Edytor misji się zawiesza

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 16 sie 2012, 19:41

@Jared: mapę możesz umieścić gdziekolwiek wśród katalogów z KaM, nie masz tu już takich restrykcji jak w przypadku plików misji. W sumie nawet lepiej jest stworzyć nowy katalog na własne mapy zamiast podmieniać oryginalne, mniej roboty i dla Ciebie, i dla późniejszych ściągających.

Rzuć też okiem na rozmiar mapy - misji bodajże 12 TNL (ta z niby ukrytą, wąską ścieżką w górach na samym południu) wielu nie mogło uruchomić przez to, że KaM-owi z jakichś racji nie podobała się wysokość jej mapy.

Na wypadek przepisz do posta pierwszą linijkę pliku misji (o ile to tam jest ścieżka do mapy).

@The Husarz pl: ten edytor już tak ma, jeśli przeszkadza Ci to w rozmieszczaniu budynków możesz zrobić część mapy w edytorze Remake'a, a potem uzupełnić edytorem Lewina to, czego w tym pierwszym jeszcze nie można.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

The Husarz pl
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 21 lip 2012, 19:20

Post autor: The Husarz pl » 16 sie 2012, 19:45

dzięki kuba
Taranem ich !

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 16 sie 2012, 19:57

kuba11100 pisze:@Jared: mapę możesz umieścić gdziekolwiek wśród katalogów z KaM, nie masz tu już takich restrykcji jak w przypadku plików misji. W sumie nawet lepiej jest stworzyć nowy katalog na własne mapy zamiast podmieniać oryginalne, mniej roboty i dla Ciebie, i dla późniejszych ściągających.

Rzuć też okiem na rozmiar mapy - misji bodajże 12 TNL (ta z niby ukrytą, wąską ścieżką w górach na samym południu) wielu nie mogło uruchomić przez to, że KaM-owi z jakichś racji nie podobała się wysokość jej mapy.

Na wypadek przepisz do posta pierwszą linijkę pliku misji (o ile to tam jest ścieżka do mapy).

@The Husarz pl: ten edytor już tak ma, jeśli przeszkadza Ci to w rozmieszczaniu budynków możesz zrobić część mapy w edytorze Remake'a, a potem uzupełnić edytorem Lewina to, czego w tym pierwszym jeszcze nie można.
!SET_MAP "Program Files\Km TPR\data\mission\TNLmaps\save01.map"

Czy możliwe jest, że KaM TPR 'nie dźwiga' pliku z misją? To mapa 192x192 niemal w całości zabudowana, plik waży aż ponad 300 kB, gdzie pozostałe do 60... Skrypt misji mam skopiowany do notatnika, masz jakiś pomysł, jak zrobić, żeby w końcu zadziałało?
Obrazek
kris992 -> Jared

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 16 sie 2012, 20:00

Ścieżka jest podawana względem do binarki, tutaj powinno być !SET_MAP "data\mission\TNLmaps\save01.map"

Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, żeby KaM nie przyjął mapy przez za duży rozmiar pliku.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 16 sie 2012, 20:22

Czy to było/mogło być przyczyną nie działania misji? Pytam, bo najlepiej jakbym przyczynę znał - misja w edytorze odpala mi się z godzinę :?
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 17 sie 2012, 17:56

Teraz po wrzuceniu ścieżki, którą podałeś na minimapie są tylko domy i ulice, a poza tym jest czarno :?
Obrazek
kris992 -> Jared

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 17 sie 2012, 19:06

Tak, to najprawdopodobniejsza przyczyna. Teraz tylko popraw ścieżkę do KaM w opcjach edytora :)

Jak pomimo tego nadal będzie się tak działo to po prostu wczytuj mapę dla edytora ręcznie, nad czarnym tłem jest pole ze ścieżką do mapy i przycisk "przeglądaj" - wadą tego rozwiązania jest to, że będziesz to musiał robić za każdym wczytaniem misji w edytorze.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 17 sie 2012, 19:16

Nie no, takie rzeczy to ja wiem, bawię się w to nie od dziś, tyle, że ze sporymi przerwami i zawsze zapominam pewne rzeczy ;)

Teraz ładuje mi się, pewnie jeszcze jakaś godzinka ;) Co zrobić z tym czarnym 'tłem', zostawić tak? Dziwne, bo mapa załadowana w edytorze misji jest 'czarna', a w edytorze map jest wszystko ok...
Obrazek
kris992 -> Jared

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 17 sie 2012, 21:17

Pisałem post wyżej, trzymaj zrzut dla ścisłości:
Obrazek
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 17 sie 2012, 21:26

Działa :) Skasowało mi część domów w jednym obszarze na mapie, ale to nie jest duży problem :)
Obrazek
kris992 -> Jared

ODPOWIEDZ