[skrypty] Obliczony współczynnik !AI_WORKER_FACTOR

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

[skrypty] Obliczony współczynnik !AI_WORKER_FACTOR

Post autor: kuba11100 » 16 lip 2010, 23:15

kamfan z KaM CJB NET udostępnił poprawioną rozpiskę, w jaki sposób obliczana jest ilość pomocników:
kamfan pisze:WORKER_FACTOR 01 = Liczba budynków * 10.00 pomocników
WORKER_FACTOR 02 = Liczba budynków * 05.00 pomocników
WORKER_FACTOR 03 = Liczba budynków * 03.33 pomocników
WORKER_FACTOR 04 = Liczba budynków * 02.50 pomocników
WORKER_FACTOR 05 = Liczba budynków * 02.00 pomocników
WORKER_FACTOR 06 = Liczba budynków * 01.66 pomocników
WORKER_FACTOR 07 = Liczba budynków * 01.42 pomocników
WORKER_FACTOR 08 = Liczba budynków * 01.25 pomocników
WORKER_FACTOR 09 = Liczba budynków * 01.11 pomocników
WORKER_FACTOR 10 = Liczba budynków * 01.00 pomocników
WORKER_FACTOR 11 = Liczba budynków * 00.90 pomocników
WORKER_FACTOR 12 = Liczba budynków * 00.83 pomocników
WORKER_FACTOR 13 = Liczba budynków * 00.76 pomocników
WORKER_FACTOR 14 = Liczba budynków * 00.71 pomocników
WORKER_FACTOR 15 = Liczba budynków * 00.66 pomocników
Co prawda sam nie sprawdzałem, ale mam nadzieję, że komuś się przyda.

Link do oryginalnego postu:
http://www.atfreeforum.com/knights/view ... ights#7614
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 17 lip 2010, 08:20

Hmm... A ja już to dość dawno gdzieś widziałem, choć może niekompletne.
Dość użyteczne, choć ja sam i tak wszystko sprawdzam na podglądzie w grze, a gdy ilość pomocników jest niewłaściwa, zmieniam współczynnik.
I tak do skutku.

Bardzo przydatne, gdy AI rozbudowuje wioskę, ale ja z owej możliwości rozbudowy nie korzystam, no bo wiemy, co się dzieje po zapisaniu i wczytaniu gry.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 17 lip 2010, 11:29

Tak, w tym samym temacie ten sam człowiek już to pisał, tylko że wartości różniły się jednak od prawdziwych.

Nie wspomniałem jeszcze, że 15 nie jest maksymalną możliwą wartością, a wpisanie 0 spowoduje zawieszenie gry.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 17 lip 2010, 23:29

Dzięki przyda się. :wink:

Bardzo przydatne, gdy AI rozbudowuje wioskę, ale ja z owej możliwości rozbudowy nie korzystam, no bo wiemy, co się dzieje po zapisaniu i wczytaniu gry.
Dodatkowo AI nie kupuje kopalń i kamieniołomów, no chyba, że jestem zacofany i już coś z tym zrobili. Wiesz Kuba coś na ten temat?

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 18 lip 2010, 11:39

Chyba nie, chociaż najnowszego edytora terenu jeszcze nie sprawdzałem.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 18 lip 2010, 13:28

Wczoraj zauważyłem coś ciekawego. Otóż zrobiłem misję, w której AI miał się rozbudowywać na mapie z misji I TSK w miejscu, w którym zaczynał gracz. I o dziwo, zbudował kamieniołomy. Przestał budować miasto dopiero, gdy przyszedł czas na budowę kopalni złota (nie ma tam tych gór).

Wspomniany przez Robiego problem dotyczy więc tylko nowych, fanowskich map?
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 18 lip 2010, 20:37

Tak, plik mapy zawiera dodatkowo znaczniki mówiące komputerowi, gdzie można wydobyć surowce. Niestety, nikt jeszcze nie wie gdzie są i jak ich używać.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ