Ustawienie wrogich oddziałów we własnej misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Flagg
Użytkownik Forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:46

Ustawienie wrogich oddziałów we własnej misji

Post autor: Flagg » 30 maja 2011, 21:32

Problem dotyczy ustawienia wrogich oddziałów w mojej misji.

Na mapce jeden z przeciwników ma bazę w górach, zrobiłem coś w stylu drogi-wąwozu, a na górze ustawiłem wrogich kuszników. Gdy ustawię jego oddziały wszystko wygląda w porządku, ale jak zaczynam grę, to przemieszczają się w inne miejsce.
Próbowałem zaznaczać opcję "Idź" i wpisałem tam identyczne kordy, na których stoi dowódca (lub zmienione o 1), ale później i tak wracali tam gdzie chciał komputer, a nie ja.

Czy jest jakiś sposób, żeby oddziały pozostały na swoich miejscach?

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 30 maja 2011, 21:48

O, chyba moje PW wcięło.

Ustaw pozycje obronne i oddziały w tej samej kolejności w kodzie. Tzn. w widoku drzewa jak masz przykładowo:
- piechota na 10:10 tylna linia
- piechota na 20:20 tylna linia
to oddziały muszą być ustawione:
- topornicy na 10:10
- topornicy na 20:20

Kolejność możesz zmienić opcją pod prawoklikiem w widoku drzewa.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Flagg
Użytkownik Forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:46

Post autor: Flagg » 30 maja 2011, 22:22

Tak, PW wcięło.. :)

Poustawiałem tak jak poradziłeś, wcześniej nie miałem nic w "pozycjach obronnych", a tylko w "oddziałach".. Teraz wiem, że trzeba się jeszcze dłużej pobawić, ale w końcu kusznicy stoją na krańcu skał i po obu stronach mostu :twisted: Wielkie dzięki za pomoc Kuba, gdyby nie Ty pewnie nie zdziałałbym nic.. :)
Jeszcze nie rozgryzłem ataków AI na moją osadę (lub między sobą), ale na to przyjdzie czas później, mam nadzieję.. :)

Jeszcze dwa pytanka mi się nasunęły

Przy ustawianiu pozycji obronnych mogę zmienić promień obrony - ile powinien wynosić i jaki jest jego przelicznik?

Maks żołnierzy (tylko TPR) - ile mogę tam wklikać (przy 6 graczach), żeby nie ograniczać wroga, a z kolei minimalizować szansę na "pijaków"?

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 31 maja 2011, 18:01

Promień ustaw w zależności od tego, jak daleko jest osada. Przelicznika nie ma - wartość jest promieniem wg kratek.

Jeśli drużyny wroga mają ustawione ataki, ograniczanie im żołnierzy nie jest konieczne - same od czasu do czasu się zredukują. Limit ogólny jednostek (czyli cywile, żołnierze, zwierzęta i ruchome rośliny wodne) wynosi około 1200 (ciężko to dokładnie określić).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Flagg
Użytkownik Forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:46

Post autor: Flagg » 01 cze 2011, 00:36

Dzięki za pomoc, jutro chyba znów będę walczył do późna ;)

ODPOWIEDZ