.

Scylla
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2009, 17:14

Tworzenie map/ misji

Post autor: Scylla » 07 gru 2009, 15:39

Pytania:

Zwykła mapa do gry ( ale nie jako misje)

Robie mape w edytorze map (nie wiem wlasnie po co są tam budyki i kolory graczy???) i ją po zakonczeniu zapisuje ją nazwą np master.
W tym edytorze daje drzewa, węgiel, gory, gory ze zlotem itp.
Zapisuje wszystko na pulpit.
Nastepnie wlączam Edytor misji -( wersj 0.9) - naciskam nowy - typ misji - normalna, liczba druzyn 2, i daje tą mape ktora zrobilem. Daje przeglądaj i dopiero teraz mam ta mape.
Dodaje do niej budynki, ludzi i armie.
w skrypcie daje towary do spichrza i warunki wygranej. Jak to zapisuje jest jakis blad, ale jakos po tym i tak jest zapisany plik.
A wiec po tym mam 2 pliki map i misji.
Daje oba pliki jeden zmieniam nazwe na smission1.dat a drugi do folderu do map. Niesyety gry nie moge w grze zaladowac.
Kopiuje te pliki tak samo jak przy kopiowaniu misji Lewina i innych jak gralem w nie.
Scylla

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 07 gru 2009, 16:25

Khel pisze:...skoro można zadać pytania od zera, po raz enty.
Gdzie "n" zmierza do plus nieskończoności.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Tworzenie map/ misji

Post autor: kuba11100 » 07 gru 2009, 18:18

Tak się składa, że większość pytań przechodziła już przez forum - można było szybciej znaleźć odpowiedź (a nawet się domyślić, o co chodzi) niż ją od kogoś uzyskać.
Robie mape w edytorze map (nie wiem wlasnie po co są tam budyki i kolory graczy???)
Edytor map z planowaniem miast wyszedł 25.04.2008, edytor misji z WYSIWYG-iem - 7.05.2008, ale nadawał się do użytku dopiero po jakichś dwóch miesiącach, kilka wersji dalej (ten pierwszy jest nadal dużo szybszy).
Jak to zapisuje jest jakis blad, ale jakos po tym i tak jest zapisany plik.
Nikt nie będzie zgadywał, co to za błąd - podaj treść.
Błąd przy zapisywaniu zwykle skutkuje pustym plikiem, z tego co pamiętam.
a drugi do folderu do map
Jeśli zapisany plik ze skryptem nie jest pusty, sprawdź ścieżkę do mapy - zwykle w pierwszej linijce.
Przykład:
!SET_MAP "data/mission/dmaps/save01.map" //mapa misji 1 TPR
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Scylla
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2009, 17:14

Tworzenie map/ misji

Post autor: Scylla » 08 gru 2009, 09:04

Pytania:
Po zrobieniu mapy w jaki sposob mam otworzyc ta mape w edytorze misji ( najlepije byloby opisac w punktach)
Bo jak daje samo przeglądaj i daje ta nowa mape pisze - Misja nie zawiera !Set_Map. Dane są uszkodzone.
Chce abys ktos napisal normalnie po kolei w pkt.

Gdzie ustawic pozycje starterową AI??

Przy warunkach wygranej p isze obok - gracza. Tam trzeba wybrac o jaką druzyne chodzi??

Jak koncze w skrypcie i daje na mape wyskakuje - Wystąpił bląd. Operacja nie zostala ukonczona. Type: Access Violation. Section 02:Przetwarzanie pozycji. Last command proccessed !SET_All_CHaracter Attack_Factor at index 93.

Cos takiego mam za kazdym razem

---złączono---
Mimo to daje ok, i wraca mi dalej do tej mapy, jak gdyby nic, w skrypcie wszystko jest jak dałem.
Następnie daje plik- zapisz jako- zapisuje.
Dwa pliki daje - 1 plik dat - zmienaim nazwe na smission5.dat i daje do poj. misji. nastpenie plik map - tu nie zmieniam nic daje do odpowiedniego foldera ( do mmaps).

Przy odpalaniu tej mapy gre wywala, co jest nie tak??

Najlepiej byloby aby ktos napisal po kolei co zrobic w edytorze misji co zrobic aby zagrac( wystarczy normalna zwykla misja tylko aby narazie w to zagrc)

---złączono---
Muszę stwierdzic że teraz udało mi się mapa. Całkowicie działa i mogę grać, jednak i tak bede potrzebowal pomocy
Scylla

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 08 gru 2009, 17:32

Muszę stwierdzic że teraz udało mi się mapa. Całkowicie działa i mogę grać, jednak i tak bede potrzebowal pomocy
Właśnie o tym mówiłem - po co od razu lecieć z pytaniem na forum, jeśli wystarczy tylko na chwilę wysilić szare komórki.

Na razie nie dam ostrzeżenia za pisanie wielu postów pod rząd i powielanie tematów bez szukania, ale radzę tego nie robić - następnym razem nie będę już tak pobłażliwy.

Temat zamykam, nie warto już go przedłużać.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Zablokowany