Edytor misji się zawiesza

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Edytor misji się zawiesza

Post autor: Jared » 15 sie 2012, 13:55

Edyto misji 0.9 zawiesza się po wklejeniu większej ilości skryptów i przejściu w widoku na mapę. Kombinować z wklejaniem skryptu w małych porcjach, czy po prostu poczekać, bo duuużo skryptu po prostu dłużej się ładuje?
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum
Posty: 470
Rejestracja: 23 lut 2006, 22:35
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Luki » 15 sie 2012, 15:55

Też tak miałem. Jeśli robisz w RMKU, to pobuduj wioski, dodaj towary i jednostki w RMKowym edytorze, a pozycję obronne i kilka pozostałych parametrów AI zrób w wersji 0.2 edytora.
Jeśli do TPR/TSK, to ci nie pomogę.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, 12:13 przez Luki, łącznie zmieniany 1 raz.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 15 sie 2012, 17:24

Przy każdym przejściu z widoku skryptu na mapę edytor interpretuje cały plik od nowa, dlatego też wklejając plik w małych kawałkach tylko wydłużysz czas czekania.
Może wyglądać na zwieszony, ale faktycznie taki nie być, na procesorze 2,4 GHz i 0,5 GB RAM największe mapy wczytywały mi się dobre parę minut.

Dodam jeszcze, nigdy nie zapisuj pliku w widoku skryptu - wtedy edytor też przetwarza cały plik, choć przy przełączeniu na mapę robi to jeszcze raz.

Edytora z Remake'a możesz spokojnie użyć do robienia misji do oryginalnego KaM, byle byś tylko nie wstawiał niczego, czego w oryginale nie ma (np. targu).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 15 sie 2012, 18:31

@Luki
Pracuję w edytorze Lewina.

@kuba111000
Poczekam zatem, przy ponad połowie skryptu robiło się to dobre kilka minut, więc i teraz gdy już mam około 3/4 po prostu to zostawię ;) Jak coś będzie nie tak, to jeszcze dziś dam znać, jeśli nie - do zamknięcia.
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum
Posty: 470
Rejestracja: 23 lut 2006, 22:35
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Luki » 16 sie 2012, 12:14

Toć się domyśliłem...

To dalej nie wyjaśnia, czy tworzysz misję pod Remake czy pod TSK/TPR.

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 16 sie 2012, 12:19

Po oryginalną wersję. Jeśli misja się nie odpala w ogóle, co może być źle? Dodam, że skrypty w edytorze się załadowały.
Obrazek
kris992 -> Jared

The Husarz pl
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 21 lip 2012, 19:20

Post autor: The Husarz pl » 16 sie 2012, 14:37

Mi jak mówił Kuba że trzeba mapę wczytac po przez plik/nowy i scieżkie do mapy która musi byc gdzieś w folderze z k&m wczytuje i czarna mapa zacina się i piszę program KaMMission Edit przestał działac Pomocy !
Taranem ich !

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 16 sie 2012, 15:10

@Jared: Na 99% zła ścieżka do pliku mapy w skrypcie. Zajrzyj do jednej z oryginalnych, żeby mieć wzór. Chyba, że po prostu nie odsłoniłeś mapy.

@The Husarz pl: Spokojnie, oddychaj, wstaw znaki interpunkcyjne. Ustaw ścieżkę do KaM w opcjach, podaj prawidłową ścieżkę do KaM w oknie nowego pliku i jeśli trzeba to wczytaj mapę jeszcze raz z poziomu paska nad mapą (lub jej brakiem, jeśli jest tylko czarne tło).
Ewentualnie ściągnij edytor na nowo i powtórz ww. czynności.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 16 sie 2012, 15:55

Mapa odsłonięta oczywiście ;) Plik źródłowy właśnie też chyba dobry, chociaż mam rozpakowaną kampanię TNL, a plik odnosi się do pliku mapy z folderu 'smaps', czy to dobra lokalizacja? I jeszcze jest fakt, że na początku plik mapy był poza folderem z grą, dopiero później mapę wrzuciłem do folderu 'smaps', a potem zmieniłem ścieżkę.
Obrazek
kris992 -> Jared

The Husarz pl
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 21 lip 2012, 19:20

Post autor: The Husarz pl » 16 sie 2012, 16:42

Działa ale wszystkie góry co zrobiłem po prostu wszystko jest płaskie i nie
pokazuje kilku drzew iglastych co w edytorze map posadziłemm to normalne czy bug
Taranem ich !

ODPOWIEDZ