Edytowanie istniejących misji w edytorach Kroma i Leniwa.

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Fantom123
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 lip 2010, 07:47
Lokalizacja: Zamość

Edytowanie istniejących misji w edytorach Kroma i Leni

Post autor: Fantom123 » 20 lip 2010, 07:52

Witam wszystkich, jestem nowy na forum. Mam takie pytanie, czy jest możliwość edytowania istniejących map i misji, które są dostępne w kampaniach TPR i TSK? Chodzi mi głównie o to, czy można np. dodawać nowe budynki itp. Próbowałem już coś edytować, jednak z miernym skutkiem. Proszę o poradę. Pozdrawiam :D [/b]

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 20 lip 2010, 11:10

Takie edytowanie jest prostsze od robienia misji na nowo. W edytorze Kroma 0.6b ładujesz mapkę i możesz sobie wszystko zmieniać, dodawać drzewa, jakieś góry, co tylko byś chciał. W edytorze Lewina wczytujesz misję i z opcją GUI (to że widać na mapie budynki, ustawienie wojsk itd.) zrobisz co Ci się podoba. Nie wiem co w tym trudnego, ja tak się nauczyłem robić skrypt od podstaw. :D

Fantom123
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 lip 2010, 07:47
Lokalizacja: Zamość

Post autor: Fantom123 » 20 lip 2010, 13:44

Ogólnie chodzi mi o to, że wgrywam mapę z kampanii do edytora terenu Kroma tego co można pobrać w dziale download i pokazują mi się na mapie białe kwadraty, prostokąty i czerwone krzyżyki, nie mam pojęcia czy tak ma być dlatego pytam.

Oprócz tego gdy wgrywam misję do edytora Leniwa nie mogę swobodnie poruszać się po przestrzeni, którą chce edytować, nie mogę przesuwać się ani w górę ani w dół (widać budynki i jednostki na beżowym tle), a po chwili cały edytor się wiesza i wyskakuje jakiś błąd :evil:

Chce uzyskać od was cennych porad, proszę się nie denerwować:)

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 20 lip 2010, 14:40

Fantom123 pisze:Chce uzyskać od was cennych porad, proszę się nie denerwować:)
Na początek więc polecam trochę poczytać w tym dziale. Pewnie na ze 3/4 twoich problemów odpowiedzi znajdziesz w ten sposób, bo inni też mieli takie problemy.

Dziwne, że ja też je miałem, a jakoś do większości rozwiązań doszedłem sam...

Robi, umiesz skrypt od podstaw? Winszuję, ja umiem tylko z "drzewa" :D
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 20 lip 2010, 16:55

Za długo zwlekam z publikacją nowego FAQ'a (jakkolwiek to się czyta), czas na oficjalną betę chociaż...
Fantom123 pisze:Ogólnie chodzi mi o to, że wgrywam mapę z kampanii do edytora terenu Kroma tego co można pobrać w dziale download i pokazują mi się na mapie białe kwadraty, prostokąty i czerwone krzyżyki, nie mam pojęcia czy tak ma być dlatego pytam.
Wrzuć go do katalogu z grą lub ściągnij przepakowaną wersję z mojej strony (link w podpisie).
Fantom123 pisze:Oprócz tego gdy wgrywam misję do edytora Leniwa nie mogę swobodnie poruszać się po przestrzeni, którą chce edytować, nie mogę przesuwać się ani w górę ani w dół (widać budynki i jednostki na beżowym tle), a po chwili cały edytor się wiesza i wyskakuje jakiś błąd :evil:
"Jakiś błąd" - zawsze podawaj treść, chociaż tutaj ewidentnie widać, że nie podałeś ścieżki do katalogu z grą w opcjach. Ustaw to, lub ręcznie załaduj mapę (pasek ścieżki nad polem edycji, nie ten w drzewie - ten drugi ustala tylko linię w kodzie).
Lewina, nie Leniwa.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2010, 15:04 przez kuba11100, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 21 lip 2010, 13:51

@rTeq pisze:
Fantom123 pisze:Chce uzyskać od was cennych porad, Robi, umiesz skrypt od podstaw? Winszuję, ja umiem tylko z "drzewa" :D
Kiedy jak się uczyłem to był tylko kompilator i dekompilator, nic więcej. :smiesne:

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 21 lip 2010, 15:52

Tak, pamiętam to. Wtedy jeszcze misji nie robiłem, ale uwielbiałem wprowadzać lekkie zmiany, np. zmieniać zawartość mojego spichrza, czy dodać troszkę wojska na początek. Pamiętam też, że dodałem sojusznikowi z misji 10 TPR trochę drewna i dobudowałem drogę przed jednym z warsztatów.
Ale miałem radochę :)
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

Fantom123
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 lip 2010, 07:47
Lokalizacja: Zamość

Post autor: Fantom123 » 22 lip 2010, 08:05

Udało mi się jakoś dojść już do tego wszystkiego, jednak to nie jest takie trudne. Tylko mam jeszcze takie jedno pytanko, czy jest możliwość tworzenia ulic jakoś szybciej niż wpisywanie tych mozolnych skryptów? Pozdrawiam.:)

Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Posty: 784
Rejestracja: 02 mar 2009, 12:51
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Joker » 22 lip 2010, 08:43

Tak. Wystarczy wejść w Rozmieszczenie, wybrać drużynę i smarować drogę po mapie ;P

Folvox
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 28 lip 2010, 16:47

Post autor: Folvox » 28 lip 2010, 17:22

Cześć, jestem nowy. Od niedawna mam K&M i mam kilka problemów, które są napisane w podpisie. Jednakże napiszę tutaj jeden:

Jak zamieścić w wodzie ryby, i jak zrobić tak, by w edytorze Kroma pojawiały się budynki? (pojawiają mi się tylko białe duże kwadraty).
I sorki, że tutaj się wypowiem, ale:
Jak zrobić, by kampania mi się nie wyłączała?
Jak zrobić mapę? (Budynki mi się nie ładują, są białe.) Jak załadować do wód ryby? Kampanie mi się wyłączają!
Jak zrobić coś typu misja? Mam problem! Pomóżcie!

ODPOWIEDZ