3 PYTANIA DOTYCZĄCE ROBIENIA MAP

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
megadiabollo
Użytkownik Forum
Posty: 21
Rejestracja: 09 lut 2010, 17:36

3 PYTANIA DOTYCZĄCE ROBIENIA MAP

Post autor: megadiabollo » 09 lut 2010, 17:40

1.Jak usunąć złą górę którą się zrobiło na mapce?
2.Jak wstawić tekst do misji by działał?
3.Jak usunąć cały teren na początkowej mapie w edytorze kroma? żeby nie nakładać na ziemie drugiej warstwy bo później są problemy z górami bo jak kładę góry na 2 warstwy to mi się pokazuje początkowa warstwa<np.zielona 1 warstwa a na nią jest nałożona np. czarna warstwa i jak stawiam górę na czarnej warstwie to warstwa pod górą zamienia się w zieloną!)

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 lut 2010, 18:35

1. W trybie, gdzie standardowo podnosisz teren, prawy przycisk myszy go obniża. Później tylko poprawiasz teren pędzlem/kafelkiem i gotowe.
2. Potrzebny do tego LIBDecoder Lewina - do pobrania stąd:
http://lewin.namsys.com.au/kam/index.ph ... map2bitmap
W pustym miejscu pliku text.lib (Km TPR\data\misc) wystarczy dodać nową wiadomość i dodać jej indeks w pliku misji.
Jeśli udostępnisz komuś misje używające własnych tekstów nie zapomnij dołączyć wspomnianego wyżej plików, gdyż próba wysłania nieistniejącej wiadomości zawiesi grę. Nie należy mieszać różnych wersji (np. na SR2 tylko text.lib pochodzący z SR2).
3. Nie wszystkie tereny się ze sobą łączą, np. góry kamienia mogą leżeć wyłącznie na trawie.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
fanTSK
Użytkownik Forum
Posty: 103
Rejestracja: 03 cze 2008, 14:18
Lokalizacja: Poznań

Post autor: fanTSK » 09 lut 2010, 18:39

1.Należy ją spłaszczyć.
2.Trzeba w LIB File Decoder(czy jakoś tak)Lewina(http://knights.sztab.com/download/LIBDecoder-0.8.1.zip -download) edytować plik LIB, czyli dodać własny wpis i umieścić go w odpowiednim katalogu.
3.Nie kładź dwóch warstw lub usuń pierwszą lub na górę połóż czarną warstwę.

//EDIT Sorry jak zacząłem pisać twojej wypowiedzi jeszcze nie było, a jak wysłałem to już była :coongada::
Obrazek
Obrazek

megadiabollo
Użytkownik Forum
Posty: 21
Rejestracja: 09 lut 2010, 17:36

:};];];

Post autor: megadiabollo » 09 lut 2010, 18:46

3.Nie kładź dwóch warstw lub usuń pierwszą lub na górę połóż czarną warstwę.

A co do lib decoder to dzięki dopiero to rozkminiłem :D

Ja się pytam jak usunąć...
Jak splaszczyć? ja to zmniejszałem i nic tylko teren się psuje

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 lut 2010, 18:55

Są trzy opcje - dwie dotyczą podnoszenia/opuszczania, trzecia wyrównuje. Pobaw się nimi, w końcu coś wyjdzie. Ewentualnie zostaje opcja ręcznego ustawiania wysokości, ale to bardzo żmudna robota, gwarantuję.

fanTSK: spoko, mi też się zdarza ;)
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

megadiabollo
Użytkownik Forum
Posty: 21
Rejestracja: 09 lut 2010, 17:36

sdsadasd

Post autor: megadiabollo » 09 lut 2010, 18:57

Ale to mi się splaszczyć nie chcę, to equalizem się splaszcza co nie? a da się usunąć teren poczatkowy <zieleń>? Ja nawet gór innych nie mogę na te góry wsadzić ,ponieważ teren mi się zmienia na zielony

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 lut 2010, 19:00

Equalize, jak nazwa wskazuje, wyrównuje. Możesz też ręcznie wyrównać innymi narzędziami i włączyć siatkę - idealnie równo być nie musi, nawet źle to wygląda.

Teren początkowy możesz jedynie zastąpić innym. Jeśli chodzi o coś w stylu misji 11 TPR, służy do tego inny kafelek/pędzel.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

megadiabollo
Użytkownik Forum
Posty: 21
Rejestracja: 09 lut 2010, 17:36

dsadsadsa

Post autor: megadiabollo » 09 lut 2010, 19:06

BO jak robie inną górę na tą to mi się wokół góry robi zielony teren i to głupio wygląda wiesz jak to rozkminić? xd Jak nie masz pomysłu to to za kleje jakby takimi dodatkami do gór z kamienia :D
To ja idę dzięki za pomoc trzymaj się :)

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 lut 2010, 19:12

Nie doczytałeś tego, co powiedziałem wcześniej. Nie wszystkie rodzaje terenu mogą się ze sobą łączyć, próba połączenia dwóch niepasujących do siebie spowoduje właśnie oddzielenie ich pasem zieleni. Bodajże w misji 11 TSK góry złota i żelaza są połączone tylko pozornie - ukształtowanie terenu uniemożliwia dostrzeżenie niepasujących kwadracików.

Jak coś powinno się ze sobą łączyć, ale wygląda źle, popraw każdy kwadracik z osobna.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

megadiabollo
Użytkownik Forum
Posty: 21
Rejestracja: 09 lut 2010, 17:36

Post autor: megadiabollo » 09 lut 2010, 19:23

Możesz już zamknąć ten temat :D

ODPOWIEDZ