Szyk żołnierzy AI

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ciężka Jazda
Użytkownik Forum
Posty: 312
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:20
Lokalizacja: Płock

Szyk żołnierzy AI

Post autor: Ciężka Jazda » 25 cze 2010, 13:59

Czy można w jakiś sposób ustalić szyk naszego komputerowego przeciwnika?

(Zmienić z 5x5 - 25 żołnierzy na 4x3 - 12 żołnierzy)

Wkurza mnie to, ponieważ te 25 żołnierzy zajmują strasznie dużo miejsca.

Jest jakaś komenda ?~

Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Posty: 784
Rejestracja: 02 mar 2009, 12:51
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Joker » 25 cze 2010, 14:35

tak...
Wchodzisz w -->Drzewo-->Oddziały--> i tam gdzie masz aby dodać oddział... masz napisane... Ilość żołnierzy w pierwszym rzędzie... I ilość żołnierzy ogółem...

Awatar użytkownika
Ciężka Jazda
Użytkownik Forum
Posty: 312
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:20
Lokalizacja: Płock

Post autor: Ciężka Jazda » 25 cze 2010, 14:52

Chodzi mi o to, aby AI nie zmieniał szyku grupy sam -
Obrazek

Chcę, aby pozostało tak
Obrazek



A nie tak jak na pierwszym Screenie.

Zamiast ogromniastych screenów następnym razem wklejaj linki lub miniaturki. Użyj też funkcji Atrybuty/Rozdzielczość (Właściwości w Windows 7) lub kropki w prawym dolnym rogu w MSPaincie.
//kuba11100

Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Posty: 784
Rejestracja: 02 mar 2009, 12:51
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Joker » 25 cze 2010, 15:27

Aaa ...Hmmm czekaj nie pamiętam dokładnie jak to było...
A no tak! Dajesz Drzewo--> AI--> Formacje obronne AI
I tam sobie ustawiasz... Ilość rzędów ilość żołnierzy... I każdy oddział...
Piechota...
Przeciw konni...
Z daleka...
I Konnica...

Ma swoje ustawienie... Czyli np. jak dasz aby piechota ustawiała się 3x4 To każdy z piechoty ustawi się do takiego szyku...
Czyli nie możesz mieć np kuszników jeden oddział 2x5 a drugi 3x4...
Musisz tak dopasować aby wszędzie pasowało... :wink:
PS: jak masz zamiar robić misje... To popracuj trochę nad mapą więcej... Bo widzę , że nie iskrzy ostrością... :)

Awatar użytkownika
Ciężka Jazda
Użytkownik Forum
Posty: 312
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:20
Lokalizacja: Płock

Post autor: Ciężka Jazda » 25 cze 2010, 15:29

O to mi właśnie chodziło !

Dzięki wielkie Joker.

Ps to prototyp ^^

ODPOWIEDZ