Edytor-problem

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pedros1111
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 sty 2010, 13:06

Edytor-problem

Post autor: Pedros1111 » 09 sty 2010, 13:18

1.Mam kłopot. Dzieje się tak w każdej misji... Robimy mapę terenu, później tą drugą. :p Gdy się gra, przeciwnik nie buduje kapalń, ani kamieniołomu! Przecież on nie ma szans, więc wystarczy wytworzyć 1 jednostkę i czekać na jego koniec... Co zrobić, żeby wybudował? W dobrym miejscu?

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 09 sty 2010, 14:39

Sprawa ta była już poruszana.
1)AI nigdy nie zbuduje kamieniołomu ani żadnej kopalni, ratusza, chatki rybackiej ani warsztatu wojennego.
2)po wczytaniu gry, na której AI rozbudowywał swoje miasto, zaprzestaje on wykonywania tej czynności - błąd gry

3)wniosek: nie polecam robić misji, na których AI ma się rozbudowywać - lepiej dać mu gotowe miasto, niech se w nim siedzi i go broni. Sam zrobiłem już 18 własnych misji i AI nigdy nie rozbudowuje się - bo miasta przez niego zrobione są denne, mało funkcjonalne i łatwe w ataku. Ja decyduję o tym, gdzie ma mieć jaki budynek - wtedy przynajmniej ma jakieś szanse na obronę, no i miasto postawione przeze mnie dla AI wygląda ładne - a na "ładność" mapy i skryptu też trzeba zwracać uwagę.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 09 sty 2010, 15:03

:niedowiarek: coś tu nie gra... u mnie za kazdym razem AI buduje kamieniołom :coongada:: zaś nie buduje ani kopalni złota, ani miedzi, ani węgla. Co ciekawe - buduje on zarówno wszystkie kopalnie jak i kamieniołom w oryginalnej misji TSK (np. 9 TSK) lub dla pojedynczego gracza TPR :zamurowany:

Ale kiedy ja robie jakąś misję, AI buduje kamieniołom, resztę miasta i ewentualnie kopalnię węgla (bo nie zawsze) - nie wiem od czego to zalezy - musi być jakiś powód... ale i tak nigdy nie buduje pozostałych dwóch kopalń - muszę mu je stawiać gotowe. :zraniony:

Ja mam zaś inny problem - robię mapy w wersji 0.8 widziałem, że np. TNL niektóre są robione w 0.9 i gra wyskakuje mi do Win. Co jest?? :smutny:
Obrazek

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 sty 2010, 15:25

Dzieje się tak, gdyż plik mapy zawiera znaczniki mówiące AI "tu są kamienie/pokłady rudy", a których miejsce w tym pliku nie jest znane.

Możesz zrobić tak, jak mówi Alanbach - dać mu gotowe kamieniołomy i kopalnie na start, resztę niech sam dobuduje.

@Alanbach (ost. zdania): jeśli w trakcie to zapewne przypadek, jeśli na początku, dałeś złe ścieżki.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Posty: 784
Rejestracja: 02 mar 2009, 12:51
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Joker » 09 sty 2010, 20:46

Ej no! :P Mówiłem , że jak ktoś będzie mieć problem z edytorem niech pisze w moim temacie :zraniony:

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 sty 2010, 21:05

Odrębny problem, odrębny temat. Jeden temat na wszystkie problemy obydwu edytorów nie jest najlepszym pomysłem - jest już taki temat, ale trochę ciężko się przez niego przebić.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ