Seria pytań dotyczących edytora misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Seria pytań dotyczących edytora misji

Post autor: Jared » 23 sie 2012, 15:38

1. Pozycja startowa AI - w edytorze figuruje coś o 'końcu miasta', do czego właściwie to służy, jak wpływa na rozgrywkę i gdzie najlepiej ustawić PS?

2. Czy da się ustawić w 'pozycjach obronnych', aby oddziały w pierwszej kolejności zajmowały te pozycje, a potem inne?

3. Ataki AI - mógłby ktoś szerzej opisać 'powtarzający się - kombinacja'? Co konkretnie znaczy liczba żołnierzy potrzebnych do ataku? Ilość wyprodukowanych wojaków przed atakiem, ilość posiadanego wojska, czy ilość żołnierzy biorących udział w ataku? I co do 'powtarzającego się' - czy atak zaczyna się podczas wyprodukowania żołnierza, który dopełni podaną ilość, czy AI czeka na dokończenie formowania się całego oddziału?

4. I tak ogólniej o atakach AI powtarzających się - kombinacjach, czy AI czeka na produkcję wojaków, czy na czas podany w skrypcie?

4a. Czy ustawienie czasu przykładowo 1 godziny oznacza, że atak będzie się powtarzał co godzinę? (tutaj to się właściwie upewniam, ale wolę to wiedzieć na sto procent)

5. Czy w ataku współrzędne budynku to muszą być współrzędne 'wejścia', czy dowolna współrzędna, na której budynek się znajduje?

6. Czy jest jakiś schemat co do rozbudowy wioski AI? Czy da się przewidzieć, jakie budynki AI postawi i w którym kierunku powiększy swą wioskę?

7. Zna ktoś podane w edytorze 'różne wartości' dla liczby pomocników, tak jakbym np. chciał, aby komputer miał 40 pomocników?
Obrazek
kris992 -> Jared

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 23 sie 2012, 18:20

1. Pozycja startowa AI - w edytorze figuruje coś o 'końcu miasta', do czego właściwie to służy, jak wpływa na rozgrywkę i gdzie najlepiej ustawić PS?
Pozycja startowa ma wpływ przy rozbudowie, atakach i automatycznym rozmieszczaniu wojsk (jeśli brak pozycji obronnych), najlepiej ustawić ją gdzieś w centrum, przy głównym spichrzu lub właśnie na obrzeżach miasta.

2. Czy da się ustawić w 'pozycjach obronnych', aby oddziały w pierwszej kolejności zajmowały te pozycje, a potem inne?
Tak - w jakiej kolejności ustawisz je w skrypcie/widoku drzewa, w takiej będą zajmowane w grze. W widoku drzewa możesz je przesuwać opcją pod prawoklikiem.

3. Ataki AI - mógłby ktoś szerzej opisać 'powtarzający się - kombinacja'? Co konkretnie znaczy liczba żołnierzy potrzebnych do ataku? Ilość wyprodukowanych wojaków przed atakiem, ilość posiadanego wojska, czy ilość żołnierzy biorących udział w ataku? I co do 'powtarzającego się' - czy atak zaczyna się podczas wyprodukowania żołnierza, który dopełni podaną ilość, czy AI czeka na dokończenie formowania się całego oddziału?
4. I tak ogólniej o atakach AI powtarzających się - kombinacjach, czy AI czeka na produkcję wojaków, czy na czas podany w skrypcie?
4a. Czy ustawienie czasu przykładowo 1 godziny oznacza, że atak będzie się powtarzał co godzinę? (tutaj to się właściwie upewniam, ale wolę to wiedzieć na sto procent)
Z tego co pamiętam, najpierw musi upłynąć dany wcześniej czas, potem atak działa tak samo jak typ 0 (powtarzający się). Późniejsze przerwy między atakami zależą tylko od tego, jak szybko przeciwnik uwinie się ze szkoleniem armii.

Ilość żołnierzy to każda jednostka liczona osobno, ilość poszczególnych oddziałów podajesz niżej. Interpretowane jest to jako ilość minimalna, tzn. jeśli grupy piechoty stoją w 12-osobowych grupach a Ty chcesz wysłać 2 pełne grupy do ataku na starcie, to nieważne, czy wpiszesz 13 czy 24, oba oddziały ruszą, jednak jeśli ich liczba spadnie, atak może zostać przerwany, a żołnierze wrócą na swoje pozycje obronne - zwykle dzieje się to, kiedy celem ataku są budynki.

Mistrzem w programowaniu ataków nie jestem, może lepiej, żeby wypowiedział się na ten temat ktoś, kto ma już na swoim koncie kampanię.

5. Czy w ataku współrzędne budynku to muszą być współrzędne 'wejścia', czy dowolna współrzędna, na której budynek się znajduje?
Dowolna współrzędna, którą zajmuje budynek.

6. Czy jest jakiś schemat co do rozbudowy wioski AI? Czy da się przewidzieć, jakie budynki AI postawi i w którym kierunku powiększy swą wioskę?
Kolejność budowania budynków jest zwykle bardzo podobra (lub taka sama, dokładnie nigdy nie sprawdzałem) w każdej misji, ich lokalizacje raczej losowe. Jest jedno ale w przypadku własnych map - AI nie buduje na nich kamieniołomów i kopalń (na fabrycznych wszystko działa).

7. Zna ktoś podane w edytorze 'różne wartości' dla liczby pomocników, tak jakbym np. chciał, aby komputer miał 40 pomocników?
http://www.knightsandmerchants.net/foru ... 7462#p7462
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 23 sie 2012, 20:02

Dziękuję, Kuba, jesteś mi bardzo pomocny ;)

Mam oddział, któremu ustawiam "atakuje", podaję współrzędne, a oddział wędruje na miejsce pozycji obronnych które są obok, mimo, że w zamyśle ma to być miejsce dla innego oddziału, co jest nie tak?
Obrazek
kris992 -> Jared

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 23 sie 2012, 20:17

Atak wcale się nie zaczyna, tak? Pewnie któryś z warunków nie jest spełniony, lub jeśli użyłeś typu 2 (powtarzający się - kombinacja), musisz dać wcześniej jeszcze jeden niewykonalny (np. typ 1, po 9 z każdego typu grup, 999 potrzebnych żołnierzy).

Najlepiej wrzuć jeszcze skrypt misji (bez mapy), dużo łatwiej będzie się domyślać co i jak.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 24 sie 2012, 07:56

To nie była opcja 'ataki AI' tylko przy ustawianiu oddziału zaznaczyłem opcję 'atakuj' i podałem współrzędne.
Obrazek
kris992 -> Jared

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 24 sie 2012, 11:53

Wrzuć skrypt - jedyne, co mi przychodzi do głowy, to albo współrzędne, na których nic nie ma, albo ktoś wchodzi temu oddziałowi w drogę (wystarczy jeden cywil), wskutek czego atak kończy się w tym momencie. Czyli mało prawdopodobne opcje.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

Post autor: eks » 24 sie 2012, 13:44

Atakuj dał zapewne gdy ustawia jednostke, nie radze tego używać, jest to niepotrzebne, jeśli chcesz pomocy jeśli chodzi o ataki pisz na PW.

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 24 sie 2012, 19:15

Zagadki nie rozwiązałem, ale pomieszałem w poleceniach, poprzestawiałem i o dziwo działa ;) Dzięki ;) Eks, jak będę miał jeszcze jakieś pytania to napiszę :)
Obrazek
kris992 -> Jared

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 24 sie 2012, 20:27

Piszcie na forum publicznym, wtedy nie tylko jeden skorzysta z rad :)
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 24 sie 2012, 22:20

Nie ma problemu ;)
Obrazek
kris992 -> Jared

ODPOWIEDZ