budynki w edytorach

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Gość

budynki w edytorach

Post autor: Gość » 18 wrz 2011, 19:41

Utknąłem w połowie tworzenia swojej pierwszej w życiu misji. Zrobiłem kopalnie, kamień, budynki itd. zapisałem wszystko w plikach .map, .txt po czym okazało się, że jak ponownie załaduje zapisany plik lub otworzę mapę w edytorze misji nie mam już żadnych budynków ani dróg. Z góry dziękuje za pomoc. Używam edytorów z tej strony kroma i lewina mam xp sp3 i zamontowany sp do KM

Cavv
Użytkownik Forum
Posty: 214
Rejestracja: 26 paź 2008, 17:40
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Cavv » 18 wrz 2011, 19:46

Tekst z pliku .txt musisz skopiować do edytora misji Lewina, bo tam używa się formatu .dat
A tak btw - to zły dział
Veni ergo sum ))

Gość

nie pomogło

Post autor: Gość » 18 wrz 2011, 21:22

dziękuje za odpowiedz bardzo bardzo, ale niestety to nie pomogło. Budynki są w skrypcie, ale nadal ich nie widać i pojawia się jakiś błąd o błędzie w pierwszej linii chyba przesłonięty napisem żeby czekać bez końca i możliwości przesunięcia go moge wysłać screen na gg lub @... :(

Cavv
Użytkownik Forum
Posty: 214
Rejestracja: 26 paź 2008, 17:40
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Cavv » 18 wrz 2011, 21:34

Wklej może tutaj ten skrypt
Veni ergo sum ))

Gość

skrypt

Post autor: Gość » 18 wrz 2011, 21:40

!SET_MAP "\data\mission\smaps\save00.map"
!SET_MAX_PLAYER 2

!SET_CURR_PLAYER 0 //
!SET_HUMAN_PLAYER 0
!ENABLE_PLAYER 0

!CENTER_SCREEN 1 1

// Reveal Maps

// Goals

// Lost Goals

// Messages

// Animals

// Wares to all


// Color
!SET_NEW_REMAP 24 25 27 28 29 30 30 31 // Czerwony
!SET_MAP_COLOR 229 // Czerwony


// Alliances


// Blocked Buildings


// Pre-Allowed Buildings

!RELEASE_ALL_HOUSES


// Buildings
!SET_HOUSE 11 23 86 //
!SET_HOUSE 5 11 87 //
!SET_HOUSE 3 27 86 //
!SET_HOUSE 15 16 86 //


// Roads
!SET_STREET 12 87
!SET_STREET 13 87
!SET_STREET 14 87
!SET_STREET 15 87
!SET_STREET 16 87
!SET_STREET 17 87
!SET_STREET 18 87
!SET_STREET 19 87
!SET_STREET 20 87
!SET_STREET 21 87
!SET_STREET 22 87
!SET_STREET 23 87
!SET_STREET 24 87
!SET_STREET 25 87
!SET_STREET 26 87
!SET_STREET 11 88
!SET_STREET 12 88


// Plough Fields


// Wine Fields


// Units


// Units By Storehouse


// Wares


// Weapons


// Troops


!SET_CURR_PLAYER 1 //
!ENABLE_PLAYER 1
!SET_AI_PLAYER

!SET_AI_START_POSITION 1 1
!SET_AI_CHARACTER RECRUT_COUNT 0
// AI Defence Formations

// AI Defences

// AI Attacks
!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 100

// Color
!SET_NEW_REMAP 32 33 34 35 36 37 38 39 // Niebieski 3
!SET_MAP_COLOR 36 // Niebieski 3


// Alliances


// Blocked Buildings


// Pre-Allowed Buildings



// Buildings


// Roads


// Plough Fields


// Wine Fields


// Units


// Units By Storehouse


// Wares


// Weapons


// Troops

Gość

ps

Post autor: Gość » 18 wrz 2011, 21:42

to oczywiście tylko 3 pierwsze budynki na probe bo calosc nie zadziałała potem stwierdziłem że nie ma sensu się męczyć jak po wyjściu z programu i tak nic nie zostaje...

Cavv
Użytkownik Forum
Posty: 214
Rejestracja: 26 paź 2008, 17:40
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Cavv » 18 wrz 2011, 21:52

Musisz odkryć mapę, tzn !CLEAR_UP, a i dodaj jakieś cele misji, bo bez nich automatycznie wygrywasz.
Veni ergo sum ))

Gość

hmm

Post autor: Gość » 18 wrz 2011, 22:11

To też nie pomogło, ale widzę, że trafiłem na odpowiednią osobę. Mam propozycję: może (bardzo grzecznie proszę) zgodziłby się Pan np. przez gg poprowadzić mnie za rękę krok po kroku na podstawie screenów łatwiej poznać co robię nie tak a i mi też łatwiej skumać co gdzie wkleić itp. W zamian mogę zaoferować tylko, że będzie Pan pierwszym który zobaczy i przetestuje moją misję, ale może warto, bo pomysł jak na pierwszą misję mam chyba ciekawy, a poza tym gdyby nie pomoc takich jak Pan nie byłoby następców...
Jeśliby się Pan zgodził np. od jutra to proszę o info na kapitano@poczta.fm z góry dziękuję, bo gram w KM od lat prawie wyłącznie testowałem nie zawsze wygrywając wszystkie misje również ze strony lewina teraz chciałbym spróbować sam coś stworzyć dla innych pomysły są liczne tylko problem z wykonaniem, ale każdy najpierw się uczy potem robi...

Cavv
Użytkownik Forum
Posty: 214
Rejestracja: 26 paź 2008, 17:40
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Cavv » 18 wrz 2011, 22:20

Nie zwaracaj się do mnie "pan" 8-) Jeśli to nie pomogło, to spróbuj wstawić te budynki od nowa w edytorze Lewina
Veni ergo sum ))

Gość

sansei

Post autor: Gość » 18 wrz 2011, 23:37

wole Pan niż sansei czy jakoś tak naprawde myślę, że ze screenami byłoby łatwiej jakbyś mi podał swoje gg (moje 8555060) może byłoby szybciej i prościej...

ODPOWIEDZ