Jak odpalić mapę.

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kuszak
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2012, 18:50

Jak odpalić mapę.

Post autor: kuszak » 28 paź 2012, 19:02

Witam jestem nowy na forum więc najpierw się przedstawie, jestem Mikołaj interesuje się grami tymi na papierze jak i na ekranie, dochodzi jeszcze informatyka, militaria i troche historia.

Mój problem polega na tym, że stworzyłem jakąś niezbyt zaawansowaną mapkę w edytorze map potem dodałem jednostki w edytorze misji. Zapisuje misię w folderze missions(no w karzdym razie podobnie sie nazywa) wchodze do gry, włączam opcję rozegraj jedną misję szukam mojej mapy, na którą niestety nietrafiam. Dlaczego nie ma tam mojej mapy i co zrobić, żeby pojawiła sie tam pojawiła? Przeszukałem kilka tematów, które sugerowały by nazwą, że w nich jak w moim chodziło o podobny problem. Okazało się, że w jednym temacie było to samo ale osoba pytająca została tylko skarcona.

Acha i jeszcze takie małe pytanko gdzie lepiej konstruować wioski w edytorze misji czy map?

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 28 paź 2012, 20:38

W oryginalnym KaM, żeby zagrać we własną misję, musisz podmienić plik oryginalnej a następnie ją wczytać w grze (jeśli z pliku zapisu, musisz misję zakończyć i powtórzyć).

Przykładowo, w \data\missions zmień nazwę pliku mission0.dat na mission0_orig.dat (żeby móc potem ją łatwo przywrócić, a własną misję nazwij mission0.dat. Następnie uruchom wprowadzenie. Plik mapy możesz nazwać jak chcesz, ścieżka do niej jest ustalana w pliku misji i może być dowolna poza jednym - musi znajdować się gdzieś w katalogu z KaM.

Nie ma opcji dodania własnej misji obok innych z menu "rozegraj jedną misję". Można ją tylko podmienić; poza tym podmiana podglądu mapy jest dużo bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać.

Wioski konstruuj gdzie Ci wygodnie, wadą edytora Lewina jest wyświetlanie płaskiego terenu i wolne działanie szczególnie odczuwalne na starszych maszynach.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

kuszak
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2012, 18:50

Post autor: kuszak » 28 paź 2012, 20:49

THX.

ODPOWIEDZ