Tworzenie nowych misji->kilka istotnych pytań

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Shinobi
Użytkownik Forum
Posty: 10
Rejestracja: 22 lut 2011, 01:15
Lokalizacja: Zachodnio-pomorskie
Kontakt:

Tworzenie nowych misji->kilka istotnych pytań

Post autor: Shinobi » 22 lut 2011, 01:36

Witam wszystkich!
Jako, że to mój pierwszy post chciałbym się przedstawić nim przejdę do sedna.
Nazywam się Piotrek interesuję się C++,modelowaniem oraz teksturowaniem. Oprócz tego ASG i koszykówka. Do waszego forum przyciągnęło mnie...hmmm...w sumie to google i gra-klasyk którą z pewnością jest KaM. Osobiście grałem w nią już dawno lecz teraz odkurzyłem z półki i chcę ją wykorzystać ,,inaczej" :). Chodzi mi oczywiście o edycję.

Przechodząc do rzeczy mam do Was kilka pytań. Mianowicie w dziale misje cały proces tworzenia nowych misji jest omówiony bardzo pobieżne żeby nie powiedzieć na chybcika dlatego też posiadam kilka pytań. Aby było łatwiej ponumeruję je.
1. Czy da się tworzyć nowe grafiki lub przerabiać stare? Jeśli tak to w jakim stopniu jest to możliwe. Czy jeśli potrenuję będę w stanie osiągnąć poziom jakości zbliżony do tego z gry czy też może nie mamy tak dokładnego narzędzia?
2. Stawianie jednostek. Jak przeczytałem nie jest ono możliwe w żadnym z edytorów i da się ,,to" zrobić jedynie za pomocą skryptów. Moglibyście podać takowego przykład na postawienie topornika w miejscu x,y,z? Zapewne jest to prosty kod?
3. Skoro jesteśmy przy stawianiu jednostek co z ścieżkami ruchu? Pewnie także muszą być oskryptowane, więc tu zachodzi pytanie. Czy ktoś to osiągnął? Czy warto abym poświęcił czas na grzebanie w kodzie gry?
4. Ogólna inteligencja all -> jak wymagające jest oskryptowanie all aby sama robiła formacje,rekrutowała wojsko. A jak jesteśmy przy wojsku to jego konkretne lokacje. Zgaduję ze to już pewnie jest tylko z budynkami przeze mnie postawionymi?


Oprócz tego mam pytanie w trochę innym temacie jednak nie chcę nowego zakładać.
Mianowicie połączyłem się z kolegą w lanie wg instrukcji z tego forum. Wszystko ładnie działa do czasu. pewnym momencie dosłownie ,,coś" się chrzani. Po prostu nie widzimy swoich jednostek budynków. Tam gdzie ja postawię garbarnie on widzi plac budowy. Ja produkuję 20 żołdaków on widzie 10. Najlepsze jest to że on może mi wybić żołnierzy tymi nie widzialnymi ale ja tego nie odczuwam. Oni giną tylko u niego. Tak samo jest z niszczeniem miasta...
Wiecie może czy jest to spowodowane?

Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli temat założyłem w złym dziale serdecznie przepraszam i proszę o przeniesienie. To samo tyczy się mojej ortografii starałem się utrzymać ją na jak najwyższym poziomie :).
Zastanawiałem się czy nie napisać w ,, Nowe misje: pisanie skryptów i download" jednak zgodnie z ścisłymi zasadami doszedłem do wniosku że nie jest to temat na prośby o pomoc.

Wszystkim którzy pomogą serdecznie dziękuję za pomoc i jeszcze raz proszę o wybaczenie moderatora jeśli zrobiłem coś źle :).
Pozdrawiam Shinobi.

Watashi-tachi wa kokorokara subete o mukaeru
Anata wa songen-shi shitai baai wa, songen o motte ikiru.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Tworzenie nowych misji->kilka istotnych pytań

Post autor: kuba11100 » 22 lut 2011, 11:03

Shinobi pisze:1. Czy da się tworzyć nowe grafiki lub przerabiać stare? Jeśli tak to w jakim stopniu jest to możliwe. Czy jeśli potrenuję będę w stanie osiągnąć poziom jakości zbliżony do tego z gry czy też może nie mamy tak dokładnego narzędzia?
Można przerabiać istniejące grafiki, do tego służy GraphicsEditor (eksport i import plików PNG).
Shinobi pisze:2. Stawianie jednostek. Jak przeczytałem nie jest ono możliwe w żadnym z edytorów i da się ,,to" zrobić jedynie za pomocą skryptów. Moglibyście podać takowego przykład na postawienie topornika w miejscu x,y,z? Zapewne jest to prosty kod?
Jakieś stare wiadomości, przyzwoite WYSIWYG-i istnieją już od dawna :-) Aktualna wersja edytora misji Lewina jest w dziale download strony.
Jeśli interesują Cię skrypty, poczytaj plik pomocy edytora powyżej i poradnik przyklejony w dziale "Nowe misje".
Shinobi pisze:3. Skoro jesteśmy przy stawianiu jednostek co z ścieżkami ruchu? Pewnie także muszą być oskryptowane, więc tu zachodzi pytanie. Czy ktoś to osiągnął? Czy warto abym poświęcił czas na grzebanie w kodzie gry?
Czegoś takiego w kodzie gry nawet nie ma.
Shinobi pisze:4. Ogólna inteligencja all -> jak wymagające jest oskryptowanie all aby sama robiła formacje,rekrutowała wojsko. A jak jesteśmy przy wojsku to jego konkretne lokacje. Zgaduję ze to już pewnie jest tylko z budynkami przeze mnie postawionymi?
Szkolenie rekrutów i wojska jest samoczynne - pierwsze możesz opóźnić ręcznie, drugie zależy od tego, co w danej chwili jest w warowni.
Pozycje i formacje obronne ustawia się samemu, dla poszczególnych grup (np. piechota, strzelcy).
Budynki możesz albo ustawić samemu, albo zlecić automatyczną rozbudowę - weź tylko pod uwagę, że na własnych mapach nie będą wtedy budowane kamieniołomy i kopalnie, a budynki z TPR - nie dość, że nie będą budowane w ogóle, to nawet jeśli zostaną dodane na starcie, nie będą w nich szkoleni żołnierze.
Shinobi pisze:Oprócz tego mam pytanie w trochę innym temacie jednak nie chcę nowego zakładać.
Mianowicie połączyłem się z kolegą w lanie wg instrukcji z tego forum. Wszystko ładnie działa do czasu. pewnym momencie dosłownie ,,coś" się chrzani. Po prostu nie widzimy swoich jednostek budynków. Tam gdzie ja postawię garbarnie on widzi plac budowy. Ja produkuję 20 żołdaków on widzie 10. Najlepsze jest to że on może mi wybić żołnierzy tymi nie widzialnymi ale ja tego nie odczuwam. Oni giną tylko u niego. Tak samo jest z niszczeniem miasta...
Wiecie może czy jest to spowodowane?
Znany bug w TPR, przez sieć najlepiej grać w TSK.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Shinobi
Użytkownik Forum
Posty: 10
Rejestracja: 22 lut 2011, 01:15
Lokalizacja: Zachodnio-pomorskie
Kontakt:

Post autor: Shinobi » 22 lut 2011, 13:09

A mógłbyś mi coś wyjaśnić?
Mianowicie zrobiłem bardzo małą mapkę na próbę w edytorze map. nazwałem ją save21 co by nie musieć podmieniać.
Chcę ją wczytać w edytorze misji aby dodać do niej resztę istotnych rzeczy w tym wojsko jednak edytor misji jej nie widzi.
Anata wa songen-shi shitai baai wa, songen o motte ikiru.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 22 lut 2011, 14:48

Shinobi pisze:nazwałem ją save21 co by nie musieć podmieniać.
Pliki map możesz nazywać dowolnie, to pliki misji trzeba podmieniać.

Wklej plik mapy gdzieś do katalogu z KaM\data\mission (możesz zrobić osobny katalog na własne misje, będzie mniejszy bałagan) i ustaw w opcjach edytora ścieżkę do KaM. Ewentualnie, wczytaj plik mapy ręcznie z pola ze ścieżką nad widokiem mapy.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Shinobi
Użytkownik Forum
Posty: 10
Rejestracja: 22 lut 2011, 01:15
Lokalizacja: Zachodnio-pomorskie
Kontakt:

Post autor: Shinobi » 23 lut 2011, 02:42

Hmm...
Dzięki znowu pomogłeś :)..
Ale pojawił się nowy problem.
Zrobiłem w sumie już wszystko.
To znaczy mapę,wojsko,warunki zwycięstwa/przegranej itp jednak gdy chcę włączyć misję nic się nie dzieje. [ciemny ekran i gra się wykłada]
Podmieniłem i mission i mapę bo nie bardzo rozumiem jak ma mi się w misji załadować mapa którą ja chcę skoro gra nie wie która to mapa a domyślnie ma mapę i jej ścieżkę save01...
Źle coś robię?
Jak trzeba będzie to wyślę ci ew moją ,,twórczość"...
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Anata wa songen-shi shitai baai wa, songen o motte ikiru.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 23 lut 2011, 10:51

Zła ścieżka do mapy w pliku misji.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ